Birgitte Tengs-saken

Mener forsvarerne gikk for langt

Brynjar Meling forklarer fetterens utbrudd i vitneboksen.

I VITNEBOKSEN: Birgittes fetter i vitneboksen under dagens forklaring. Til venstre for seg hadde han f.v. drapstiltalte Johny Vassbakk, og forsvarerne Stian Bråstein og Stian Kristensen. Rettstegning: Ane Hem / NTB
I VITNEBOKSEN: Birgittes fetter i vitneboksen under dagens forklaring. Til venstre for seg hadde han f.v. drapstiltalte Johny Vassbakk, og forsvarerne Stian Bråstein og Stian Kristensen. Rettstegning: Ane Hem / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): - Slik jeg oppfattet hans svar inne i retten, mente han at man gikk for langt sammenholdt med hva som var oppgitt som hensikten innledningsvis, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

Meling har bistått Birgitte Tengs' fetter under vitnemålet under drapssaken mot Johny Vassbakk (52). Etter at klientens forklaring er ferdig etter relativt kort tid, i 11-tida, forklarer han hvorfor familiefaren i 40-åra reagerte sterkt på utspørringen fra Vassbakks forsvarere.

FORKLARER: Advokat Brynjar Meling forklarer hvordan Birgitte Tengs' fetter hadde det i vitneboksen under rettssaken. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Da man begynte og skulle belyse hvordan politiet hadde manipulert ham i et avhør gjennom å desavuere ham eller devaluere ham som person - da var det viktig for oss å varsle i en pause at det går en grense for hvor mye han skal sitte og måtte forholde seg til og forsvare, sier advokaten og fortsetter:

- Dette er ting han ikke har vært anmeldt for, ting han ikke har vært dømt for, ting som skjedde da han var et barn. Å måtte sitte her som en voksen mann og få dette smurt utover i åpen rett - dette som han ikke hadde noen mulighet til å gå inn på - det ble det satt en stopper for.

Fullstendig frikjent

Fetteren, som først ble dømt for drapet, for så å bli frikjent i ankesaken, er nå helt renvasket etter at han i november også ble frikjent for å betale erstatning til Birgittes foreldre.

Det er Vassbakks forsvarere, Stian Bråstein og Stian Kristensen, som har stevnet fetteren, som har kommet ens ærend fra Spania for å forklare seg i drapssaken - hvor han altså verken er tiltalt, siktet eller mistenkt.

Forsvarerne har forklart at hensikten med stevningen var å kaste lys over hvordan politiet fikk fetteren til å gi en falsk tilståelse etter de langvarige avhørene i 1997, som seinere er diskreditert, og av avhørsekspert Asbjørn Rachlew beskrevet som psykisk tortur.

Med Birgittes foreldre som tilhørere fikk fetteren servert den falske tilståelsen, som i detalj beskriver hvordan han hypotetisk kan ha voldtatt og drept den jevnaldrende kusina langs Gamle Sundvegen natt til 6. mai 1995.

TIL STEDE. Karin og Torger Tengs satt vendt mot fetteren i retten. Her med bistandsadvokat John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL STEDE. Karin og Torger Tengs satt vendt mot fetteren i retten. Her med bistandsadvokat John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke min forklaring, det omhandler ikke meg som person. Hvorfor sitter jeg her da? Skal vi tåkelegge, eller skal vi opplyse? Hva holder vi på med? sa han irritert til Bråstein etter opplesningen.

- Sprøyt

Til slutt sprakk det for familiefaren, da Bråstein ba ham om å fortelle hvordan han opplevde prosessen fra sitt ståsted.

- I 27 år har vi snakket om det har vært sagt eller tenkt eller gjort det ene eller andre. Jeg har sittet i 250 timer i avhør og måneder i fengsel. Sannheten er at det var sprøyt fra ende til annen. Nå hører vi på det på nytt, sa han opprørt.

