Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Forsvarsdepartementet lyver

Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret, mener Forsvarsdepartementet snakker usant om granskningprosessen mot ham.

Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret.
Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Arne Bratli, som denne måneden ble frikjent for korrupsjonsanklager i Oslo tingrett, reagerer kraftig på Forsvarsdepartementets uttalelser til Dagbladet.no om  Dalseide II-granskningen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Marita I. Wangberg i Forsvarsdepartementet, "fikk de som ble nevnt i selve rapportene mulighet til å imøtegå innholdet før rapportene ble fullført".

-Direkte galt
-Dette er direkte galt. Jeg var sant nok lovet å få den del av Dalseide-2-rapporten som angikk meg selv og golfturene til Alicante for gjennomgåelse før den skulle avgis i mai 2007, men fikk den ikke utlevert, skriver Bratli i sin e-post til Dagbladet.

Dermed er det full krangel mellom Forsvarsdepartementet og mannen som på vegne av Stortinget skal sikre at de forsvarsansatte får en rettferdig behandling av sin arbeidsgiver.

-Etter henvendelse til Forsvarsdepartementet og i en epost-utveksling med seniorrådgiver Jarle Holberg så sent som som i perioden 28. august til 14. september 2007, ble rapporten fortsatt nektet utlevert meg, skriver Bratli i e-posten.

Konfrontert med dette svarer Forsvarsdepartementet at Bratli ble invitert til samtaler med Dalseide, forevist alle relevante dokumenter, og fikk kommentere opplysningene.

-Fikk ikke imøtegå
Det var som privatperson at Kjell Arne Bratli arrangerte den omstridte golfturen i 2004, hvor flere toppoffiserer var deltakere.
Senere ble blant annet denne turen gransket av Dalseide II-utvalget. Siemens dekket deler av utgiftene til turen. Oslo tingrett mente likevel at det ikke var grunnlag for å dømme Bratli og to Siemens-sjefer for korrupsjon, i en dom som nylig ble rettskraftig.

Bratli skriver at han heller ikke fikk tillatelse til å lese rapporten etter Økokrims razzia i desember 2007, i og med at han da bare fikk status som vitne i saken.

-Først til rettssaken i år var denne del av rapporten nedgradert slik at jeg kunne lese den. Det ble med andre ord for mitt vedkommende ikke gitt noen anledning til imøtegåelse av innholdet i rapporten, hverken overfor Dalseide-gruppen eller overfor Forsvarsdepartementet, skriver Bratli.

Egen redegjørelse
"Ombudsmannen fikk fremlegge all ønskelig dokumentasjon og anledning til å kommentere opplysningene. Det faktum at ombudsmannen ikke er ansatt i Forsvaret, innebar imidlertid at de forhold som angikk hans sak ble samlet i en egen redegjørelse utenfor Dalseide II rapporten.
Denne redegjørelsen ble oversendt Stortingets administrasjon. Vi vil igjen understreke at det ikke var Forsvarsdepartementet som vurderte om Ombudsmannen for Forsvaret kunne ha gjort noe kritikkverdig eller straffbart. Det var politiet og påtalemyndigheten som gjorde denne vurderingen", skriver Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media