20 ÅR TILBAKE: Ulobas daglige leder Vibeke Marøy Melstrøm mener Fagforbundet drar debatten 20 år tilbake, med et utspill i Dagbladet i dag. Til venstre seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
20 ÅR TILBAKE: Ulobas daglige leder Vibeke Marøy Melstrøm mener Fagforbundet drar debatten 20 år tilbake, med et utspill i Dagbladet i dag. Til venstre seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Mener Fagforbundet sykeliggjør funksjonshemmede

Sjefen i handikap-giganten Uloba mener Fagforbundet misforstår hvordan hennes ansatte hjelper funksjonshemmede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulobas daglige leder Vibeke Marøy Melstrøm reagerer sterkt på Fagforbundets Jøran Frisvolds uttalelser i Dagbladet i dag, om at «assistenter uten riktig opplæring, driver med medikamenthåndtering og andre medisinskfaglige prosedyrer i strid med helsepersonelloven»

- 20 års kamp Uloba tilbyr funksjonshemmede såkalt brukerstyrt personlig assistanse.

- Med dette utspillet drar Fagforbundet debatten 20 år tilbake. Kjernen i brukerstyrt personlig assistanse er jo nettopp det at assistentene ikke er underlagt helsepersonelloven fordi det ikke er helsefaglige oppgaver de utfører, sier Melstrøm.

Hun mener Frisvold har misforstått.
- Vi funksjonshemmede har kjempet i over 20 år for å komme ut av den medisinske forståelsen av vår situasjon og for å få lov til å ta ansvar for vårt eget liv. Vi er oppegående mennesker som selv vet hvilke medisiner vi skal ta, og er vi syke går vi til legen som andre folk. Det er ikke assistentenes ansvar å gi meg riktige medisiner, men kan hende trenger jeg hjelp til å åpne pilleglasset, sier Melstrøm.  

- Underlig utspill «Nei til sykeliggjøring av funksjonshemmede», skriver Uloba i en e-post til Dagbladet, etter dagens artikkel om at Oslo kommune har fått PriceWaterhouseCoopers til å granske selskapet.
I artikkelen står det også at et tema for granskningen skal være om assistentene til de funksjonshemmede utfører oppgaver de ikke er opplært til.

Fagforbundets Jøran Frisvold tar til orde for at Oslo kommune bør revurdere hele avtalen mellom kommunen og Uloba.

- Jeg spør meg selv om dette er Fagforbundets holdning, eller om det er Frisvolds personlige mening. Det er et underlig utspill og vi har et godt samarbeid med Fagforbundet sentralt, sier Melstrøm.

Uloba eies og drives av funksjonshemmede, og har 1000 andelseiere og 5500 assistenter.