Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Frp-statsråd vil rive grunnmuren

Knut Storberget reagerer på landbruksminister Sylvi Listhaugs vyer om norsk landbruk.

BEKYMRET: Arbeiderpartiets landsbrukspolitiske talsperson Knut Storberget er bekymret for planene om å liberalisere jordbruket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEKYMRET: Arbeiderpartiets landsbrukspolitiske talsperson Knut Storberget er bekymret for planene om å liberalisere jordbruket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er mest overrasket over den manglende forankringen og at regjeringen ingen ting lærte av nederlaget Venstre ga dem i ostetollsaken, sier Knut Storberget, landbrukspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

«Urettferdig system» Til Dagbladet uttalte landbruksminister Sylvi Listhaug i dag:

«Vi skal få til en liberalisering. Å styrke eiendomsretten til norske bønder er helt essensielt. Jeg mener det er fullstendig galt at byråkrater og politikere skal kunne overprøve hva privatpersoner er villig til å betale hvis en bonde vil selge eiendommen sin. Det samme gjelder boplikten, som slett ikke gir bolyst. For meg er konsesjonsloven og boplikten utslag av et elementært urettferdig system, et inngrep i eiendomsretten, som jeg virkelig håper å kunne gjøre noe med. Så fort som mulig.»

Autoriteten - I sin liberaliseringsiver er det fundamentale endringer Sylvi Listhaug ønsker seg. Hun sier jo at konsesjonsloven skal bort, at bo- og driveplikten skal bort og at odelslovgivningen skal bort. Heller ikke her har statsråden sørget for forankring i Stortinget.

For både Venstre og KrF har signalisert at de vil stemme mot. Det kan på sikt svekke Listhaugs autoritet.

Da vi satt i regjering kunne vi ikke drive å selge ut saker vi visste vi ikke fikk flertall for, sier Knut Storberget.

Maktforskyvning Knut Storberget poengterer at også Arbeiderpartiet er for endringer ved å skape fleksible løsninger.

- Men ikke ved å rive selve grunnmuren i landbrukspolitikken, slik Listhaug legger opp til. Opphevelse av konsesjon, bo- og driveplikt, samt å åpne for frie kvoter, vil føre til en enorm økonomisk maktforskyvning.

Det betyr at man kan sitte hvor som helst å kjøpe opp landbrukseiendommer rundt om i landet, sier han.

Kjede-oppkjøp Storberget frykter resultatet av Frp-statsrådens planer.

- Vi kan ikke tolke landbruksministeren annerledes enn at hennes liberalisering legger til rette for at matvarekjeder kan sikre seg en rekke store gårdsbruk for å få totalkontroll over matvareproduksjonen, slik vi har sett i andre land, for eksempel i Danmark.

Dette er en politikk som ikke vil gagne verken oss forbrukere eller distriktene. For verken blir det billigere mat eller sunnere mat. Norsk landbruk produserer noe av den sunneste maten i Europa, med minimal bruk av antibiotika, sier Knut Storberget.

Umulig å reversere Ap-politikeren mener konsekvensene er store:

- Det alvorlige er at hvis regjeringen åpner opp for fritt salg av gårdsbruk, så er det i praksis irreversibelt.

Har du først kjøpt opp eiendommer, kan ingen ta dem fra deg. Da må vi som politikere i så fall ekspropriere, og det gjør vi jo ikke.
Her står vi overfor størrelser som har grunnlovsbeskyttelse hvis Listhaug tar bort disse lovene og liberaliserer så mye som hun sier hun vil gjøre, sier Knut Storberget.

Hele Norges coronakart