Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-leder Jonas Gahr Støre om coronaviruset:

Mener Høie møter seg selv i døra

I opposisjon kritiserte Bent Høie den rødgrønne regjeringen fordi kommunene møtte innbyggerne med ulike svar på svineinfluensaen i 2009. Nå får han smake egen medisin.

I snart sju år har Høie vært helseminister. Før det var han helsepolitisk talsperson i Høyre og en av Stoltenberg-regjeringens argeste kritikere da svineinfluensaen skyllet over landet i 2009.

I DØRA: Ap mener helseminister Bent Høie (H) møter seg selv i døra. Foto: Vidar Ruud /NTB scanpix
I DØRA: Ap mener helseminister Bent Høie (H) møter seg selv i døra. Foto: Vidar Ruud /NTB scanpix Vis mer

Et av ankepunktene hans var at praksisen var så ulik fra kommune til kommune når det gjaldt massevaksinering som kom i gang i løpet av høsten.

- Det er ikke tvil om at kommunene er de rette til å gjennomføre dette. Spørsmålet er om det har vært riktig å la kommunene gjennomføre dette på sin måte alle sammen, sånn at det nå er svært uklart for befolkningen hvordan de skal forholde seg til dette, sa Høie da han utfordret daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om regjeringens respons i en muntlig spørretime på Stortinget.

Kritiserer Høie

Nå er det Høie som må svare for regjeringens respons som ansvarlig statsråd. Han møtte på Stortinget tirsdag for å holde redegjørelse om coronaviruset. Og der vil han bli konfrontert med gamle uttalelser.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den ulike praksisen i kommunene sprer usikkerhet, akkurat som Bent Høie påpekte i 2009.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den ulike praksisen i kommunene sprer usikkerhet, akkurat som Bent Høie påpekte i 2009. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han «vil hente fram ordene til statsråd Høie fra den gang han var i opposisjon».

Han mener praksisen er ulik fra kommune til kommune også nå - selv om det ikke handler om vaksinering denne gang.

- Tilbakemeldinger fra sykehus, kommuner, bedrifter og enkeltpersoner vitner om en voksende uro og usikkerhet knyttet til det blir gitt ulike faglige råd fra ulike hold og at folk opplever en mangel på enhetlig informasjon fra myndighetens side, sier Støre.

Varierer

Som eksempel peker Støre blant annet på at rammene rundt testing varierer fra kommune til kommune.

- Praksis med karantene varierer mellom kommuner og ulike arbeidsplasser. Mens norske borgere frarådes å reise til Nord-Italia, har det landet fulle fly med passasjerer nettopp fra Nord-Italia på flyplasser i Norge. Noen steder testes det i telt. Andre steder sitter folk på venteværelse på den kommunale legevakten, sier han.

I sin redegjørelse for Stortinget tirsdag understreket helseminister Bent Høie at kommunen er den lokale smittevernmyndigheten.

- Det betyr at det er kommunens ansvar å vurdere situasjonen og iverksette tiltak for å begrense utbredelsen av et utbrudd og iverksette tiltak for å begrense videre spredning av smitte, sa Høie.

Han viste til at kommunene har særlige fullmakter til smitteverntiltak som å pålegge isolering og karantene, til å stenge skoler, barnehager og andre virksomheter og stenge arrangementer med mye folk dersom det vurderes nødvendig.

Rapport

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap gjennomførte i 2010 en evaluering av myndighetenes håndtering av svineinfluensaen.

Rapporten avsluttes med 25 ulike forslag til forbedringer av den nasjonale pandemiberedskapen. Et hovedpunkt er at rolle- og ansvarsfordelingen mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedepartementet ikke var god nok. Blant annet anbefales det å tydeliggjøre fastlegenes rolle bedre.

- Rapporten understreket at man måtte bli bedre på enhetlig og tydelig kommunikasjon, sier Støre og fortsetter:

- Erfaringene til nå etterlater inntrykk av at det fremdeles er betydelig rom for forbedring langs disse sporene. Det er for stor variasjon mellom landets kommuner, både når det gjelder kapasitet, erfaring og ressurser, sier Ap-lederen som selv har vært helseminister.

Rapporten fra DSB ble fulgt opp i en egen stortingsmelding fra 2013 om beredskap mot pandemisk influensa.

Jensen: Tilliten er skjør

Frp-leder Siv Jensen etterlyser ledelse fra Bent Høie og regjeringen.

- Fremskrittspartiets hovedbekymring er mangel på helhetlig ledelse. Det virker tilfeldig når vi ser forskjellig beredskap fra kommune til kommune. Innbyggerne blir usikre når rådene ikke er tydelige. Det framstår tilfeldig hvem som blir testet når, hvilke karanteneråd som gis og hvilke arrangementer som blir avlyst, sier Jensen.

Jensen stusser over at Holmenkollen ble avlyst med begrunnelse i press på t-banen og fare for smitte, samtidig som det er like stort press på t-banen i vanlig rushtrafikk i hovedstaden.

- Nå handler det om ledelse og effektiv utøvelse av ledelse. Det kan ikke være opp til hver enkelt å gjøre denne typen vurderinger, sier Jensen, som også er bekymret for situasjonen rundt mangel på smittevernutstyr.

Jensen understreker at det er viktig at befolkningen har tillit til at myndighetene gjør jobben sin, men at det hun har sett så langt gjør at denne tilliten er i spill.

- Tilliten er skjør mange steder. Det krever at regjeringen tar tydelige grep. Vi skjønner at rådene oppdateres fortløpende, men da er det viktig at de er like over hele landet.

Hele Norges coronakart