KONTROVERSIELT: Dette bildet, offentliggjort av Greenpeace i går, viser en taiwansk fisker som holder fram en nyfisket hvitfinnehai. Arten er en av haiartene som er på stø kurs mot utrydning på grunn av etterspørselen etter haifinner. Foto: EPA / Greenpeace / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Dette bildet, offentliggjort av Greenpeace i går, viser en taiwansk fisker som holder fram en nyfisket hvitfinnehai. Arten er en av haiartene som er på stø kurs mot utrydning på grunn av etterspørselen etter haifinner. Foto: EPA / Greenpeace / NTB scanpixVis mer

Mener haifinnen redder hjertet og huden, og hjelper på matlysta og yteevnen i senga

Nå advarer forskere: 100 millioner hai slaktes hvert år, flere haiarter er nær ved utryddelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere haiarter er svært nær utryddelse, og nesten 100 millioner hai drepes hvert år. Det betyr at mellom 6,4 og 7,9 prosent av verdens haibestand drepes hvert år, ifølge en fersk forskningsrapport publisert i det anerkjente tidsskriftet Marine Policy.

Det er en gruppe amerikanske forskere som har kartlagt verdens haibestand, og den erfarne marinbiologen professor Boris Worm ved universitetet i Halifax i Canada sier utviklingen bare vil fortsette om man ikke tar grep.

GIGANTBUSINESS: Flere hundre haifinner ligger til tørk i solsteika på taket av en fabrikk i Hong Kong. Etterspørselen etter haifinner til matproduksjon er i ferd med å ta knekken på flere haiarter, advarer forskere. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix
GIGANTBUSINESS: Flere hundre haifinner ligger til tørk i solsteika på taket av en fabrikk i Hong Kong. Etterspørselen etter haifinner til matproduksjon er i ferd med å ta knekken på flere haiarter, advarer forskere. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix Vis mer

- Haiens reproduksjonsevne kan rett og slett ikke holde tritt med det nåværende nivået på etterspørsel etter og utnyttelse av haien, sier Worm, ifølge The Guardian.

Forskerne peker på en enkeltårsak til haienes mulige utryddelse: Den målrettede jakta på haifinner til suppa med samme navn, en delikatesse i store deler av Asia, og annen menneskelig forlystelse.

Blodig jakt Etterspørselen etter haifinner har gjort haijakt til en milliardindustri. I tillegg til god smak har haifinnene ifølge kinesisk overtro flere legende effekter: den øker yteevnen i senga, forbedrer hudkvaliteten, øker energinivået, motvirker hjertesykdommer og senker kolestrolnivået. Også tran fra hai er populært i eksempelvis Kina og Thailand.

FISKE: Haifisket forekommer slett ikke bare i Asia. Her bærer en fisker en hammerhai i land på Manzanillo-stranda, 24 mil øst for San Jose, i Costa Rica. Foto: Yuri Cortez / NTB scanpix
FISKE: Haifisket forekommer slett ikke bare i Asia. Her bærer en fisker en hammerhai i land på Manzanillo-stranda, 24 mil øst for San Jose, i Costa Rica. Foto: Yuri Cortez / NTB scanpix Vis mer

Metoden som ofte brukes i haifisket er svært kontroversiell:

Haien hukes ombord, finnen kappes av, og resten av fisken kastes ut i sjøen igjen - til en sakte og smertefull død.

- Vi står bak en ubarmhjertig slakt av hai. Det er vi som er rovdyrene, sier Elizabeth Wilson, talsperson for dyrevernorganisasjonen Pew Environment Group, til The Guardian.

«Totalt kaos» Indonedia er verdens største haieksportør, og miljøvernere i landet betegner overfor The Jakarta Globe fiskeindustrien som «totalt kaos». Avisa har besøkt lokale fiskere på Bali, som stolt viser fram et hundretalls avkappede haifinner som skal selges videre til mellommenn og til det kinesiske markedet.

LIVGIVENDE: Somaliske fiskere bærer to hai til markedet i Mogadishu, der haifiske kan være en måte å holde seg selv og familien i live på. Foto: AFP / Mohamed Abdiwahab / NTB scanpix
LIVGIVENDE: Somaliske fiskere bærer to hai til markedet i Mogadishu, der haifiske kan være en måte å holde seg selv og familien i live på. Foto: AFP / Mohamed Abdiwahab / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser ikke bare etter hai, vi fisker hovedsakelig tunfisk og seilfisk, men det er en bra bonus i vente om vi fisker hai. Finnene er verdt mye, og kjøttet er lett å få solgt, sier den 33-årige fiskeren Warsito.

Den kinesiske regjeringen har forbudt haifinnesuppe på statlige offisielle banketter, og ifølge Jakarta Globe har også enkelte topprestauranter i Hong Kong og Singapore fjernet retten fra menyen.

Men med Kinas voldsomme vekst kommer også en gigantisk middelklasse som vil smake på det gode liv - og etterspørselen er større en noen sinne.

Toppmøte Ifølge The Australian har bestanden av enkelte haiarter i oseanisk farvann blitt redusert med opptil 80 prosent, og miljøvernaktivister ber nå den australske regjeringen om å fronte kampen mot rovfisket.

Finnen fra hvitfinnehaien selges ifølge avisa for en kilopris på 700 kroner på det asiatiske markedet. Andre kilder rapporterer om langt høyere priser.

DELIKATESSE: Haifinnesuppe - her servert i Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung/ NTB scanpix
DELIKATESSE: Haifinnesuppe - her servert i Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung/ NTB scanpix Vis mer

Situasjonen for flere haiarter blir tema på FN-toppmøtet om truede arter som begynner i Bangkok i morgen.

Konvensjonen for handel med truede plante- og dyrearter, CITES, vil trolig vedta sterkere vern av flere haiarter - håbrann, hvitfinnehai og tre typer hammerhai, ifølge The Guardian.

POPULÆRT: Haifinnesuppe til salgs på et kjøpesenter i Bangkok. Foto: EPA / Rungroj Yongrit / NTB scanpix
POPULÆRT: Haifinnesuppe til salgs på et kjøpesenter i Bangkok. Foto: EPA / Rungroj Yongrit / NTB scanpix Vis mer

Pew Environment Group er bare en av flere dyrevernorganisasjoner som vil be om strengere vern av de utsatte haiartene.