Mener forsvarsministeren feilinformerte

Erling Folkvord kritiserer forsvarsministeren etter at norske soldater drepte en sivil afghaner.

VIL HA FAKTA PÅ BORDET: Erling Folkvord er i Afghanistan, og mener forsvarsministeren kan ha feilinformert om hva som skjedde da norske soldater skjøt en sivil mann på lørdag. Her besøker Folkvord en flyktningeleir utenfor Kabul. 
Foto: Per-Gunnar Skotåm / RØDT / SCANPIX / HANDOUT
VIL HA FAKTA PÅ BORDET: Erling Folkvord er i Afghanistan, og mener forsvarsministeren kan ha feilinformert om hva som skjedde da norske soldater skjøt en sivil mann på lørdag. Her besøker Folkvord en flyktningeleir utenfor Kabul. Foto: Per-Gunnar Skotåm / RØDT / SCANPIX / HANDOUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KABUL: Rødt-politiker Erling Folkvord er på reise i Afghanistan, og reagerer sterkt på måten Forsvaret har håndtert hendelsen på lørdag, der to norske soldater skjøt og drepte en sivil afghaner på motorsykkel.


- Alt tyder på at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har feilinformert om hva som skjedde da norske soldater skjøt og drepte en afghansk mann lørdag, mener  Erling Folkvord.

Les også: «Norske soldater skjøt pappa.»

- Feilinformerer

Forsvarsdepartementet sendte ut en pressemelding etter drapet.

«Forsvarsministerens første melding til offentligheten om en slik hendelse skal være sannferdig og gi den informasjonen som er nødvendig for å få en riktig forståelse. Den forutsetningen er ufravikelig og absolutt, skriver Erling Folkvord på sin blogg.

Folkvord stiller spørsmpål ved flere av opplysningene i Forsvarets pressemelding, blant annet at de norske soldatene først skjøt varselskudd fra 20 meters hold, deretter skjøt de mannen da han var rundt fem meter unna.

Hvis varselskuddet og det ene drepende skuddet er avfyrt med samme våpen, betyr dette to skudd på under ett sekund, skriver Folkvord, og peker på at både motorsyklisten og soldatene var i fart da skytingen hendte.

Han mener den afghanske mannen umulig kan ha rukket å stoppe etter varselskuddene når alt skjedde så raskt.

Krever informasjon

Partiet Rødt krever nå at kommunikasjonen mellom ISAF i Afghanistan og forsvarsledelsen i Norge som ligger til grunn for pressemeldingen, gjøres tilgjengelig for norske medier, melder NTB.

- Det kan ikke godtas at forsvarsledelsen skal bruke et par uker, som varslet, til å finpusse på en beskrivelse av et hendelsesforløp som åpenbart ikke kan stemme. I en så alvorlig sak som dette må alle kort på bordet, sier Folkvord.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kommenterte hendelsen slik:
- Så langt vi kan se til nå, fulgte de norske soldatene regelverket for bruk av makt da en afghaner lørdag ble skutt og drept i Afghanistan.

Egen gransking

Forsvaret skal nå granske hva som skjedde da 45 år gamle Chora ble skutt og drept av to norske soldater i Faryab provinsen i Nord-Afghanistan. Hans ni år gamle sønn satt bakpå, og familien beskriver den drepte som en vanlig arbeider uten tilknytning til noen opprørsstyrker.


Dersom dette stemmer er det første gang norske soldater har drept en sivil i Afghanistan. Guvernøren i Faryab-provinsen ber nå avdødeds familie om å søke ertatning fra det norske Forsvaret.


Forsvarsministeren var ikke tilgjengelig for kommentar i formiddag.