Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener forsvarsledelsen knebler arbeidsmiljøet

Hovedverneombudet i Hæren sier jakten på frittalende offiserer går på arbeidsmiljøet løs. Selv ble han forsøkt kneblet i miljøammunisjonssaken.

FORSØKT KNEBLET: Hovedverneombudet i Hæren, Thomas N. Hansen, mener forsvarsledelsens jakt på frittalende offiserer skader arbeidsmiljøet og øker risikoen for skader og feil i Forsvaret. Foto: Kristoffer Egeberg
FORSØKT KNEBLET: Hovedverneombudet i Hæren, Thomas N. Hansen, mener forsvarsledelsens jakt på frittalende offiserer skader arbeidsmiljøet og øker risikoen for skader og feil i Forsvaret. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et åpent brev til forsvarssjef Harald Sunde går hovedverneombudet i Hæren, Thomas N. Hansen, hardt ut mot forsvarssjef Harald Sundes offentlige refsing av brigader Arild Dregelid i krigskorssaken, og forsvarsledelsens årelange jakt på frittalende toppoffiserer.

Hansen sier han selv er forsøkt kneblet i saken om miljøammunisjonen som gjør soldatene syke når de skyter. Da han til Dagbladet sa «vi i Hæren er dritt lei av å være forsøkskaniner», fikk han høre at forsvarsledelsen ville ha ham irettesatt. Da en kompanisjef i Hæren varslet verneombudene om at han ikke lenger var villig til å utsette soldatene for kruttgassene som gjorde dem syke, ville forsvarsledelsen først og fremst vite navnet på kompanisjefen.

- Man kan jo undre seg om ikke forsvarsledelsen heller burde bekymret seg for om soldatene som lå på kaserna med kraftig metallfeber, fikk tilsyn av lege. Ønsket man heller å lukke munnen på ett uromoment som ikke hadde korrekt syn på saken, spør Hansen

Hovedverneombudet mener jakten på offiserer som tør å si ifra er skadelig for arbeidsmiljøet i Forsvaret - og i ytterste konsekvens en fare for sikkerheten. Han bruker tidligere sanitetssjef og generalmajor Leif Sverre Rosén som eksempel. Rosén ble avsatt som sanitetssjef og presset ut av Forsvaret da han gikk åpent ut og kritiserte den manglende sanitetsberedskapen for de norske soldatene i Afghanistan.

- Samtidig var det det som måtte til for at det ble sendt ned kirurger, sanitetshelikoptre og bygget feltsykehus, sier Hansen.

- Det er en ukultur som nå får lov til å vokse frem dersom vi skal refses for åpenhet og våre meninger. De etiske retningslinjene for forsvarssektoren sier at ansatte har en grunnleggende rett til å delta i den offentlige debatt, også om forsvarssektorens virksomhet. Skal vi sables ned og kues til stillhet — til det bare er en gjeng med logrende hunder igjen?

- Åpenhet viktig Forsvaret fikk i går muligheten til å kommentere kritikken.

- På det tidspunktet kronikken som det vises til gikk i trykken, hadde vi ikke fått lest den i sin helhet. Det blir derfor vanskelig å kommentere selve innholdet. Samtidig er det viktig fra forsvarsledelsens side å understreke betydningen av, og vår holdning til, åpenhet i vår organisasjon. Forsvaret er avhengig av en forankring i befolkningen og åpenhet om vår virksomhet er den beste måten å oppnå dette på. Åpenhet i Forsvaret har vært viktig for forsvarssjefen helt siden han tiltrådte. Dette gjelder når det er operasjonelt mulig, og inkluderer både prosesser og resultater, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

• Les hele kronikken fra hovedverneombud Thomas N. Hansen i Hæren.
• Generalmajor ofret karrieren for å redde liv i Afghanistan