Janssen

Mener Høie har snudd

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland mener regjeringen har snudd om Janssen-vaksinen - og er storfornøyd med det. Det avviser helse- og omsorgsminister Bent Høie.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer
Publisert

- Jeg opplever at regjeringen har snudd, og er veldig fornøyd med det. I sum synes jeg dette er gledelig!

Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet, etter at det onsdag ble klart at det stilles strenge krav når Janssen-vaksinen tilbys utenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Grødeland er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved Immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Hun var også medlem av Vorland-utvalget, det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som har vurdert vaksinene fra Janssen og AstraZeneca, begge såkalte virusvektorvaksiner.

Vorland-utvalget var delt i spørsmålet om hvilke kriterier som bør ligge til grunn for frivillig vaksinering med Janssens vaksine.

Flertallets oppfatning var at det bare i unntakstilfeller vil være forsvarlig å tilby vektorvaksinene som et valgfritt alternativ. Mindretallet mente at de i større grad bør kunne tilbys på resept til dem som ønsker dem, basert på den enkeltes vurdering.

- Regjeringen mener at den enkelte etter god informasjon og veiledning kan vurdere om de ønsker å ta risikoen ved å bruke denne vaksinen, og støtter dermed mindretallet i utvalget, sa statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse 12. mai.

Høie avviser

Onsdag annonserte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at strenge kriterier utarbeidet av Helsedirektoratet vil ligge til grunn for hvem som kan få Janssen-vaksinen. Fra 15. juni vil det være mulig å bestille time for vurdering hos private leger, vaksinasjonsklinikker og enkelte fastleger som tilbyr vaksinen.

- Dette er egentlig mer i tråd med flertallets vurdering om at det bare unntaksvis skal kunne åpnes for denne vaksinen, sier Grødeland.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Høie avviser at regjeringen har snudd.

- Jeg er ikke enig i det, for vi har hele veien sagt at dette skal tilbys etter kriterier bestemt av direktoratet. Men hun har rett i at de kriteriene som direktoratet har anbefalt faglig, de er nok strengere enn det jeg så for meg da vi gikk inn for denne løsningen, sier han til Dagbladet etter onsdagens pressekonferanse.

Regjeringen har imidlertid valgt å ikke overprøve kriteriene som direktoratet har foreslått, og har lagt dem til grunn, forklarer han.

- Det betyr at løsningen har beveget seg nærmere det som var hennes syn i utvalget. Noen vil hevde at vi mente at det skulle være en rettighet for den enkelte pasient å få denne vaksinen uansett. At det ikke skulle være noen kriterier, og at legen skulle være forpliktet til å gi pasienten denne vaksinen. Det har aldri vært vårt syn. Men vi har hele veien sagt at pasientens syn skal vektlegges, og det er også en del av kriteriene.

- Dobbeltkommunikasjon

Grødeland er imidlertid ikke udelt positiv til regjeringens avgjørelse

- Jeg oppfatter at det er en ørliten dobbeltkommunikasjon, i og med at det legges opp til individuelle vurderinger i samråd med legen i noen tilfeller. Her frykter jeg at grensene kan bli litt uklare, sier hun.

Det er det siste punktet på lista over situasjoner hvor Helsedirektoratets mener at vaksinen kan være aktuell som gjør Grødeland bekymret:

«I tillegg kan det ut ifra en konkret medisinsk faglig vurdering være tilfeller hvor legen ut fra en helhetlig vurdering og ut fra kjennskap til personens livssituasjon, vurderer at fordelene for den enkelte overstiger risikoen. Dette må ta utgangspunkt i den enkeltes livssituasjon.»

- Uklare forventninger

Grødeland frykter at denne ordlyden kan overlate for mye til den enkelte leges skjønn - og at leger kan vurdere ulikt.

- De øvrige kriteriene oppfatter jeg som helt klare, og helt i tråd med flertallet. Man sier jo egentlig ganske klart at det kan være grunner som rettferdiggjør at man tar en høyere risiko enn det som ellers er akseptabelt. Og det er helt i tråd med flertallets innstilling, sier hun, og legger til:

- Det siste tenker jeg imidlertid at kan åpne for tolkning, og det er der jeg er litt bekymret for om det kanskje kan skapes uklare forventninger hos noen pasienter.

Klart råd

Dagbladet har forelagt Grødelands uttalelser for Helsedirektoratet. De viser via sin presseavdeling til oppdatert informasjon og råd om Janssen-vaksinen på sine nettsider.

Grødeland har et klart et råd til dem som ønsker å ta Janssen-vaksinen, og som oppfyller Helsedirektoratets kriterier:

- Jeg vil anbefale at man tar en prat med legen sin, og forhører seg om det er grunnlag for å bli flyttet over i prioritert gruppe i det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Har man svært gode grunner for hvorfor det vil være en forsvarlig risikovurdering å kunne ta Janssen-vaksinen, er det ikke utenkelig at man også kan ha gode grunner for å bli prioritert innenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer