KNEKT: Steinen skulle lokke turistene til Egersund. Nå er den ødelagt. Video: Valentin Svelland / Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

«Trollpikken»:

Mener flere arbeidsplasser gikk tapt da «Trollpikken» ble hogget av: - Dette var på vei til å bli noe stort

Steinen skulle lokke turistene til Egersund. Nå fortviler lokale ildsjeler og turistnæringa over hærverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette var på vei til å bli noe stort, sier Kjetil Bentsen til Dalana Tidende.

Det var han som først lanserte «Trollpikken» som en ny turistattraksjon. De siste ukene har han stått på for å realisere idéen om å få selfieturistene til å flokke til den fallosformede steinformasjonen i Egersund.

Men i dag kom den nedslående nyheten om at «Trollpikken» var blitt ødelagt. Alt tyder på at den er utsatt for hærverk.

- Alt var klart til å gå i gang. Dette er et stort tap for regionen, sier den lokale ildsjela til avisa - som skriver at han de siste ukene har vært i kontakt med både Region Stavanger og Stiftelsen Preikestolen. Han sier det ikke er noen tvil om at flere arbeidsplasser gikk tapt, da steinen ble ødelagt.

Kommunen har på sin side signalisert vilje til å opparbeide parkeringsplasser for å gjøre «Trollpikken» mer tilgjengelig.

ØDELAGT: Bildet viser fjellformasjonen som lokalbefolkningen har gitt det smått vulgære navnet «Trollpikken». Lørdag morgen ble det oppdaget at den er ødelagt. Foto: Privat
ØDELAGT: Bildet viser fjellformasjonen som lokalbefolkningen har gitt det smått vulgære navnet «Trollpikken». Lørdag morgen ble det oppdaget at den er ødelagt. Foto: Privat Vis mer

- «Trollpikken» er «hot»

I løpet av kort tid fikk «Trollpikken» nasjonal oppmerksomhet, og sågar egen Instagram-konto og nettside. Så stor ble interessen for planene, at leder i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, selv tok turen for å inspisere «Trollpikken» på nært hold.

- I løpet av noen få år kan «Trollpikken» bli større enn Preikestolen. Det har noe å gjøre med sosiale medier. Denne attraksjonen gjør seg veldig godt på Facebook og Instagram. «Trollpikken» er «hot», sa Kristin Krohn Devold, leder i NHO reiseliv, til Stavanger Aftenblad torsdag.

Ifølge Stavanger Aftenblad manglet ildsjelene «bare» 70 000 kroner, for å realisere planene. Siden «Trollpikken» står i et område få kjenner til var det ansett som viktig å få på plass en synlig sti, trapper over gjerdene og parkeringsplass, skrev avisa fredag.

Nå har trollet sprukket, og samtidig lagt drømmene om en turistflom i grus - i alle fall inntil videre. Krohn Devold gir uttrykk for at hun er fortvilet.

- Endelig hadde man funnet en verdifull lokal resielivsattrakson, også med stor verdi for grunneier. Naturen bruker tusenvis av år på å lage kunstverk. Mennesker kan ødelegge på én dag. Bare trist, skriver Krohn Devold i en tekstmelding til Dagbladet.

- Fly forbanna

Nyheten om det som fremstår som hærverk mot fjellformasjonen, ble møtt med raseri av flere blant lokalbefolkningen.

HÆRVERK: Steinen hadde tydelige tegn etter menneskelig aktivitet. Foto: Privat
HÆRVERK: Steinen hadde tydelige tegn etter menneskelig aktivitet. Foto: Privat Vis mer

- Det er ufattelig og tragisk at noen kan finne på noe som dette. Jeg er helt målløs, sa Olav Magne Egebakken til Dagbladet tidligere i dag.

Ålgårdmannen Bjarne Sigve Kverneland konkluderte også med at det må ha vært mennesker på ferde.

- Jeg blir fly forbanna over at folk kan finne på å gjøre noe slikt. Det er tydelige spor av at noen har kjørt ATV opp dit, og dette er ikke gjort med lett utstyr. Måten det er gjort på viser at dette ikke er gjort av amatører, men av noen som visste akkurat hva de holdt på med, sa Ålgårdmannen Bjarne Sigve Kverneland til Dagbladet tidligere i dag.

- Det er helt forkastelig at folk kan finne på å gjøre noe slikt, sa han videre.

SKUFFET: Leder i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, besøkte nylig Trollpikken. Hun er nå dypt skuffet over nyheten om at den har knekt. Foto: Privat
SKUFFET: Leder i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, besøkte nylig Trollpikken. Hun er nå dypt skuffet over nyheten om at den har knekt. Foto: Privat Vis mer