Mener han fortsatt lever

Frilansjournalisten Austin Tice (40) ble kidnappet da han reiste til Syria i 2012, og siden har ingen hørt fra ham. Nå anklager Joe Biden den syriske regjeringen for å holde ham til fange.

KIDNAPPET: Freelancejournalisten Austin Tice (40) ble kidnappet i Damaskus i Syria 14. august 2012. Joe Biden hevder han har bevis for at han fortsatt er i live. Foto: AFP PHOTO/Christy Wilcox/NTB
KIDNAPPET: Freelancejournalisten Austin Tice (40) ble kidnappet i Damaskus i Syria 14. august 2012. Joe Biden hevder han har bevis for at han fortsatt er i live. Foto: AFP PHOTO/Christy Wilcox/NTB Vis mer
Publisert

Det var i august 2012, for ti år siden, at den amerikanske journalisten ble kidnappet i Syria.

Ifølge USAs president Joe Biden, er Tice fortsatt i live og han anklager den syriske regjeringen for å holde journalisten fanget i sin varetekt.

- Vi vet med sikkerhet at han blir holdt fanget av den syriske regjeringen, sier presidenten i en uttalelse fra Det hvite hus.

- Oppfordrer Syria

Ifølge The Guardian dro Tice i mai 2012 til Tyrkia, og videre inn i Syria, for å dekke krigen i Syria som frilansjournalist. Der rakk han å være i 83 dager før han ble holdt tilbake i et regimekontrollert område i utkanten av Damaskus.

Tice, som kommer fra Houston, Texas, ble kidnappet i Damaskus 14. august 2012.

Fem uker etter han ble kidnappet dukket det opp en video på YouTube, der man kunne se flere bevæpnede menn føre Tice, med bind for øynene, opp en bakke, mens han siterte en bønn på arabisk.

VIDEO: Skjermbilde av videoen som ble publisert av Austin Tice fem uker etter han ble kidnappet. Foto: AFP PHOTO / HO / Youtube/NTB
VIDEO: Skjermbilde av videoen som ble publisert av Austin Tice fem uker etter han ble kidnappet. Foto: AFP PHOTO / HO / Youtube/NTB Vis mer

Da videoen ble publisert uttalte talskvinnen Victoria Nuland for det amerikanske utenriksdepartementet at de ikke hadde mulighet for å bekrefte om det er ham, om videoen viser noe som faktisk skjedde eller om den er regissert.

Siden har det ikke vært noen livstegn fra journalisten, og siden ingen terrororganisasjon har tatt på seg skylden for kidnappingen, er det flere som frykter at han er drept.

Derfor kommer nyheten som et sjokk for flere, som i årevis har fryktet det verste, at Joe Biden forteller at Tice «med sikkerhet» fortsatt er i live.

- Vi har gjentatte ganger prøvd å få regjeringen i Syria til å samarbeide med oss så vi kan få Austin hjem. På tiårsmarkeringen for hans kidnapping oppfordrer jeg Syria til å hjelpe oss med å få ham hjem, heter det i uttalelsen fra president Biden.

FORELDRE: Foreldrene til Austin Tice, Marc og Debra Tice, på en pressekonsefanse i Libanon i 2018. Foto: AP Photo/Bilal Hussein/NTB
FORELDRE: Foreldrene til Austin Tice, Marc og Debra Tice, på en pressekonsefanse i Libanon i 2018. Foto: AP Photo/Bilal Hussein/NTB Vis mer

- Fortjener svar

Biden omtaler Tice som en sønn, en «sønn, bror og en undersøkende journalist som satt sannheten før seg selv» ved å dekke krigens konsekvenser i Syria.

- Austin Tice sin familie fortjener svar, og enda viktigere fortjener de å bli gjenforent med Austin snarest mulig. Vi står med Austins kjære, og vi vil ikke slappe av før vi får Austin hjem. Ti år er alt, altfor lang tid. Det samme er hver dag som følger, sier Biden.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.06.2014 NORDMANN: Islamistgruppen «Den islamske staten i Irak og Syria» (ISIL) har publisert en ny video hvor skiensmannen Abu Safiyyah (25) er hovedpersonen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Washington Post er Tice den amerikanske journalisten som har vært tatt til fange over lengst tid.

Embetsmenn i den syriske regjeringer har flere ganger avvist å ha kjennskap til hvor Tice befinner seg. Syrias president, Bashar al-Assad, har enda ikke kommentert utsagnet til Joe Biden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer