Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Mener han skulle hatt fredsprisen

President Donald Trump mener at dersom utdelingen av Nobels fredspris hadde vært rettferdig, så ville han ha mottatt den for «mange ting».

FREDSPRIS: Donald Trump mener at han skulle ha blitt tildelt fredsprisen for «mange ting». Foto: Evan Vucci / AP
FREDSPRIS: Donald Trump mener at han skulle ha blitt tildelt fredsprisen for «mange ting». Foto: Evan Vucci / AP Vis mer

President Donald Trump har ikke blitt tildelt Nobels fredspris slik som hans forgjenger Barack Obama ble. Det mener presidenten at er et godt eksempel på hvor urettferdig utedlingsprosessen er.

I forkant av et bilateralt møte med Pakistans statsminister Imran Khan diskuterte Trump den seineste utviklingen i den uforsonlige konflikten mellom Pakistan og India angående området Kashmir.

HÅNDTRYKKET: Donald Trump møter her Kim Jong-un. Den amerikanske presidenten omtalte det som en ære. Video: CNN Vis mer

Trump om prisen

Da Trump omtalte seg selv som en «ekstremt god forhandler», foreslo en av reporterne til stede at dersom Trump klarer å framforhandle enighet mellom partene, så vil han mest sannsynlig vinne Nobels fredspris, ifølge Politico.

- Jeg ville ha blitt tildelt Nodels fredspris for mange ting dersom de hadde tildelt den på rettferdig vis, noe som de ikke gjør, svarte Trump og brukte Obama som eksempel:

- De ga en til Obama umiddelbart etter at han ble president, og han hadde ingen anelse om hvorfor han fikk den, sa Trump og fulgte opp med en vits:

- Vet du hva? Det er det eneste jeg er enig med ham om.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Overraskende tildeling

Mindre enn ni måneder etter innsettelsen, mottok Obama Nobels fredspris for det komiteen omtalte som «ekstraordinære forsøk på å styrke internasjonalt diplomati» samt for sitt arbeid for nedrustning av atomvåpen.

I 2017 fortalte Nobelhistoriker Asle Sveen til Dagbladet at han mener at dette var den mest overraskende tildelingen mens han jobbet med fredsprisen.

Obama har selv innrømmet at han ikke forstår hvorfor han vant prisen.

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melbye, forklarte at tildelingen den gang baserte seg på hva Obama hadde tatt til orde for å utrette, og ikke hva han faktisk hadde utrettet.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Trump nominert

Både Sør-Koreas president Moon Jae-in, Kongress-politikere og norske Frp-politikere har tatt til orde for at Donald Trump fortjener fredsprisen for sitt forsøk på å løse konflikten mellom Sør-Korea og Nord-Korea.

Hele 18 republikanere nominerte Trump til fredsprisen i fjor.

«Ingen fortjener komiteens anerkjennelse mer i 2019 enn president Trump for hans utrettelige arbeid for å skape fred til vår verden», begrunnet kongresspolitikerne.

Mens stortingsrepresentantene Christian Tybring Gjedde (Frp) og Per Willy Amundsen også nominerte Trump til prisen.

Historisk avtale

27. april i fjor signerte Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas leder Moon Jae-in en erklæring om atomvåpennedrustning på Korea-halvøya.

De to var enige om full atomnedrustning og en slutt på Koreakrigen.

I seinere tid har Nord-Korea gjenopptatt missiltestingen.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 801900208


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling