Mener Giske og Støre kan glemme partilederjobben

Flere politiske eksperter mener at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil fortsette som partileder kanskje helt fram til 2025.

FOR GAMLE? Det har vært diskutert og synset i flere medier om framtiden til statsminister Jens Stoltenberg hvis stortingsvalget i høst fører til at han må gå av som statsminister. Lederfavoritter som Trond Giske (46) og Jonas Gahr Støre (52) kan være for gamle til å overta dersom Stoltenberg blir sittende i flere perioder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FOR GAMLE? Det har vært diskutert og synset i flere medier om framtiden til statsminister Jens Stoltenberg hvis stortingsvalget i høst fører til at han må gå av som statsminister. Lederfavoritter som Trond Giske (46) og Jonas Gahr Støre (52) kan være for gamle til å overta dersom Stoltenberg blir sittende i flere perioder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært diskutert og synset i flere medier om framtiden til statsminister Jens Stoltenberg hvis stortingsvalget i høst fører til at han må gå av som statsminister. Flere politiske eksperter som VG har snakket med tror at han kan fortsette som partileder i mange år til, noe som vil gjøre andre lederfavoritter som Trond Giske (46) og Jonas Gahr Støre (52) for gamle til å overta.

Istedenfor peker flere på kulturminister Hadia Tajik (30) og finanspolitisk talsmann Torgeir Micaelsen (34) som aktuelle lederkandidater i partiet den dagen Stoltenberg gir seg.

Kommunikasjonsrådgiver og tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten mener at Stoltenberg kan bli sittende som partileder helt til 2021 eller 2025, noe som vil gjøre både Giske og Støre uaktuelle.

- Støre kan fort bli ansett som en aldrende kandidat. Giske er yngre, men blir trolig også for gammel, sier Grytten, som peker på at det da vil ha kommet fram en helt ny generasjon med Ap-politikere.

Han får støtte av historiker Hans Olav Lahlum, som mener Støre vil bli ansett som for gammel hvis Stoltenberg holder seg til makten fram til 2017. Også valgforsker Frank Aarebrot er enig.

- Stoltenberg virker ikke trøtt av å lede partiet. I 2017 eller senere, blir det for liten aldersforskjell ned til både Støre og Giske, sier Aarebrot.

Aps stortingsrepresentanter Eva Kristin Hansen, Marianne Aasen og Marit Nybakk er uenige med ekspertene, og mener at både Støre og Giske fortsatt vil være aktuelle.

Ingen av de foreslåtte lederkandidatene ønsker å kommentere saken overfor VG.

(NTB)