Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulansekrisa:

Mener Høie skapte ambulansekrisa for å «spare noen millioner»

Nå krever opposisjonen klare svar fra helseministeren under ettermiddagens redegjørelse for Stortinget.

FÅR REFS: Opposisjonen mener frigjorte dokumenter i luftambulansesaken underbygger påstanden om at det var politisk styring som lå til grunn for utelate virksomhetsoverdragelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR REFS: Opposisjonen mener frigjorte dokumenter i luftambulansesaken underbygger påstanden om at det var politisk styring som lå til grunn for utelate virksomhetsoverdragelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget mener skandalesaken rundt luftambulansen er snudd fullstendig på hodet etter gårsdagens frigjøring av to juridiske notater.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener dokumentene viser at krisa som har oppstått, hvor luftambulansetjenesten står i fare for å ligge brakk til høsten, skyldes politisk styring fra Bent Høie.

- Vi har jo trodd at denne krisa som har oppstått, som handler om liv og helse, har vært en feil fra myndighetenes side. Men så leser vi nå at dette nær sagt er en planlagt krise. Alt er snudd fullstendig på hodet, sier Fylkesnes videre.

Moxnes krever mer åpenhet

Høie skal komme med en redegjørelse for Stortinget i ettermiddag.

Bjørnar Moxnes i Rødt sier han forventer svar, ydmykhet og åpenhet fra helseministeren i dag.

- Han må legge hemmeligholdte dokumenter på bordet i dag. Både vurderingen som ble gjort av hvor lav kvalitet på tjenesten myndighetene ville godta uten at det var brudd på kravene, og risikoanalysen som ble utført i denne saken, sier Moxnes til Dagbladet.

- Høie fikk allerede i 2015 en advarsel om hvor sårbar luftambulansen er ved et operatørskifte. Dette la han i en skuff og lot alt bare gå sin gang. Han bærer uten tvil ansvaret for det rotet vi nå står i, sier Rødt-lederen videre.

Spare noen millioner

Fredag kveld sto sju av ti ambulansefly i Norge på bakken, uten mannskap. Krisa kan, som Dagbladet har fortalt tidligere, bli langt verre til høsten.

- Det kan virke som helsetoppene har gått ned denne veien bevisst, de har ønsket dette, for å spare noen titalls millioner kroner i året, hevder Torgeir Knag Fylkesnes.

SV-politikeren tolker gårsdagens frigjorte notater til å være en juridisk bestilling for å sikre at anbudet ikke inkluderte virksomhetsoverdragelse.

- Vi leser nå at de har bedt om å få vite hva som må til for å unngå en virksomhetsoverdragelse. Når pilotene nå flykter fra Lufttransport, så er det en direkte konsekvens av dette, sier Fylkesnes.

I går offentliggjorde Stortinget de juridiske vurderingene helsetoppene stadig har vist til for å forsvare at det omstridte anbudet ikke inkluderte virksomhetsoverdragelse. Dermed forsvinner piloter fra luftambulansen før Babcock, vinneren av anbudet, tar over. Årsaken er at Babcock tilbyr langt dårligere lønninger.

- Lyver ikke, forteller heller ikke sannheten

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Høie «ikke lyver, men heller ikke forteller sannheten» til Stortinget.

- Helsemyndighetene ble altså i 2015 varslet om hva som måtte skje for å unngå virksomhetsoverdragelse, det står i skarp motsetning til hva Høie fortalte Stortinget.

Lundteigen mener også at de offentliggjorte dokumentene viser at Bent Høie, ene og alene, er ansvarlig for krisa i luftambulansetjenesten.

- Hva i all verden trodde Bent Høie at skulle skje når piloter mister jobbene sine? Forsto han ikke at de ville søke seg nye jobber? Krisa vi har fått, er på grunn av politisk styring som Bent Høie står ansvarlig for, sier Lundteigen.

Bent Høie avviser kritikken

Helseministeren avviser kritikken og sier regjeringen ikke har latt politikk legge føringer for anbudsprosessen.

- Jeg vil kategorisk avvise at regjeringen har vært involvert politisk i dette. Det lå ingen politiske føringer fra meg. Og jeg vil minne om at ingen av mine forgjengere, heller ikke fra Arbeiderpartiet, har stilt krav om virksomhetsoverdragelse i slike tilfeller, sier han.

For øvrig mener Høie at opposisjonen snur saken på hodet. Han mener de frigjorte dokumentene viser at myndighetene har sitt på det rene, selv om jurist og ekspert Robert Myhre hevdet det motsatte i går.

- I den juridiske vurderingen fra 2015 ble det slått fast at anbudene måtte ta høyde for at løsningene kunne innebære arbeidsrettslig virksomhetsoverdragelse. Og nettopp derfor skriver Luftambulansen i anbudet at de som tar over må være forberedt på at virksomhetsoverdragelse kan inntreffe, sier Høie.

Muntlig, ikke skriftlig

Flere kritikere har reagert på at Luftambulansetjenestens mye omtalte juridiske vurderinger ikke ble gjort skriftlig før 14. mai 2018. Før den tid ble vurderingene overlevert muntlig, noe som gjør dem vanskelig å ettergå.

- Er dette en troverdig forklaring, Høie?

- Det er vanskelig for meg å ta stilling til hvor troverdig, eller lite troverdig, den informasjonen er. Jeg forholder meg bare til det Luftambulansen har fortalt meg, nemlig at de fikk juridiske vurderinger muntlig før anbudsprosessen ble avsluttet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media