FORSVARERNE: F.v. Stian Bråstein og Stian Kristensens oppgave er å få Johny Vassbakk frikjent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARERNE: F.v. Stian Bråstein og Stian Kristensens oppgave er å få Johny Vassbakk frikjent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Også fagdommer Arne Vikse ba forsvarerne om å komme til poenget, mens aktor Thale Thomseth understreket for retten at fetteren er fullstendig frikjent. Bråstein og Kristensen droppet å lese opp deler av dokumentasjonen, og fetterens forklaring var over i 11-tida, noe tidligere enn planlagt.

- Det var ikke avgjørende for vår del at vi ikke fikk lese siste del av dokumentasjonen. Vi fikk en grundig gjennomgang og føler vi fikk belyst det vi ønsket, sier Bråstein i en kommentar til Dagbladet.

- Viktig oppgave

På forhånd antok Meling at Bråstein og Kristensen var «klar over hvor grensene går for hva som er relevant å stille av spørsmål».

- Mener du at forsvarerne gikk ut over disse grensene?

- Jeg registrerte at de også innrettet seg deretter. Dette får de ta sin vurdering på, svarer Meling, og utdyper:

- De har en oppgave som er viktig i en rettsstat, for ham som sitter tiltalt i denne saken, og så skulle jeg nå ivareta et vitne som ikke skulle utsettes for ting han ikke skulle utsettes for. Nå er det ferdig, og så får forsvarerne bruke sin anledning i prosedyren til å oppsummere hva de mener kom ut av dette.

- Alternativet verre

- Din klient har tatt turen helt fra Spania for denne korte, men tilsynelatende belastende seansen. Føler han at det var verdt turen?

- Jeg tror alternativet var verre - at det skulle etterlate et inntrykk av at han ikke hadde et ønske om å bidra. Han var veldig klar på at hensikten ved å stille er at han ønsker å bidra til at man får et svar på hva som skjedde med en kusine som han også beskrev som en person han hadde et godt forhold til.

- RESPEKT: Aktor Thale Thomseth roser fetteren for å ha stilt opp som vitne. Her med Dag Uppheim, etterforsknigsleder i Kripos' cold case-gruppe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- RESPEKT: Aktor Thale Thomseth roser fetteren for å ha stilt opp som vitne. Her med Dag Uppheim, etterforsknigsleder i Kripos' cold case-gruppe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Under utspørringen beskrev fetteren Birgitte som «et tipp topp menneske».

Meling har et klart inntrykk av at klienten syntes det var belastende å få de 25 år gamle avhørene opplest i retten.

- Han har vært utsatt for et overgrep, ikke noe mindre enn det, fra påtalemyndighet og politiets side - både i selve avhørssituasjonen og måten dette ble brukt på, sier advokaten.

- Stor familietragedie

«Jeg har sittet 17 måneder i fengsel for å ha sagt ti minutter feil på et tidspunkt», sa fetteren under forklaringen, på spørsmål om tidspunkt.

- Det sier det jo litt om hvilket forhold han har til disse avhørene, bemerker Meling.

- Vi så at Karin og Torger Tengs satt i retten mens han forklarte seg. Hvordan opplevdes det for ham?

- Vi har ikke gått inn på det. Men det er klart: Dette er jo mye av kjernen i problematikken, at dette er en stor familietragedie.

- Hadde klart oss uten

Aktor Thale Thomseth mener fetteren ikke hadde trengt å stille i retten.

- Vi hadde klart oss uten ham etter vår oppfatning, for dette har retten fått tilstrekkelig informasjon om, blant annet gjennom [avhørsekspert Asbjørn] Rachlews vitnemål tidligere. Og han er jo veldig tydelig på at han ikke har sett eller truffet Birgitte, og ikke gjort noen observasjoner som kan tilføre saken mot tiltalte noe som helst, sier Thomseth til Dagbladet.

- Når det er sagt, står det stor respekt av at han ønsker å møte, at han anser det som sin borgerplikt. Det synes jeg er sterkt og bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer