FN MÅ TA ANSVAR FOR EPIDEMIENE: FNs spesialrapportør mener FN må ta medansvar for koleraepIdemier som har krevd 9300 menneskers liv. Foto: SCANPIX/REUTERS
FN MÅ TA ANSVAR FOR EPIDEMIENE: FNs spesialrapportør mener FN må ta medansvar for koleraepIdemier som har krevd 9300 menneskers liv. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

FNs egen spesialrapportør:

Mener FN må ta ansvar for 9300 koleradødsfall på Haiti

FN-soldatene som ble sendt til øya etter jordskjelvet i 2010 får ansvaret for utbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs spesialrapportør mener at FN må ta ansvaret for de årelange koleraepidemiene i Haiti som har krevd minst 9.300 liv siden 2010.

– FN må snu fiaskoen i Haiti til en suksesshistorie, sier Philip Alston, FNs spesialrapportør når det gjelder ekstrem fattigdom og menneskerettigheter.

Tirsdag henvendte han seg til en FN-komité som forbereder en hjelpepakke på 200 millioner dollar for å hjelpe familiene til koleraofre i Haiti.

Philip Alston, FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter. Foto: SCANPIX/AP 
Philip Alston, FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter. Foto: SCANPIX/AP  Vis mer

Moralsk forpliktet

FN innrømmer at de er moralsk forpliktet til å bistå i kampen mot kolera, et utbrudd som FN-soldater som ble sendt til den karibiske øya etter jordskjelvet i 2010, får skylden for.

Men Verdensorganisasjonen nekter å være juridisk ansvarlig og har ignorert søksmål fra ofre som har blitt avvist i amerikanske domstoler etter at FN påberopte seg diplomatisk immunitet.

Moralsk skandaløst

Alston beskriver FNs ansvarsfraskrivelse som «moralsk skandaløst, juridisk uforsvarlig, politisk ødeleggende og helt unødvendig.»

Han mener at verden må etablere en prosedyre for å avgjøre krav fra familier til tusenvis av ofre som har dødd av kolera de siste årene.

(©NTB)