Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teatersiktelsene:

Mener Erna bør beklage «politi-press»: - Uforsvarlig

Statsministerens uttalelser om personene bak forestillingen «Ways of seeing», bidro til å legge press på politiet, mener en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter.

PROFESSOR-KRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) får krass kritikk fra jusprofessor Mads Andenæs, som mener hun bør beklage uttalelsene hun har gitt i forbindelse med Black Box Teater og forestillingen «Ways of seeing». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PROFESSOR-KRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) får krass kritikk fra jusprofessor Mads Andenæs, som mener hun bør beklage uttalelsene hun har gitt i forbindelse med Black Box Teater og forestillingen «Ways of seeing». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da statsminister Erna Solberg (H) gikk ut og kritiserte Black Box Teater og kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» bidro hun til å legge press på politiet og påtalemyndigheten.

Det mener jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo.

Andenæs er en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter og har gått kraftig ut mot avgjørelsen om å sikte teaterdirektøren og tre kunstnere for å ha krenket privatlivets fred.

Nå retter han kritikk mot Norges statsminister, og mener hun bør beklage sine uttalelser.

- Uttalelsene virker uforsvarlige og utillatelige i et samfunn som vil verne om ytringsfriheten. Her mener jeg statsministeren bør unnskylde, og det med en gang. For hver dag som går, blir en unnskyldning dårligere og mindre verdt, sier Andenæs til Dagbladet.

Det har Erna Solberg så langt nektet å gjøre. Selv ikke etter at Laila Bertheussen - justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer - ble siktet av PST torsdag.

Les hva Erna Solberg svarer på kritikken lenger ned i saken. Se også en tidslinje nederst.

Waras samboer siktet

Bertheussen er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling, angivelig ved å tenne på familiens bil natt til søndag 10 mars. PST mener hun gjorde dette for å legge mistanke over på andre potensielle gjerningspersoner.

Ildspåsettelsen natt til søndag er den siste hendelsen i en lang rekke hendelser som har funnet sted utenfor Waras bolig siden desember. Hendelsene har framstått som trusler, og det er blitt spekulert på om teaterforestillingen og hendelsene kan ha hatt sammenheng.

Det var Bertheussen som anmeldte teaterforestillingen, fordi den viser fasaden på boligen hun deler med Wara. Det blir også sagt i forestillingen at boligen er på Røa, noe som stemmer.

Oslo-politiet henla først saken, men etter ordre fra statsadvokaten 26. februar i år, gjenopptok politiet etterforskningen. Statsadvokaten skrev da at det måtte «undersøkes om det anmeldte forhold i denne saken kan ha noen forbindelse med den siste tids hendelser knyttet til klagers hjem».

Onsdag denne uka ble teaterdirektøren Anne-Cecilie Sibue og kunstnerne Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban siktet. Politiet ba Oslo tingrett om å få ransake de siktedes hjem, men fikk ikke medhold. Politiet anket tingrettens avgjørelse samme dag.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Altså dagen før Bertheussen selv ble siktet av PST. Det var også dagen Erna Solberg gikk ut mot teateraktørene.

- Trådt feil

Andenæs mener at politiet og statsadvokaten ga etter for politisk press da de tok ut siktelser mot de fire. De er alle siktet for å ha krenket privatlivets fred ved å vise Wara-boligens fasade, og fortelle at boligen ligger på Røa.

- Statsadvokaten har trådt feil og skadet sitt og påtalemyndighetens rykte, sier Andenæs.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Like før jul i fjor anmeldte Waras samboer Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus. Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han utdyper:

- At dette skal føre til ransaking av deres hjem, er ekstraordinært og klart uforholdsmessig. Deres boliger skal ikke ransakes av politiet med utgangspunkt i det som har kommet fram. Det er et angrep på ytringsfriheten og et grovt angrep på den kunstneriske friheten, sier Andenæs til Dagbladet, og legger til:

- Det er politikk og ikke strafferett. Slik forstår jeg tingrettens avgjørelse, og det er bra tingretten har stoppet dette.

Overrasket

Andenæs' kritikk føyer seg inn på en stadig lengre liste over eksperters kritikk av siktelsene. Før helga rykket William Nygaard, tidligere forlegger og nå styreleder i Norsk PEN - en forening som arbeider for forfatteres og skribenters rett til å ytre seg - ut og mente at siktelsene ikke var en rettsstat verdig.

- Etter vårt skjønn er det langt fram til en grense før man kan sies å nå en krenkelse som skal være avgrensende for den kunstneriske ytringsfriheten, sa han til Dagbladet i går.

En annen jusprofessor, professor Bjørnar Borvik ved Universitetet i Bergen, ble også overrasket over siktelsene, og sa følgende til Dagbladet i går:

- Hvis det er sånn at det å vise en husfasade er en krenkelse av privatlivets fred, så har Google Street View et kjempeproblem i Norge.

Videre sa Borvik at harmen Bertheussen har følt over å få boligen sin vist under en forestilling, kan være forståelig.

- Men selv om man opplever ting som ubehagelig, er det ikke dermed sagt at det er straffbart.

Kunstneres opprop

Kunsthøgskolen i Oslo, Unge Kunstneres Samfund, Norske Billedkunstnere og Norske Dramatikeres forbund går lørdag hardt ut mot Solberg i et åpent brev. De kaller etterspillet etter Ways of Seeing for «opprørende».

Ifølge dem inneholder teateroppsetningen ingen virkemidler som ikke kan forsvares som kunstnerisk og politisk uttrykk.

«Den 13. mars gikk statsminister Erna Solberg langt i å hevde at skuespillerne og regissøren var ansvarlige for truslene mot justisministeren. De medvirkende i Black Box-oppsetningen har levd med trusler siden stykket ble oppført. Hvorfor beklager ikke Solberg dette? Hvorfor ser hun ikke problemet ved at en regjeringsleder irettesetter teaterkunstnere? Og hvorfor irettesatte hun aldri flommen av spekulasjoner rettet mot dem?» heter det i det åpne brevet.

De krever at Erna Solberg kommer med en uforbeholden unnskyldning.

«Vi krever at Erna Solberg kommer med en uforbeholden unnskyldning for sin utidige innblanding i den kunstneriske friheten, som bør være beskyttet både av ambisjonene i kulturmeldingen hennes egen regjering la frem i høst, og av prinsippet om kunstens autonomi slik den har vært forvaltet siden opplysningstiden.»

Solbergs svar:

Da Dagbladet framla kritikken for statssekretær Rune Alstadsæter lørdag, viste han til svarene statsminister Erna Solberg ga på fredagens pressekonferanse. Under følger hele Solbergs svar

Spørsmål: Vi er på VEGA scene som i forrige uke viste teaterstykket. Kontroversielt. I går sa Justis- og beredskapsministeren at det er en kjedesammenheng mellom teaterstykket og angrepene mot hans eiendom. Er du enig med ham? Hva er ditt syn på forestillingen?

- Jeg syns det ikke er riktig å spekulere i hva som er kjedesammenhenger, når vi ikke vet noe om hvem som står bak de hendelsene som har vært i nærheten og rundt huset til Tor Mikkel. Jeg syns det er viktig at politiet gjør sitt etterforskningsarbeid. Masse spekulasjoner hjelper ikke. Jeg har respekt for at politiet gjør dette arbeidet. Så er det ingen tvil om at det dette stykket gjorde, er noe man vil oppleves som integritetsproblematisk for folk. Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves jo verre når familiene våres blir trukket inn, når der vi bor trekkes inn. For da rammer det dem rundt oss på en annen måte.

- Det er forskjellig i denne saken fra en del trusler og annet som vi som har vært politikere lenge opplever. Jeg har hatt livvakter på grunn av det, også før jeg ble statsminister, så er det annerledes og oppleves vanskeligere når det liksom blir eiendeler og annet.

- Det tenker jeg faktisk at de som har laget stykket bør tenke over. At de også bidrar da til å gjøre det (...) sette et fokus på politikere og politikeres omgivelser og mennesker som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det. Og ikke (...) og jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette. Jeg velger å ikke spekulere. Jeg syns de som står bak stykket burde latt være å spekulere i noe som helst også. Hvis de ikke har noen kunnskap, så burde de faktisk vente på politiets etterforskning på samme måten.

- Men jeg sier at dette. Vi er vant til å stå i fokus og oppleve kraftfulle angrep og annet. Men det er klart det er vanskeligere i det øyeblikket du begynner å nærme deg det som er privatlivet og mennesker rundt. det er belastende å ha politikerektefelle, foreldre som er i medienes søkelys hele tiden. og hvis du i tillegg blir dratt inn med det stedet du bor så er det en ny art. det får man ta sitt eget ansvar for.

- Mener du at de har et ansvar?

- Nei, jeg spekulerer ikke i årsaken eller sammenhengen eller noe som helst rundt det. Men det bidrar til å løfte terskelen og gjør det tøffere når man bruker den typen virkemidler, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme. eller i et satirisk program hvis det er det på NRK eller andre ting, så løfter det en del av belastningen ved å være politiker. Fordi det treffer dem rundt deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!