Mener FN alene ikke er nok

- Løsningen må komme fra grasrota, sier Arnold Schwarzenegger.

TERMINATOR Arnold Schwazenegger gjester klimatoppmøtet i København. - Dialog er viktig for å finne løsninger, sier han. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
TERMINATOR Arnold Schwazenegger gjester klimatoppmøtet i København. - Dialog er viktig for å finne løsninger, sier han. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet.no): Dagbladet møtte filmstjernen og guvernøren i California sammen med internasjonal presse på Bella senteret hvor han i dag deltar på klimatoppmøtet.

Han var helt sikker på at det ville komme noe positivt ut av møtet, men mer usikker på om det ble en klimaavtale.

- Det kommer an på hva du mener med en avtale. Vi vil ikke få en endelig avtale i København. Det skyldes blant annet innenrikspolitiske årsaker i USA, men Obama beveger seg i riktig retning, sier Schwarzenegger.

Som guvernør har han gjennomført en rekke klimatiltak i den store staten.

- Grasrota
Samtidig mente han at en løsning på klimaproblemene ikke var å finne på nasjonalt nivå.

- Klimaproblemene kan ikke løses bare av nasjonale myndigheter. Det må begynne på grasrotnivå med vanlige folk, sier mannen som er kjent fra filmer som «The Terminator».

Han fortalte også om hvordan California har ledet vei i amerikansk klimapolitikk.

- Hva sier du til dem som mener klimaendringene ikke er menneskeskapte?

- Det er avgjørende at vi fortsetter å fortelle verden om klimaproblemene. Hvis ikke vi gjør noe nå, vil det koste fem ganger så mye å få rettet det opp framtida. Ikke alle er enige om alt. Ikke engang i ekteskapet er alle enige, sier Schwarzenegger.

KLIMAMØTE Arnold tror på dialog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
KLIMAMØTE Arnold tror på dialog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Manet til samling
Han mener at dialog er viktig.

- Mye dialog er en god ting. Det er slik vi løser problemer, sier Schwarzenegger.

Før pressekonferansen holdt han et foredrag hvor han manet til felles innsats mot klimaendringene.

- Mange, både stater og organisasjoner, må gå sammen for å løse klimaproblemene. Løsningene ligger hos folk ikke hos staten. Når folkelige krav kommer fram, reagerer statene, sier Arnold Schwarzenegger.

Den berømte guvernøren kom til toppmøtet i dag, i morgen skal han blant annet til et arrangement i rådhuset i København.

- USA er trendsetter i klimasammenheng. Det vi gjør har konsekvenser, sa han.

- Hadde aldri trodd
Den verdensberømte skuespilleren syntes tydelig det var spesielt å få delta på klimatoppmøtet.

ENGASJERT: Schwarzenegger er guvernør i California og fortalte om hva staten har gjort for klima. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
ENGASJERT: Schwarzenegger er guvernør i California og fortalte om hva staten har gjort for klima. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet Vis mer

- Jeg har vært her København mange ganger på filmpromotering, vektløftingsstevner og ferie, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle stå her som guvernør for staten California på klimatoppmøte, sier Schwarzenegger under en pressekonferanse i Bella-senteret i København.

Under pressekonferansen snakket han om at folkelig engasjement kan bli helt avgjørende.

- Men vi må ikke putte alle eggene i en kurv. Vi trenger flere forskjellige løsninger, sier han og viser til framgangen på klimafeltet i ulike land.
Kom i ChevroletSchwarzenegger kom til Bella-senter, hvor toppmøtet foregår, i sin Chevrolet, firehjulstrekker. Trolig er det en hybridversjon, en SUV guvernøren tidligere ha snakket varmt om. Etter pressekonferansen, forlot han møtet i den samme bilen.

Den verdensberømte California-guvernør startet dagen med en treningsøkt på hotel Skt. Petri. Der skal den tidligere skuespilleren og bodybuilderen ha blitt observert trenende iført sandaler, shorts og en hvit t-skjorte.

Begynner å hastePå vei inn til klimamøtet i Bella-senteret roste senatoren danskene for toppmøtet, og mente Danmark kunne være stolt av innsatsen. Men det begynner å haste.

For i dag er deadline for forhandlerne i København. Nå jobber de på høygir for å få en avtale mest mulig klar til statslederne kommer i morgen. Da tar også Jens Stoltenberg turen til Bella Center.

I GODT HUMØR Schwarzenegger i godt humør på klimatoppmøtet i København. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
I GODT HUMØR Schwarzenegger i godt humør på klimatoppmøtet i København. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet Vis mer