Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener FBI satte opp honningfelle og ville lure en suicidal 21-åring til å bli terrorist

Terroretterforskning under lupen etter at lydbånd ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Planla den 21 år gamle muslimen et terrorangrep på amerikansk jord?

Eller har FBI gått altfor langt i sin iver etter å få ham knyttet til terror, og nærmest presset en ustabil mann til å bli terrorist?

Mannen det gjelder, en 21-åring fra Detroit, sitter fortsatt i varetekt - saken har ikke vært for retten ennå. Men FBIs metoder vekker nå oppsikt i USA.

Avlyttet Saken begynner i februar. Da ble 21-åringen arrestert, etter å ha blitt etterforsket for terror i lengre tid. Han var mistenkt for å støtte IS, og for å planlegge terror mot en kirke i Detroit. Men ifølge The Guardian lød den formelle siktelsen «bare» på  besittelse av marihuana og våpen. I etterforskningen benyttet FBI et bredt spekter av metoder, all den tid 21-åringen var mistenkt for å være IS-sympatisør og planlegge terror.

FBI drev omfattende avlytting av 21-åringen, og klarte å få flere informanter tett innpå ham. Bevismaterialet framsto vanntett - 21-åringen påsto at han eide et AK-47 maskingevær og at han planla å reise til Syria.

Mannens forsvarere hevder nå at geværet bare var noe han skrøt på seg, og at det ikke fantes noen konkrete indikasjoner på at han hadde skaffet billetter eller reiseinformasjon. Han var riktignok i bestittelse av våpen, ifølge The Intercept. Men bare kniver - og en machete, som han kjøpte på Wal-Mart for 40 dollar han hadde fått av FBIs informant.

Støttet IS Men om dette så bare var skryt fra en ustabil mann, hadde 21-åringen unektelig støttet IS åpenlyst på nettet, og ytret seg positivt om videoer der IS bedrev brutale henrettelser. Til en informant skal han ha ytret ønske om å angripe en kirke i Detroit, men hevdet at dette gikk i vasken da faren hans fant både våpenet, kulene og maska han skulle ha på seg under det angivelige angrepet.

Men der FBI samlet flere bevis mot den unge mannen var det også på det rene at han var svært psykisk ustabil. 21-åringen var svært deprimert, han innrømmet at han hadde vurdert å ta sitt eget liv og at han hadde begynt å forberede dette.

Han skal også ha brukt marihuana - noe han også har innrømmet besittelse av. Det er uklart om han var ruset da han kom med de oppsiktsvekkende uttalelsene til FBIs informanter.

Presset? Nå har et lydopptak som er frigitt fra etterforskningen, og publisert hos The Intercept, fått flere til å stille spørsmål ved FBIs metoder. En rekke medier stiller spørsmålstegn ved om det er FBI som har begått feil i saken. Enten ved å utnytte en ustabil mann, eller sågar ved å prøve å presse ham til å utføre terror for å få en sak på ham.

En kvinnelig FBI-agent og -informant hadde i lengre tid hatt kontakt med 21-åringen - som lot seg sjarmere. Han har seinere, til en psykolog, uttalt at han aldri hadde tatt på - ei heller blitt tatt på av - ei dame i hele sitt liv. Det er i dialogen mellom disse to at de kontroversielle elementene kommer fram.

Advokatene Todd shanker og Benton C. Martin, som representerer 21-åringen, mener FBI har utnyttet 21-åringen og forsøkt å påvirke ham til å si at terror er en akseptabel for selvmord.

Dialogen 21-åringen: - Jeg er drittlei. Det er det samme hver dag.

FBI-agent: - Det er bare noe du sier, sant? Har du ikke planlagt noe?

- Jeg kjøpte et tau i dag. Det er ikke så vrient.

FENGSLET: 21-åringens forsvarere kjører nå et hardkjør mot FBI. Foto: Wayne County Jail
FENGSLET: 21-åringens forsvarere kjører nå et hardkjør mot FBI. Foto: Wayne County Jail Vis mer

- Hva mener du om at det ikke er så vanskelig? Det er vanskelig å ta sitt eget liv.

(...)

- Hva står høyest for deg - å skade deg selv, eller å skade andre?

- Hva mener du?

- Tenker du på å skade deg selv, eller å skade andre?

- Altså, jeg hadde ikke likt å skade noen andre. Men samtidig, om jeg skadet meg selv ville det vært lettere. Jeg ville ikke fått noe bråk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart