Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

Mener Hagen-hjelp var narrespill

Helt siden kona forsvant, har Tom Hagen kommet med innspill til politiet etter å ha blitt oppfordret til å bidra. Politiet mener milliardærens «hjelp» var del av en villedning.

INNSPILL: Tom Hagen har i gjentatte skriv til politiet kommet med innspill til etterforskningen, etter å ha blitt oppfordret til det av politiet. Politiet mener Hagens innspill inngår i det de mener er den «tydelige» og «planlagte villedningen». Hagens venner stusser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNSPILL: Tom Hagen har i gjentatte skriv til politiet kommet med innspill til etterforskningen, etter å ha blitt oppfordret til det av politiet. Politiet mener Hagens innspill inngår i det de mener er den «tydelige» og «planlagte villedningen». Hagens venner stusser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Helt siden Anne-Elisabeth Hagen (70) forsvant fra ekteparets bolig på Lørenskog 31. oktober i 2018, har ektemannen og milliardæren Tom Hagen (70) forsøkt å bidra til politiets etterforskning.

I den innledende fasen av etterforskningen stilte han til avhørene politiet ønsket å gjennomføre av ham, han ga politiet tillatelse til å gjennomsøke ekteparets hus, tomter, bil, hytter og sine egne kontorer i søk etter svar og Hagen ga politiet anledning til å overvåke sin egen telefon.

Deretter ble den nå drapssiktede 70-åringen bedt om å ta kontakt hvis han kom på noe mer, eller hadde konkrete innspill til politiet.

Flere innspill

Over 18 måneder har Hagen forfattet mange slike innspill til politiet, fram til han ble pågrepet og siktet for drap tirsdag 28. april.

Dagbladet er kjent med at mange av innspillene inneholder konkrete teorier om hva som kan ha skjedd. Noen har også inneholdt konkrete tips om mulige gjerningspersoner, får Dagbladet opplyst fra flere kilder.

Noen av innspillene skal ha hatt et fantasifullt preg. Andre skal ha pekt på helt konkrete kriminelle handlinger som tidligere er blitt utført i Lørenskog-området.

Hagen har gått grundig til verks, og Dagbladet får bekreftet at han har brukt en betydelig mengde tid på å granske og endevende sin egen fortid i søk etter noe som kunne tenkes å bidra til politiets etterforskning.

Deretter skal han ha fått hjelp av andre til å systematisere sin egen fortid, og krystallisere ut konkrete forslag til både spor og teorier, forteller kilder i kretsen rundt Hagen.

De beskriver Hagen som genuint opptatt av å bidra i søket etter sin kone.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Oppfattet som motvillig

Politiet har vurdert 70-åringens bidrag på en helt annen måte, ifølge Dagbladets opplysninger.

De skal mene at Hagens innspill inngikk i en bevisst villedning, og at det hele var en del av det mener var et narrespill.

De skal ha oppfattet innspillene som et forsøk på å lede politiet i feil retning, og å avlede oppmerksomhet fra seg selv. De skal videre ha oppfattet at enkelte av innspillene ville kreve svært ressurskrevende innsats, med liten sjanse for å finne noe relevant.

I tillegg skal politiet ha oppfattet Hagen som både tverr og motvillig i avhør og øvrig kommunikasjon. Politiet har lagt vekt på begge disse aspektene i det totale mistankegrunnlag mot 70-åringen.

Det får kretsen rundt den drapssiktede milliardæren til å stusse. De er av den oppfatning at politiet må ha misforstått Hagens personlighet.

- Det er veldig urettferdig at han skal beskyldes for villedning, når han opplever at politiet har bedt ham om å sende informasjon, sier en venn til Dagbladet.

At milliardæren kan få seg til å krangle om detaljer, beskrives av kretsen rundt ham som normalt. Videre beskriver de en mann som er svært opptatt av detaljer, og å ha kontroll.

Politiet: Ingen kommentar

Dagbladet har spurt Øst politidistrikt om innspillene fra Tom Hagen, og hvorvidt de har ledet etterforskningen i noen spesiell retning.

En ordknapp Haris Hrenovica, påtaleansvarlig i saken, svarer på begge spørsmålene:

- Har Tom Hagens innspill til personer og miljøer vært til hjelp?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Har det vært enighet mellom politiet og Tom hva angår retning eller framgangsmåte?

- Det kan jeg ikke kommentere, men jeg kan bemerke at det er ønskelig fra politiets side å ha nye avhør av siktede i tida framover. Vi håper at han er villig til å la seg avhøre, og vi etterforsker bredt uavhengig av skyld og uskyld.

STØTTER KOMPISEN: Tom Nilsen har kjent Tom Hagen i 40 år. Han støtter kompisen fult ut, og tror at den drapssiktede 70-åringen har kommet styrket ut av den siste tida. Video: Marie Røssland / Angelica Hagen Vis mer

Løslatt av lagmannsretten

Da Hagen ble pågrepet sa politiet at det skjedde på bakgrunn av en totalvurdering bevisbildet i saken, og at Hagen gradvis hadde utkrystalisert seg som mistenkt.

Det var ikke en enkelthendelse, et enkeltbevis eller en særskilt utvikling i saken som gjorde at politiet gikk til pågripelse.

Det var det de mente var et sett indisier, herunder det de oppfattet som «narrespillet», som de mente samlet sett ga grunnlag for at det var skjellig grunn til mistanke mot 70-åringen.

Eidsivating lagmannsrett vurderte bevisene annerledes, og slo fast at det ikke var skjellig grunn til mistanke. Retten mente det var mer sannsynlig at han var uskyldig enn skyldig.

Tok ransaking for retten

Helt siden Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap i slutten av april, har politiet holdt Hagen borte fra sin bolig i Sloraveien. Før helga ble hytta på Kvitfjell frigjort.

Hagen får fremdeles ikke flytte hjem, tross at han i forrige uke ble løslatt fra politiets varetekt fordi lagmannsretten ikke fant skjellig grunn til mistanke.

Politiet mener at boligen er åsted for drap og ønsker derfor å holde på huset. De har henvist til straffeprosesslovens punkt om såkalt tredjemannsransaking, og fikk medhold i at de kunne gjøre det på den måten av Nedre Romerike tingrett.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Betalte millioner

Onsdag i forrige uke kunne Dagbladet også avsløre at Tom Hagen gjennomførte en pengeoverføring på om lag 10 millioner kroner i kryptovalutaen Monero til den antatte motparten i forsvinningssaken.

Overføringen fant sted hos Kripos på Bryn, og skjedde mens politiet så på.

Videre ble overføringen fulgt nøye med på av tungvektere innen internasjonalt politi, for å forsøke å spore opp mottakeren av kryptooverføringen.

Noen måneder i forveien foretok Hagen et stort kjøp av kryptovalutaen, nettopp for å ha kapasitet til å gjennomføre hurtige overføringer i kritiske situasjoner.

Dagbladet er kjent med at Hagen kjøpte kryptovaluta for over 25 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!