Mener Frp faller for eget grep: - Kunne fått en strengere pakke

Dersom Frp hadde gått inn for bred enighet i stedet for enkeltforslag, kunne de fått en strengere asylpakke, ifølge en borgerlig kilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 10 leverer kommunalkommiteen sin innstilling på asylinnstramminger til Stortinget.

Innstillingen er utarbeidet på bakgrunn av innstrammingsforslagene presentert i april av Sylvi Listhaug og Erna Solberg på vegne av regjeringen, og vil bli behandlet i stortingssalen på fredag. 

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det ventet at Sylvi Listhaug vil gå på flere tap når Stortinget skal stemme over forslagene.

Nå sier flere kilder at dette kunne vært unngått.

Årsaken er at da Frp insisterte på å stemme over hvert enkelt av regjeringens 40 innstrammingsforslag i stedet for å komme fram til et helhetlig forlik, så valgte opposisjon og samarbeidspartier å finne sammen.

- Kunne fått strammere resultat Frp ville stemme over enkeltforslag nettopp for å vise fram sin egen primærpolitikk, men også for å synliggjøre for velgerne hvilke partier som er i mot innstrammingene.

Men denne taktikken ser altså ut til å gi unødvendige tap for Frp og regjeringen, mener en borgerlig kilde.

- Det hadde vært mulig med et strammere resultat enn det de nå får, hvis Frp hadde gått inn for bred enighet, sier kilden til Dagbladet.

Dermed bekreftes inntrykket som tidligere er gitt fra Sp.

- Listhaug spiller kortene sine så dårlig at hun risikerer at enkelte innstrammingstiltak ikke kommer på plass fordi Frp ikke er interessert i å snakke med de andre partiene i komiteen, sa Senterpartiets Heidi Greni til NRK forrige uke.

- Har ikke gitt opp Frp's Helge André Njåstad, som også er leder i kommunalkomiteen, innrømmer overfor Dagbladet at Frp kommer til å gå på nederlag.

- Ut fra hva vi har registrert gjennom media, har det ikke vært vilje fra stortingsflertallet til å støtte regjeringens asylinnstramninger. Men vi har ikke gitt opp. Mye kan skje i løpet av uka. Vi vil jobbe for fullt helt fram til fredag for å søke subsidiære løsninger, sa Helge André Njåstad til Dagbladet søndag kveld.

Sier nei Både samarbeidspartier og opposisjonspartier har nemlig uttrykt sin klare motstand mot flere av forslagene. Venstre og KrF har vært særlig kritiske til tre hovedområder i regjeringens innstrammingspakke:

*Bruk av midlertidig opphold for enslige mindreårige
*Økte inntekts- og botidskrav for familiegjenforening
*Mulighet for å bortvise asylsøkere ved grensa

- Dette blir det enten ikke flertall for, eller så rammes det inn på en måte som er akseptabel for oss, sier en sentral Venstre-kilde til Dagbladet.

I tillegg får Dagbladet bekreftet at forslaget om å forlenge perioden for midlertidig opphold fra tre til fem år, før asylsøkeren får permanent opphold, blir stemt ned.

Les også: Dette betyr innstrammingene.