Overkjørte regjeringens skjenkestopp:

- Mener Høie hadde rett

Samme uke som en samlet opposisjon gikk mot helseministerens råd og trumfet gjennom forslaget slutt på nasjonal skjenkestopp, ble det påvist villsmitte av den britiske mutanten. Både Ap og Frp står fortsatt fjellstøtt ved vedtaket, mens Sp tar selvkritikk.

OVERKJØRTE REGJERINGEN: Kjersti Toppe (Sp), Ingvild Kjerkol (Ap), Sylvi Listhaug (Frp) og Nicholas Wilkinson (SV) frontet opposisjonen som ville åpne for alkoholskjenking i kommuner med lav smitte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERKJØRTE REGJERINGEN: Kjersti Toppe (Sp), Ingvild Kjerkol (Ap), Sylvi Listhaug (Frp) og Nicholas Wilkinson (SV) frontet opposisjonen som ville åpne for alkoholskjenking i kommuner med lav smitte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 700 +729
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+306.3K
døde 2 540 000 +7.3K
Se mer

- Jeg mener at det vedtaket er helt riktig, også i dag, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering», lød forslaget fra opposisjonen tidligere denne uka.

Heller ikke Sylvi Listhaug (Frp) ser noen grunn til å vike fra forslaget i dag.

- Nei det var helt på sin plass, fordi det handler om å ta hensyn til lokale forhold. Mange steder i Norge er det ingen eller liten smitte. Det er ingen grunn til at disse kommunene skal ha like strenge smitteverntiltak som Oslo og andre steder der det er mye smitte. Vi har tillit til lokale myndigheter som har vist at de snur seg raskt rundt ved behov og strammer inn tiltakene, sier Listhaug til Dagbladet.

KRITISERER: Stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) sier regjeringens håndtering av importsmitte har vært bakpå hele veien. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Overkjørte regjeringen

En samlet opposisjon sto bak forslaget, og overkjørte dermed helseminister Bent Høie og regjeringen, som mente situasjonen var for usikker og som ønsket å vente til neste uke med å ta en ny vurdering.

Ingvild Kjerkol mener imidlertid at helseminister Bent Høie og regjeringen løste Stortingets vedtak om å oppheve skjenkeforbudet helt feil.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi ble jo veldig overrasket over at helseministeren opphevet hele den nasjonale skjenkestoppen. Det var ikke det Stortinget vedtok. Vedtaket var å åpne for å kunne skjenke øl til et måltid i kommuner med lavt smittetrykk, sier Kjerkol.

- Men gjorde han ikke som dere ønsket da?

- Han kunne sørget for at de som hadde lavt smittetrykk kunne gjenåpnet slik Stortinget ba om. Det helseministeren oppnådde var at kommuner med høyt smittetrykk ikke fikk god nok mulighet til å opprettholde skjenkestopp, sier hun.

Tar selvkritikk

Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i helsekomiteen på Stortinget, sier at Senterpartiet diskuterte internt om de skulle støtte forslaget. Hun mener også at ordlyden i utgangspunktet var annerledes enn det Høie etter hvert vedtok.

- Hvis vi hadde visst det, og han hadde informert om det før det skulle stemmes over, hadde vi ikke stemt for det. På mange måter er dette en uheldig sak, vi ser jo det i etterkant, når vi ser hva som nå har skjedd, sier Toppe til Dagbladet.

ÅPNES: Vinmonpolet åpnes nå igjen i de ti kommunene i Oslo-regionen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer

Hun fortsetter:

- Det er en erfaring vi tar inn over oss. Det er en alvorlig situasjon for landet, og det skal litt til for å gripe inn og liberalisere smitteverntiltak. Da må vi vite konsekvensene av hva som innføres. Jeg vil si at det var uheldig, måten det skjedde på. Det kan være vanskelig å forsvare, men av og til vet regjeringen mer enn oss, ikke minst at alt henger sammen. Det er summen av restriktive tiltak som til sammen kan hindre at smitten brer seg så mye som den ellers kunne gjort, sier Toppe.

- Ikke korrekt

Bent Høie sier til Dagbladet søndag at han mener han gjorde det opposisjonen ba om.

- Stortinget ba om at den nasjonale skjenkestoppen skulle oppheves, uten å sette noe tidspunkt. Men nettopp fordi jeg var bekymret for at kommuner med høyt smittetrykk ikke skulle få anledning til å innføre lokal skjenkestopp, ga jeg de to døgn med mulighet til det. Så dette er ikke korrekt, sier Høie til Dagbladet.

IKKE ENIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener han gjorde som han fikk beskjed om, da Stortinget opphevet skjenkestoppen, og er ikke enig i kritikken. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE ENIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener han gjorde som han fikk beskjed om, da Stortinget opphevet skjenkestoppen, og er ikke enig i kritikken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han mener opposisjonen prøver å ta oppmerksomheten vekk fra det som er realiteten.

- Det er at Stortinget opphevet den nasjonale skjenkestoppen og at de synes at det ikke står i så godt lys i dag.

- Mener du at de burde angre?

- Det er ikke min jobb å beskrive hva Stortinget skal gjøre. Min jobber er å gjennomføre det som Stortinget vedtar. Jeg mente at det var for tidlig og det står jeg ved, sier Høie.

- Høie hadde rett

- Hva tenker du om at det blir påvist villsmitte av den britiske mutasjonen samme uke som dere fikk trumfet gjennom dette forslaget? Understreker ikke dette at situasjonen er usikker, slik Høie påpekte?

- Kommunene tar dette ansvaret. Det er fortsatt lav smitte mange steder. Det som regjeringen gjør nå, med lokale og regionale tiltak som følge av at mutasjonen er oppdaget i Nordre Follo, det er det som er best for å håndtere dette både samfunnsøkonomisk og for å slå ned viruset, mener Kjerkol.

- Det er jo også sånn at FHI ikke ønsket å videreføre nasjonal skjenkestopp. Det mente det var for inngripende.

Sps Toppe medgir at Høie hadde rett da han påpekte at situasjonen var usikker.

- Ja, jeg mener han hadde rett i det. Så tenker jeg at vi alle får ta det innover oss. Jeg mener vi må være såpass voksne og si det som det er. Vi må tenke oss godt om. Samtidig er vi folkevalgte, og det er forståelig at det kommer krav om å lempe på regler der det ikke er så stor smitte, sier Toppe.

- Vi har fått en del tilbakemeldinger fra Sp om at det var unødvendig, og vi må stole på helsemyndighetene. Vi må ha tålmodighet i den situasjonen vi er.

Dagbladet har vært i kontakt med SV for en kommentar på forslaget de sto bak, men de ønsket ikke å kommentere.

NYE TILTAK: Bent Høie håper de nye tiltakene i 15 nye kommuner skal være med på å gi regjeringen bedre oversikt over smittesituasjonen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer