Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Erna latterliggjorde SV-er

Erna Solberg sier Anniken Hauglie har gjort en iherdig jobb med å rydde opp i Nav-rotet. Statsministeren ble beskyldt for å gjøre narr av Freddy Øvstegård i SV.

ANKLAGES: Erna Solberg nekter for å ha gjort narr av SV, men mener tvert i mot at hun blir mistenkeliggjort av opposisjonen. Video: Celina Morken. Vis mer

Under dag to av Nav-høringen på Stortinget ble statsminister Erna Solberg beskyldt for å latterliggjøre SVs Freddy Øvstegård.

Bakgrunnen var spørsmål om hemmeligholdte møtereferater i Nav-saken, hvor Solberg i sitt svar - med en viss syrlig tone - viste til at også den rødgrønne regjeringen holdt tilbake dokumenter.

- Jeg opplever at statsministeren latterliggjør et av komiteens medlemmer, sa Eva Kristin Hansen (Ap).

På Dagbladets spørsmål etter høringen avviser Solberg at hun gjorde narr av SV-eren.

- Nei, jeg gjorde ikke det. Men jeg må si at det er blitt brukt mye tid på å mistenkeliggjøre hvorfor vi holder tilbake interne dokumenter. Dette er en praksis som alle regjeringer har fulgt, sier Solberg.

- Hun har noe å skjule

Øvstegård og SV mener Solberg avslører nå at hun og regjeringen har noe å skjule i Nav-skandalen i og med at det ikke gis innsyn.

- Jeg tror Erna Solberg ikke vil gi oss innsyn i disse dokumentene fordi hun har noe å skjule, sier Øvstegård til Dagbladet etterpå.

- Følte du deg latterliggjort av Solberg?

- Jeg følte at Solberg var uærlig overfor ofrene av denne skandalen.

Støttet Hauglie

Statsråd Anniken Hauglie (H) innrømmer at Riksadvokaten burde ha blitt varslet tidligere, men understreker at departementet ikke var klar over at det gjaldt straffesaker før i månedsskiftet august/september i fjor høst.

Statsminister Erna Solberg er klar på at Nav-skandalen er svært alvorlig.

- Dette er en sak som ikke burde skjedd. Vi skal gjøre det vi kan for å hindre at noe lignende skjer igjen, sa Solberg da hun fredag forklarte seg for Stortingets kontrollkomité i høringen om trygdeskandalen.

Hun er klar på at Hauglie fortsatt har hennes tillit.

- Hun har gjort et iherdig arbeid for å rydde opp, sa statsministeren.

- Statsråd Hauglie har erkjent at aktører burde blitt orientert tidligere, legger hun likevel til.

Hva visste Erna?

Statsministeren sier hun ble gjort kjent med endringer i lovverket tidlig på sommeren 2019. Denne informasjonen er Solberg ikke sikker på hvordan hun fikk.

Men informasjonen var av en uformell karakter, som statsministeren ikke føler var naturlig å gi Stortinget. SVs Freddy Øvstegård stilte seg spørrende til at Solberg altså var klar over endringer i lovtolkninger, men ikke informerte Stortinget.

- Vi har visst at det ikke var lov å reise til utlandet uten å spørre Nav, sa Solberg.

Anniken Hauglie selv innrømte at hun burde varslet Riksadvokaten 17.september, men Øvstegård synes ikke Hauglie svarte godt nok på hvorfor det ikke ble gjort enda tidligere.

- Hun styrket ikke sin sak etter denne høringen, og spørsmålet om mistillit er altså ikke noe mindre aktuelt. Vi vil ta stilling til spørsmålet på starten av neste uke, sier Øvstegård.

- Hun må gå

Rødt-leder Bjørnar Moxnes håper de andre opposisjonspartiene nå innser at Hauglie bør gå.

- Høringen bekrefter Rødts begrunnelse for mistillit. Hauglie gjorde ikke det man kan og bør forvente av en statsråd som får norgeshistoriens største rettsskandale i fanget, sier Rødt-lederen.

- Hun innnrømmet at hun burde informert Riksadvokaten tidligere. Etter mitt syn er Hauglie medansvarlig for justismord, fordi hun ikke sikret at folk umiddelbart slapp ut fra fengsel, eller at det ikke kom flere domfelte, sier Moxnes.