Carl I. Hagen, Nobelkomiteen

Mener han har løst Nobel-floken

- Med denne erklæringen bør innvendingene mot mitt kandidatur være borte, sier Carl I. Hagen.

NOBELDRØMMEN: Carl I. Hagen har ikke gitt opp håpet om å bli medlem i den prestisjefulle Nobelkomiteen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NOBELDRØMMEN: Carl I. Hagen har ikke gitt opp håpet om å bli medlem i den prestisjefulle Nobelkomiteen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Carl I. Hagen bøyer seg for ekspertenes dom om at han ikke kan fritas fra vervet som vararepresentant til Stortinget for Frp i Oslo. Overfor Dagbladet presenterer nå Frp-gründeren et forslag som han håper kan aksepteres.

- Jeg har merket meg at noen hevder at det ikke kan søkes permisjon fra å være vararepresentant, men at jeg må søke når jeg blir innkalt. Derfor er jeg nå klar til å erklære at dersom jeg blir medlem i Nobelkomiteen, vil jeg hver gang jeg innkalles til Stortinget, søke om permisjon.

- Grunnlaget er at mange gir uttrykk for at Nobelkomiteen er så viktig at ikke stortingsrepresentanter eller vararepresentanter bør være medlem, sier Carl I. Hagen.

- Mitt bidrag

Frp-nestoren minner om at han søkte fritak for vararepresentant-vervet for hele stortingsperioden 2017-21, men at han tar til etterretning synspunktene på at det ikke er mulig.

- Ved å søke permisjon hver gang jeg blir innkalt, vil det være Stortinget selv som bestemmer. Dette er mitt bidrag til å løse floken. Med denne erklæringen bør innvendingene mot mitt kandidatur være borte, sier Carl I. Hagen.

- Når jeg så søker om permisjon fra gang til gang, vil jeg begrunne det med at mitt verv i Nobelkomiteen er så viktig at jeg bør innvilges permisjon. Da vil det være opp til Stortinget i plenum å bestemme om Nobelkomiteens uavhengighet av storting og regjering er så viktig at permisjonssøknaden blir innvilget.

- Ikke i mine tanker

- Det er således Stortingets politiske, skjønnsmessige vurdering av om Nobelkomiteens uavhengighet er så viktig at søknaden bør innvilges, sier Hagen.

- Da du stilte deg til disposisjon for nominasjonskomiteen for en plass på Frp-lista i Oslo ved høstens stortingsvalg, vurderte du om det kunne skape problemer for drømmen om å bli medlem av Nobelkomiteen?

- Det var ikke i mine tanker.

- Tenker du nå at du ikke burde latt deg velge til vararepresentant?

- Ingen kommentar, svarer Carl I. Hagen.

Frp-veteranen legger til at han ikke vil komme med ytterligere kommentarer før Nobel-saken er avgjort.

Frp holder på Hagen

Torsdag samles de parlamentariske lederne hos stortingspresident Olemic Thommessen til møte i valgutvalget.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal i sitt gruppemøte onsdag behandle Carl I. Hagens kandidatur på nytt etter at et overveldende flertall av de andre partiene ba Hans Andreas Limi, Frp’s parlamentariske leder, om å finne en annen Nobel-kandidat.

I Frp ble nyheten tatt dårlig i mot. Flere opplevde det som en provokasjon:

«Glem det! Tror noen virkelig at vi lar oss diktere av Arbeiderpartiet og andre? Da får vi heller tape i stortingssalen mot en kandidat fra et annet parti. Så får vi se hva som skjer neste gang, når det fremmes forslag om en kandidat vi ikke har sansen for.»

Etter hva Dagbladet erfarer vil et stort flertall i onsdagens gruppemøte opprettholde vedtaket om at Carl I. Hagen fortsatt er partiets kandidat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer