- SELVSTENDIG ANSVAR: - Erna Solberg er vår statsminister og den øverste lederen for regjeringen. Hvis ikke hun og hennes folk tar ansvar, hvem skal da gjøre det? De som mottar tjenestene har også et selvstendig ansvar for å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene, sier Gamborg-Nielsen, som mener det forskjell på det formelle og det moralske ansvaret. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- SELVSTENDIG ANSVAR: - Erna Solberg er vår statsminister og den øverste lederen for regjeringen. Hvis ikke hun og hennes folk tar ansvar, hvem skal da gjøre det? De som mottar tjenestene har også et selvstendig ansvar for å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene, sier Gamborg-Nielsen, som mener det forskjell på det formelle og det moralske ansvaret. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

Mener Ernas kontor burde sjekket vaske-forholdene langt tidligere

- Hvis ikke statsministeren tar ansvar, hvem skal da gjøre det? spør Norsk Arbeidsmandsforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Som mottaker av renholdstjenestene burde Erna Solberg og statsministerens kontor selv sjekket hvordan renholderne hadde det. Altfor ofte toer de ansvarlige sine hender når ansvaret skal plasseres, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. LO-forbundet organiserer norske renholdere.
 
Lørdag avslørte Dagbladet at renholdsfirmaet Abo Renhold har brutt arbeidsmiljøloven. Selskapet vasker en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor.
 
Renholderne har ikke fått overtidsbetalt, til tross for at enkelte har jobbet mer enn tolv timer i døgnet og over hundre timer ekstra i løpet av én måned.
 
- Selvstendig ansvar Statsministernes kontor (SMK) plasserer ansvaret hos Forsvarsdepartementet, som er ansvarlig oppdragsgiver for renholderne. Dette siden SMK leier lokalene, inkludert renhold, av Forsvarsdepartementet. Forsvarsdepartementet opplyser at de kjøper tjenester av Forsvarsbygg, og plasserer ansvaret der.

Forsvarsbygg mener de har fulgt opp ansvaret, og opplyser at de har funnet flere avvik, og at de nå er løst. Statsminister Erna Solberg (H) krever nå at Forsvarsbygg rydder opp.

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved SMK sier til Dagbladet at lovbruddene som Dagbladet har avdekket, er uakseptable, og at de forutsetter at det ryddes opp umiddelbart.
 
Gamborg-Nielsen mener at Solberg og SMK burde sjekket forholdene langt tidligere.
 
- Erna er vår statsminister og den øverste lederen for regjeringen. Hvis ikke hun tar ansvar, hvem skal da gjøre det? De som mottar tjenestene har også et selvstendig ansvar for å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene, sier Gamborg-Nielsen, som mener det forskjell på det formelle og det moralske ansvaret.
 
- Ingen tar ansvar - Det offentlige som den desidert største innkjøperen av tjenester må endre sin praksis, og gå foran som et godt eksempel, sier Gamborg-Nielsen. Han mener arbeidslivet blir mer og mer fragmentert, og at dette fører til at ingen tar ansvar.
 
- Renholderne i offentlig og privat sektor trenger at de ansvarlige tar sitt ansvar og bidrar til å få en bransje inn på rett spor. Hvis ikke vil renholdsbransjen være en tapt bransje i løpet av rimelig kort tid med de følger dette har for vårt samfunn, sier Gamborg-Nielsen.
 
Generelt advarer han mot at useriøse aktører og kriminelle stadig får  bedre fotfeste i det norske samfunnet.
 
- Vi får jevnlig opplysninger om at spesielt offentlige etater ikke har kontroll på hvem de har «innenfor veggene», noe som ikke minst må ansees å være en gedigen sikkerhetsrisiko sett i lys av at dette også er snakk om å utføre tjenester innfor veggene til etater som behandler og innehar mye sensitiv informasjon, sier Gamborg-Nielsen.
 

- TOER SINE HENDER: - Som mottaker av renholdstjenestene burde Erna Solberg og statsministerens kontor selv sjekket hvordan renholderne hadde det. Altfor ofte toer de ansvarlige sine hender når ansvaret skal plasseres, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. LO-forbundet organiserer norske renholdere. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- TOER SINE HENDER: - Som mottaker av renholdstjenestene burde Erna Solberg og statsministerens kontor selv sjekket hvordan renholderne hadde det. Altfor ofte toer de ansvarlige sine hender når ansvaret skal plasseres, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. LO-forbundet organiserer norske renholdere. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer