Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener French burde respektert enken og ofrene

Afrika-eksperter og presse svarer Joshua French etter 27-åringens tordentale.

KOMMER MED KNALLHARD KRITIKK: Joshua French mener VG har publisert tyvegods, og kritiserer forskere og eksperters innspill i saken mot ham selv og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KOMMER MED KNALLHARD KRITIKK: Joshua French mener VG har publisert tyvegods, og kritiserer forskere og eksperters innspill i saken mot ham selv og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Joshua French publiserte i dag sitt forsvarsskrift, hvor han kommer til dels svært skarp kritikk av VG, Dagbladet, TV2, FAFO-forskeren Morten Bøås og tidligere Afrika-korrespondent for NRK og nåværende rådgiver for kommunikasjonsrådgiver i bistandsorganisasjonen ACT og Sør-Sudans president Salva Kiir, Tomm Kristiansen.

Han blir kritisert av French for uttalelser han kom med om hvordan de to drapsdømte behandlet drapsofferets familie.

- Det jeg sa handlet ikke først og fremst om penger. Men de må utvise respekt for de pårørende. I kampens hete, i begynnelsen av saken, ble de pårørende beskyldt for å være griske og løgnere, sier Kristiansen til Dagbladet.

Kompensasjon
- I Afrika handler det mer om en gjenopprettende rettferdighet, snarere enn den straffende rettferdigheten vi kjenner fra Vesten, sier Kristiansen. Med dette mener Afrika-kjenneren at de pårørende ikke først og fremst er opptatt av å få en rettskraftig dom, men vel så mye av å få kompensasjon.

- Det kan også gjelde penger, påpeker Kristiansen overfor Dagbladet.

- Uansett om de drepte ham eller ikke, var det French og Moland som gjorde at sjåføren befant seg der drapet skjedde. Det har Moland og moren hans forstått, men ikke French, mener Kristiansen - og henviser til uttalelser Tjostolv Moland og hans mor Mathilde kom med da sistnevnte var på besøk i Kisangani.

Kan mene hva han vil
FAFO-forsker Morten Bøås er ikke overrasket over Frenchs uttalelser. Forskeren blir av French betegnet som «over middels ivrig».

- Joshua French har rett til å mene hva han vil om denne saken. Men jeg mener fortsatt at Moland og French har bidratt til å gi ris til egen bak i denne saken, og gjort ting de ikke burde, sier Bøås til Dagbladet.

Han er spesielt kritisk til de to dødsdømtes oppførsel i den første rettssaken, der de ikke ønsket å uttale seg i retten, omtalte rettssaken som en «mock trial» og sa de ikke anerkjente retten.

AFRIKA-KJENNER: NRKs tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen på kontoret til presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir. Foto: Espen Røst / Dagbladet
AFRIKA-KJENNER: NRKs tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen på kontoret til presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Være «store menn»
- Jeg vil sammenligne denne saken litt med saken mot Simon Mann. Han var skyldig, det er det ingen tvil om, men han kjørte en annen stil og var høflig, påpeker Bøås. Mann er en britisk leiesoldat som er dømt, men nå satt fri, for å ha planlagt et statskupp i Ekvatorial-Guinea.

- De har omtalt aktorat og dommere som om de var dumme og teite. Det kunne umulig ha gått verre for dem om de hadde lagt opp løpet annerledes, sier Bøås, og henviser til at de to nordmennene er dømt til fem ganger dødsstraff.

Han er uenig med French som mener at nordmennene gjennom å betale erstatning til de pårørende ville oppført seg som om de var skyldige i drapet.

- Det handler om å være en «stor mann» og ta ansvar, selv om de ikke sto bak drapet, mener Bøås.

Mener French snakker usant
På spørsmål om hvorvidt det French skriver om hvordan VG fikk tak i videoen som viser stridstrening i Uganda er riktig, svarer nyhetsredaktør Helje Solberg i VG:

- Som vi også har sagt tidligere: Av hensyn til kildevernet kommer vi ikke til å si noe om hvordan VG fikk tilgang til videoen. Men generelt kan jeg si at French kaster ut en rekke grunnløse påstander i sitt forsvarsskrift. Jeg konstaterer at dette er nok en ny versjon av hva bildene på videoen viser, nemlig stressmestring. Da VG konfronterte Moland med videoen sa han derimot at bildene viste opplæring av skuespillere til eventvirksomhet.

FÅR KRITIKK: - French har lov til å mene hva han vil, sier FAFO-forsker Morten Bøås. Foto: FAFO
FÅR KRITIKK: - French har lov til å mene hva han vil, sier FAFO-forsker Morten Bøås. Foto: FAFO Vis mer

- Kommer VG til å imøtegå French' påstand?

- Moland og French har gjentatte ganger endret sine forklaringer. Det er derfor ikke overraskende at det nå kommer enda en ny versjon. For øvrig er det verdt å bemerke at norske myndigheter hadde sittet på videoen i månedsvis da vi publiserte innholdet i september. Videoen har et innhold som gjør at den nå vurderes av Kripos.

French skriver at «ifølge en journalist vi snakket med her i Kongo, så kjøpte en journalist fra VG Tjostolv sin mobiltelefon av etterforskningsleder Wavara. Etter å ha tatt ut/kopiert bildene gav han den tilbake slik at han bare hadde «lånt» den.»

- Dette er en påstand som faller på sin egen urimelighet. VG har selvsagt ikke kjøpt noen mobiltelefon av etterforskningslederen. Vi har heller ikke betalt noe for innholdet fra mobilen. Derimot har vi publisert deler av etterforskningsmaterialet som Wawara byttet tiltalen på, deriblant fra kameraet til French og bilder fra mobilen til Moland.

SVARER FRENCH: Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER FRENCH: Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media