Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Folkehelseinstituttet pleier egne interesser

Olav Gunnar Ballo slakter svineinfluensa-håndtering.

KRITISK: Olav Gunnar Ballo (SV) mener Folkehelseinstituttet tilrettelegger for at masse folk skal holde seg borte fra jobben. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KRITISK: Olav Gunnar Ballo (SV) mener Folkehelseinstituttet tilrettelegger for at masse folk skal holde seg borte fra jobben. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo (SV) mener måten Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har håndtert svineinfluensa på har vært helt horribel.

- De tilrettelegger for at masse folk kan være borte fra jobben med rådet om å holde seg hjemme i sju dager ved mistanke om svineinfluensa. Dette gjelder også mange som ikke en gang er smittet eller har syntomer. Samfunnet påføres millionbeløp i unødvendige kostnader, sier Ballo til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten og legen mener informasjonskampanjen til ni millioner ikke henger på greip.

- Det går ikke an å ha som utgangspunkt at alle skal holde seg hjemme eller ikke. Det er helt over kanten når det gjelder den kliniske måten å gi råd på. Mitt budskap er at man bør undersøke enkeltpasientene for å kunne gi råd.

Ballo mener det virker som at Folkehelseinstituttet ikke har tatt seg bryet ved å se på noen enkeltpasienter.

- Skandaløst
- Legevakten tar daglig en vurdering av tilstanden til folk som er syke. Det er en grunn til det. Den eneste måten for å finne ut om en person har et virus eller er syk er å undersøke det.

Derfor er det galt å si hvor lenge folk skal være hjemme på forhånd, mener Ballo.

- Ni millioner på en informasjonskampanje som er så dårlig er på grensa til det skandaløse. Dette er en kampanje som har vært komplett mislykket. Bjørn Inge Larsen sier at informasjonen har truffet godt.

- Folkehelseinstituttet hadde en prognose med 1,2 millioner smittede. Det er rundt 1000 smittede, og de har bommet totalt. Og nå sier han at de har truffet godt.

- De setter egeninteresser først
- Det synes jeg er et alvorlig problem. Folkehelseinstituttet gir ikke nøktern informasjon. Jeg oppfatter at Folkehelseinstituttet er veldig knyttet til legemiddelindustrien. Derfor har de som utgangspunkt at flest mulig skal vaksineres, mener SV-politikeren.

Han mener det virker som at instituttet har egne interesser i fremste rekke.

- De har interesser av egenaktivitet. Folkehelseinstituttet vokser, og dermed vokser også budsjettet.

Den påtroppende sjefen for Rettsmedisinsk institutt mener rådet man bør gi folk er at «om man er syk, kontakt helsepersonell».

- De som har gitt råd har liten klinisk erfaring. De som jobber ute i felten ville ikke gitt den type råd. Man må se på de enkelte pasientene, og ikke slavisk slå fast at man bør være hjemme i sju dager.

Bekymret
Ballo sier han også er bekymret for situasjonen Folkehelseinstituttet har skapt. Han mener helsepersonell reserverer seg mot å undersøke pasienter for svineinfluensa og bare ber de holde seg hjemme.

- Om det er en alvorlig sykdom så er det ulogisk at de bare skal holde seg hjemme. I Sverige driver de granskning fordi folk som har vært syke ikke har blitt undersøkt, hevder Ballo.

- Grunnløse påstander

- Dette er grunnløse påstander som vitner om at Ballo ikke vet stort om Folkehelseinstituttet, sier direktør Geir-Stene Larsen.

- Vi har ingen bindinger til legemiddelindustrien. Vi har heller ikke noen inntekt av salget av vaksinene. Det er veldig viktig for oss å opprettholde vår habilitet. Derfor har ingen av våre ansatte lov til å ta i mot honorarer fra private aktører for foredrag eller andre oppdrag. Vi er opptatt av riktig bruk av vaksiner, ikke så mye vaksine som mulig, sier han.

Larsen mener det er feil at mye oppmerksomhet vil gi Folkehelseinstituttet større budsjetter.

- Vi har hatt flere liknende tilfeller som e.coli og legionella. Det er ikke slik at det følger penger med dette. Budsjettene på smittevern har heller gått ned de siste årene, dessverre. Folkehelseinstiuttet har vokst, men det skyldes utvidet forskning. Vi har hatt stor suksess med forskningen vår og fått støtte til dette av forskningsråd i Norge og utlandet. Men vi ville aldri gått inn i forskning som er finansiert av legemiddelindustrien.

- Ingen helbom
- Våre råd er i tråd med det ledende internasjonal fagekspertise står for. Da synes jeg det blir kunnskapsløst av Ballo å hevde at dette er styrt av andre interesser, framholder Larsen.

- Men dere hadde prognoser som sa at det kunne bli 1,2 millioner smittede og i dag er det rundt 1000 smitta?

- Våre data viser at den første bølgen enda ikke er i gang i Norge. Vi tror den første bølgen vil komme i mer normal influensatid, en gang mellom november og mars. Det er ingenting som tyder på at prognosene har vært en helbom. Influensaen virker imidlertid mildere enn det så ut til i starten når vi hadde den første utviklingen i Mexco. Men det er ingen som vet hvordan den utvikler seg. Influensaer kommer gjerne i to bølger, og den neste kan bli hardere. Det er det ingen som vet. Jeg synes man bør være glade for at vi har vaksiner slik at de som ønsker det kan få den, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!