Mener Google-treff på «pedofil Øygard» skal senke straffen

Mette Yvonne Larsen la fram formuleringer fra kommentarfelt og blogger i Høyesterett.

- STRAFFEN MÅ NOE NED: Mette Yvonne Larsen protesterer heftig på aktors påstand om to og et halvt års fengsel for Rune Øygard. Hun mener Høyesterett må ta utgangspunkt i lagmannsrettens dom på ett år og tre måneder og gå noe ned fra dette. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
- STRAFFEN MÅ NOE NED: Mette Yvonne Larsen protesterer heftig på aktors påstand om to og et halvt års fengsel for Rune Øygard. Hun mener Høyesterett må ta utgangspunkt i lagmannsrettens dom på ett år og tre måneder og gå noe ned fra dette. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens aktor Torbjørn Klundseter ber Høyesterett om å doble straffen for Rune Øygard etter lagmannsrettsdommen på ett år og tre måneder fengsel, mener forsvarer Mette Yvonne Larsen at straffen skal noe ned.

Advokaten mener det er et vesentlig moment at Øygard-saken lenge omtalte påståtte overgrep før jenta ble 14 år - et tiltaltepunkt Øygard ble frikjent for av juryen i lagmannsretten.

Google-treff Larsen mener det på grunn av den tidlige mediedekningen festet seg et feilaktig inntrykk hos mange av at ordføreren var «pedofil» og at dette spredde seg på nettet.

- Hvis det allerede tidlig i etterforskninga ville vært klart at det dreide seg om overgrep mellom 14 og 16, ville ikke dette ha blomstret. Han er faktisk frifunnet for overgrep mot barn under 14 år, vi er ikke på pedofili, vi er på et straffebud som leder til straff-frihet når jenta fyller 16, sa forsvareren i Høyesterett i dag.

Larsen har lagt fram en rekke avisartikler for å dokumentere mediebelastningen generelt for Øygard. I tillegg har forsvarerne søkt på «pedofil Øygard» i Google og funnet blogger og kommentarfelt der nettbrukere stempler 54-åringen med diagnosen.

- Vi er så langt fra pedofili som det er mulig å komme i rent strafferettslig forstand. Da  er det grovt krenkende at man ved et tastetrykk i Google kan få 31600 treff ved å søke på Øygards navn og ordet "pedofil", sa Larsen i prosedyren.

Tusenvis av artikler Øygards forsvarer viste i dag også til at saken har vært omtalt over 17 000 ganger i nettmedier og i 2157 avisartikler på papir, ifølge søketjenesten Atekst.

Larsen tilbakeviser at det bare er Øygard som har gått aktivt ut i mediene.

- Øygard var ikke en person som kunne lukke døra si og gjemme seg. Han var ordfører i Vågå helt fram til 17. desember 2012. Han følte et ansvar for å stå fram, si noe om dette og gå ut og forsvare seg. Når han var en medieprofilert person fra før, så han ikke muligheten til å gjemme seg bort. Men vi har altså en bistandsadvokat og en fornærmet som i stor utstrekning har gjort det samme, sa advokaten.

Larsen la fram en artikkel fra Dagbladet fra i vår for å vise et bilde der fornærmede er omkranset av pressefolk og blir intervjuet utenfor lagmannsrettens lokaler på Hamar.

- Poenget er at det samlede trykket - med over 17 000 artikler og over 30 000 Google-treff bare på "pedofil" - må få betydning for Høyesterett når de skal avgjøre denne saken, sa advokaten.

Larsen har mer enn antydet at påtalemyndigheten med sin påstand nå prøver å kompensere for at Øygard ble frikjent for det ene tiltalepunktet i tingretten.

- Aktors påstand om to og et halvt års fengsel er ikke mulig å belegge, mener advokaten.

Larsen argumenterte blant annet med at det ikke finnes belegg for fornærmedes anslag om 50 overgrep, og at retten må legge et mye lavere antall til grun. Forsvareren mener det er påfallende at statsadvokat Klundseter har hevet sin påstand siden lagmannsretten, og slår samtidig fast at normalnivået for det aktuelle lovbruddet er seks månders fengsel.

- Hvorfor skal vi femdoble utgangspunktet - hvorfor skal vi det?, sier Larsen, som mener det ikke finnes momenter som skal kunne skjerpe straffen utover lagmannsrettens dom.

- Fornærmde som har ekstrabelastning Larsens varslede argumenter om mediedekningen ble tidligere i dag avvistav statsadvokaten, som tvert imot mener at det er fornærmede som har opplevd en uforskyldt ekstrabelastning på grunn av presseomtalen.

- Fornærmede har gjennomlevet en merbelastning som svært få andre overgrepsofre har måttet oppleve, sa Klundseter, som mener Øygard har seg selv å takke for situasjonen han har havnet i.

- Domfelte har etter eget valg vært en profilert politiker, har evne til å bruke mediene og har erfaring fra sitt politiske liv som han også har benyttet i denne sak. Dette gjelder blan annet at han har rutine på å takle kritikk. Han er klar over, kanskje bedre enn noen, at det ville få bred omtale om det ble kjent at hans adferd var i strid med det medieskapte bildet. Med sin rutine og støttespillere med rutine har han lagt rammene for mediedekningen, eller i hvert fall forsøkt å legge rammene, sa statsadvokaten i retten.

Han mener at Høyesterett også må ta hensyn til selve ordførerrollen.

- Det er liten tvil om at han har hatt mulighet til å spille på den posisjonen han har hatt i lokalsamfunnet og til dels i rikspolitikken. Han har hatt et omfattende kontaktnett, som han har benyttet seg av, sa Klundseter foran de fem høyesterettsdommerne som skal avgjøre straffen.

Det er ventet at Høyesteretts avgjørelse i saken vil foreligge om to-tre uker.

AVGJØRES I OKTOBER: Det er ventet at de fem høyesterettsdommerne vil komme med sin avgjørelse om straffutmålingen om to-tre uker. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
AVGJØRES I OKTOBER: Det er ventet at de fem høyesterettsdommerne vil komme med sin avgjørelse om straffutmålingen om to-tre uker. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer