Mener Giske har vært for slapp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorsby er direktør for platebransjeforeningen IFPI, og en av forgrunnsfigurene for kampen mot ulovlig fildeling i Norge. Mandag mottok hun dårlige nyheter fra Datatilsynet, som ikke fornyet konsesjonen advokatfirmaet Simonsen har hatt til å loggføre piratvirksomhet blant norske nettbrukere.

Simonsen har påklaget vedtaket, og Thorsby frykter nå konsekvensene om ikke klagen blir tatt til følge.

– Hvorfor er denne loggføringen så viktig for dere?

–  Ikke bare for oss i plateindustrien, men også

for film- og bokbransjen. Å

kunne samle og lagre ip-adresser

til folk som bryter loven er helt avgjørende for at vi skal kunne ivareta våre rettigheter på nett. Disse bevisene kan brukes

både i sivile forfølgelser og i forbindelse med politianmeldelser.

– Advokatene deres har hatt denne konsesjonen siden 2006, men fildelingen har ikke akkurat avtatt?

–  Det tar veldig lang tid å forberede disse sakene. Vi har flere saker i rettsvesenet nå der konsesjonen har vært helt avgjørende i forhold til innsamling av bevis.

– For eksempel?

– Vi har begjært at Telenor må blokkere The Pirate Bay for sine brukere. Da har vi måttet dokumentere at det har skjedd en massiv deling av filer via deres nettverk.

– Men at private aktører som advokater overvåker nettet er jo et brudd på folks personvern. Burde ikke dette være en politioppgave?

– Ikke nødvendigvis. Det er ikke en politioppgave å håndtere de sivilrettslige sidene ved disse sakene. Hvis ikke rettighetshaver og fildeler skal kunne gjøre opp seg imellom, men måtte gå via politiet i alle saker, vil det i praksis innebære en politistat som ikke eksisterer på andre rettsområder i dag.

–  Til Dagens Næringsliv sa du at dette spørsmålet har blitt «politikk på høyt plan». Hva mente du med det?

– Datatilsynet har fratatt oss konsesjonen fordi Kirke- og kulturdepartementet (KKD) har vært for slappe til å ta tak i denne problemstillingen. Dermed har vi blitt en kasteball mellom KKD og tilsynet. Vi straffes på grunn av KKD.

– Du er med andre ord misfornøyd med innsatsen til dagens regjering?

– Vi har en moralsk støtte fra Arbeiderpartiet, men etterspør langt mer initiativ. Utviklingen ellers i Europa går i retning av at myndighetene initierer langt tettere samarbeid mellom internettleverandørene og rettighetshaverne – enten det er videresending av varselbrev til fildelere eller Ipred-loven.

– Hvordan er samtaleklimaet mellom dere og internettleverandørene i Norge?

– Det er veldig tregt. På det feltet er det behov for å iverksette tiltak.

– Kulturdepartementet har varslet en revisjon av åndsverkloven til neste år?

– Og da er det helt klart dette spørsmålet som blir viktigst. Vi må få verktøy til å håndheve rettighetene vi har allerede i dag. Hvis ikke kommer vi til å få vill vest-tilstander, og alle som lever av kultur kommer til å lide.