<strong>KRITISK:</strong> Arild Grande, leder for arbeidslivspolitisk utvalg i Arbeiderpartiet, mener at Frp har lite å stille opp med overfor arbeidsfolk. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRITISK: Arild Grande, leder for arbeidslivspolitisk utvalg i Arbeiderpartiet, mener at Frp har lite å stille opp med overfor arbeidsfolk. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

1. mai

Mener Frp er en trojansk hest

- Frp ødelegger norsk arbeidsliv fra innsiden, mener Arild Grande, arbeidslivspolitisk talsperson i Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Under helgens Frp-landsmøte på Gardermoen utfordret partileder Siv Jensen Arbeiderpartiet om å være arbeidernes parti. Det faller ikke i god jord for Arild Grande, kvelden før han skal holde 1. mai-tale i Stjørdal.

- Frp har lenge hevdet at de er arbeidernes parti. Men i politisk handling har de alltid stått på feil side. Hver gang vi har fremmet forslag som vil sikre et rettferdig arbeidsliv, så har Frp stemt imot. Det hjelper ikke at Frp smykker seg med fine klær, når de innerst inne fortsatt er det samme gamle partiet, sier Arild Grande.

Må bli flinkere

- Hvorfor tror du så mange arbeidere stemmer Frp?

- Bildet er nok nyansert. Arbeiderpartiet har klart størst oppslutning. Det er vi som skal være arbeidstakernes parti. Men vi må også bli flinkere. Fremskrittspartiet har lyktes alt for godt med å pakke bort de delene av sin politikk som er i direkte konfrontasjon med norske arbeidstakere. Det prøvde også regjeringspartiene å gjøre i valgkampen, ta bort konfliktsaker. Fordi de vet at hvis det blir fokus på arbeidslivspolitikken, så taper de, sier Ap-representanten.

Han hevder at Frp forsøker å framstille seg som partiet som ønsker å styrke det norske arbeidslivet.

- Men all erfaring med Frp’s politikk tilsier at den forsterker problemene i arbeidslivet. Frp er på mange måter en trojansk hest i norsk arbeidsliv, de banker på døra og ber om å bli sluppet inn, men når de kommer på innsiden, så viser de sitt egentlige ansikt og ødelegger arbeidslivet fra innsiden, sier Arild Grande.

Frp: - Undervurderer velgerne

Erlend Wiborg (Frp), leder i Stortingets arbeids- og sosialkomitè, slår kraftig tilbake.

<strong>UENIG:</strong> Erlend Wiborg (Frp), leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er dypt uenig i kritkken fra Arild Grande (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UENIG: Erlend Wiborg (Frp), leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er dypt uenig i kritkken fra Arild Grande (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Arild Grande fortsetter her med å undervurdere norske velgere. Vi skal ha respekt for at mange arbeidere velger å stemme på Frp og andre partier enn Arbeiderpartiet uten at Grande og Ap sier at velgerne ikke forstår sitt eget beste, sier Frp-representanten.

- Mange velgere setter pris på at Frp og regjeringen har fått redusert arbeidsledigheten, styrket oppsigelsesvernet for eldre arbeidstakere og gitt ansatte økt fleksibilitet til å styre egen arbeidshverdag. I tillegg setter mange velgere pris på at Frp har vist handlekraft innen samferdselssektoren og innvandringspolitikken. Jeg tror mange velgere synes det er trist at Ap har endret seg og glemt folk flest, sier Erlend Wiborg.

Sosial dumping

Arild Grande, som leder Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg og representerer Ap i Stortingets arbeids- og sosialkomitè, er knallhard i sin kritikk av Solberg-regjeringen.

- Summen av det regjeringen foretar seg forsterker problemene i norsk næringsliv, snarere enn å motvirke dem. Manglende innsats mot arbeidslivskriminaliteten og sosial dumping fører til at seriøse norske bedrifter blir utkonkurrert av useriøse, som baserer seg på innleid utenlandsk arbeidskraft, sier han.

Grande mener at midlertidige ansettelser bidrar til å smuldre opp den grunnleggende tryggheten i arbeidslivet.

- Ødelegger arbeidslivet

- Regjeringen gjør det dyrere å være fagorganisert ved å fryse nivået på fagforeningsfradraget i stedet for å legge inn pris- og lønnsvekst. Statsminister Erna Solberg og hennes regjering ødelegger norsk arbeidsliv.

- Det er sterke ord...?

- Ja, men så er altså situasjonen alvorlig. Samfunnet vårt er basert på trygge, forutsigbare forhold i arbeidslivet. Når arbeidslivskriminaliteten brer om seg slik den nå gjør, så dreneres 28 milliarder kroner fra fellesskapet årlig. Hvis grunnpilarene i arbeidslivet smuldrer opp, så smitter det over på samfunnsmodellen vår, sier Arild Grande.

Alvorlig trussel

Han hevder at Høyre og Frp sprer usikkerhet om tryggheten i arbeidslivet.

- Representanter for regjeringspartiene fremmer til stadighet synspunkter om at sykelønnsordningen må endres og at det bør innføres karensdager. Dette er urovekkende signaler nå som IA-avtalen skal reforhandles.

- Fallende organisasjonsgrad er en alvorlig trussel mot et trygt og rettferdig arbeidsliv. I Norge er andelen nå under 50 prosent, som er lavest i Norden. Alarmklokkene burde ringe hos regjeringen. Likevel forsterker regjeringens politikk den nedadgående utviklingen. Regjeringen ignorerer dessuten arbeidslivets parter i viktige diskusjoner, noe som svekker trepartssamarbeidet som har vært den viktigste suksessfaktoren for norsk arbeidsliv, sier Arild Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer