<strong>GALT:</strong> Jusprofessor Hans Petter Graver mener det var galt av Forsvarsdepartementet å pålegge Forsvaret å fortsette å handle med Roger Jensen - mannen som i følge FNs sanksjonskomité har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å eksportere tidligere militære lastebiler fra Norge til dette landet. Foto: FN og Scanpix
GALT: Jusprofessor Hans Petter Graver mener det var galt av Forsvarsdepartementet å pålegge Forsvaret å fortsette å handle med Roger Jensen - mannen som i følge FNs sanksjonskomité har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å eksportere tidligere militære lastebiler fra Norge til dette landet. Foto: FN og Scanpix Vis mer

Mener handelen aldri skulle vært gjenopptatt

Jusprofessor Hans Petter Graver mener departementet aldri skulle pålagt Forsvaret å fortsette å handle med eksportøren en av Eritrea-lastebilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av Norges fremste jusseksperter, professor Hans Petter Graver, kommer med skarp kritikk mot Forsvarsdepartementet (FD). FD mener Forsvaret ikke har lovhjemmel til å nekte fortsatt salg av overskuddsmateriell til Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen, som FN mener har brutt våpenembargoen mot Eritrea.

- Jeg mener at vedtaket til Forsvarsdepartementet er både galt og uheldig, sier Graver til Dagbladet.

Da FNs sanksjonskomité for Somalia og Eritrea i en rapport dokumenterte eksport av utrangerte militære lastebiler fra Norge til Eritrea, handlet Forsvaret raskt. De utestengte Jensens selskap fra alle sine auksjoner og salg av gammelt forsvars-utstyr.

- Plutselig ble vi stanset på auksjoner. Det tok vel 14 dager og så fikk jeg igjen den lisensen. Jeg hadde jo ikke gjort noe galt. Selge 20 år gamle sivile lastebiler. Det er ikke noe galt i det, sa Jensen til Dagbladet 9. mai.

Dagbladet har avslørt at det var departementet som i mars i fjor påla Forsvaret å trekke utestengelsen, etter at Jensens advokat klaget på vedtaket. FD ga klageren rett, og mener det ikke finnes lovhjemmel for utestengelsen, selv om Roger Jensen er anmeldt av UD og etterforskes av PST.

Les alt om Eritrea-lastebilene HER.

Brann under beina Spørsmålet om det var riktig av departementet å pålegge Forsvaret å fortsette å handle med en person som FN mener bryter våpenembargoen, vil bli et helt sentralt tema når Stortingets kontroll og konstitusjonskomité i dag skal vurdere å inkludere lastebilsalget til Eritrea i sitt arbeid med å ettergå hvordan norske marinefartøy havnet i Nigeria.

Salg av forsvarsmateriell

• Dagbladet har avslørt at minst ti norske utrangerte marinefartøy har havnet i hendene til paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun.

• Èn nordmann og to briter er siktet for korrupsjon i forbinnelse med salg av båter til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har åpnet kontrollsak og 30. april møtte blant andre nåværende og tidligere forsvarsministre, utenriksministre og forsvarssjefer til kontrollhøring for å forklare seg.

• Maskinhandler AS Roger Jensen fra Kongsberg, som er en stor oppkjøper av utrangert forsvarsmateriell,  har eksportert 17 tidligere militære lastebiler til Eritrea. FNs sanksjonskomitè anser eksporten som et brudd på våpenembargoen.

• Dagbladet har avslørt at Forsvaret umiddelbart stanset alt salg til Jensen da de ble kjent med FN-rapporten, men etter en klage fra Jensen påla Forsvarsdepartementet Forsvaret å heve utestengelsen av Jensen.

- Her begynner det å brenne under beina på ledelsen i Forsvarsdepartementet som dypt har beklaget det som skjedde med båtene. Og så lar de dette skje til tross for at sanksjonskomitéen har påvist ulovlig eksport, sa kontrollkomitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Dagbladet mandag i forrige uke.

Også Martin Kolberg (Ap) har reagert sterkt på at Forsvaret ble pålagt å fortsette handelen med Jensen.

- Det er en juridisk forståelse som jeg stiller meg helt uforstående til. I lys av hva statsråden og fremtredende representanter fra Forsvaret sa under høringen, om at hvis de hadde visst det de vet i dag hadde de aldri solgt båter til stråselskapet CAS Global, så er det jo merkelig at de nå sier at de ikke kan stenge ute selskapet som her har solgt lastebiler til Eritrea. Det er en merkelig dobbeltkommunikasjon, sa han til Dagbladet tirsdag.

Kan velge Jusprofessor Graver gir Kolberg langt på vei rett, og han begrunner det slik:

- Salg av overskuddsmateriell må anses som forretningsvirksomhet. Forsvaret trenger derfor ikke lovhjemmel for utforming av forretnings- og kontraktsvilkår. Basert på alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper må det imidlertid stilles krav til saklighet og likebehandling. En forretningsnektelse må også fremstå som nødvendig sett fra offentlige interesser, og må ikke være uforholdsmessig. Særlig aktsomhet må utvises dersom den involverer parter fra andre EØS-land, sier han.

Han mener at Forsvaret, siden de i denne sammenheng opptrer som forretningspartner og ikke et forvaltningsorgan har handlefrihet til å velge å ikke inngå nye avtaler med Jensen - særlig når Jensen nylig var tatt av FN for brudd på en våpenembargo.

-  Dette må være helt åpenbart når det gjelder spørsmålet om å selge materiell som kan utnyttes av militære i land som er underlagt internasjonal embargo. Tvert om ville det etter omstendighetene kunne rettes kritikk mot Forsvaret om en tilsvarende situasjon skulle oppstå igjen, med den kjennskap til hva som skjedde sist, som forsvaret nå har fra FN-rapporten. En slik handlefrihet for det offentlige når det gjelder forretningsnektelse er slått fast i Sivilombudsmannens praksis. Jeg mener derfor at vedtaket til Forsvarsdepartementet er både galt og uheldig, sier Graver.

Passiv Forrige tirsdag skrev forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til kontrollkomiteen at hun nå vil «be Forsvaret se nærmere på det juridiske mulighetsrommet for eventuelt å kunne nekte salg til enkeltpersoner».

<strong>HØRING:</strong> Hans Petter Grøvan (KrF) reagerer på at Forsvarsdepartementet først nå vil vurdere om de kan utestenge personer eller selskaper fra sine auksjoner. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HØRING: Hans Petter Grøvan (KrF) reagerer på at Forsvarsdepartementet først nå vil vurdere om de kan utestenge personer eller selskaper fra sine auksjoner. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Grøvan reagerer på passiviteten i departementet.

- Det er rart at de endrer avslaget handel med Roger Jensen før de har fått vurdert det juridiske mulighetsrommet til å nekte salg til ham. Det må jeg si at jeg reagerer sterkt på, når de har så stor og sterk dokumentasjon på at dette var et salg til Eritrea. Vurderingen av det juridiske mulighetsrommet virker å være startet i det brevet ble skrevet. At ikke det ble vurdert før de omgjorde utestengelsen stiller jeg meg kritisk til, sier han.

<strong>HØRING:</strong> 30. april møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Børge Brende (H) for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å forklare seg om hvordan norske utrangerte marinefartøy kunne havne i Nigeria. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HØRING: 30. april møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Børge Brende (H) for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å forklare seg om hvordan norske utrangerte marinefartøy kunne havne i Nigeria. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer