Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justiskrangel

Mener Høyre og Frp svikter som lov- og ordenpartier

- Desperat forsøk på å overskygge problemene Ap selv forårsaket i justispolitikken, svarer Himanshu Gulati i Frp.

KØ: - Selv om det kommer småpenger til Borgarting lagmannsrett, løser det ikke køene i norske domstoler, sier Lene Vågslid, leder i Stortingets justiskomité. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KØ: - Selv om det kommer småpenger til Borgarting lagmannsrett, løser det ikke køene i norske domstoler, sier Lene Vågslid, leder i Stortingets justiskomité. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet er lite imponert over regjeringens satsing på justissektoren.

- Høyre og Frp er ikke lenger lov- og ordenpartier. Det så vi da statsbudsjettet for 2018 ble lagt fram, og det bekreftes i revidert nasjonalbudsjett, sier Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget.

- Dette virker som et desperat forsøk fra Arbeiderpartiet på å overskygge problemene de selv forårsaket i justispolitikken, og som Fremskrittspartiet nå har begynt å rydde opp i, svarer Himanshu Gulati, justispolitisk talsperson i Frp .

- Sulteforing

Lene Vågslid hevder at politidistriktene, kriminalomsorgen og domstolene har fått det verre under Solberg-regjeringen.

KRITISK: Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, er sterkt kritisk til regjeringens satsing på politi, fengsel og domstoler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, er sterkt kritisk til regjeringens satsing på politi, fengsel og domstoler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det blir ikke flere politifolk. Sulteforingen av norske fengsler fortsetter selv om det klart vil kunne være stor risiko for flere gjengangere og dårligere samfunnssikkerhet.

- Selv om det kommer småpenger til Borgarting lagmannsrett, løser det ikke køene i norske domstoler. Justissektoren, som skal skape trygghet for folk og vokte rettferdighet og likhet for loven, er tapere igjen, sier Lene Vågslid.

Organisert kriminalitet

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for ikke å ta situasjonen med organiserte kriminelle på alvor.

- De ser ikke ut til å innse den krevende økonomiske situasjonen politidistriktene i landet står i. Da vi hadde justisministeren, tok vi et aktivt grep mot organiserte kriminelle og fikk resultater. Nå er det fullstendig passivt, sier Vågslid.

Hennes Frp-kollega i justiskomiteen, Himanshu Gulati, repliserer at Oslo-politiet er styrket de siste fire årene.

UENIG: Himanshu Gulati (Frp) mener Arbeiderpartiets kritikk av regjeringens justispolitikk er feilslått. Her sammen med Abid Raja (V) i stortingssalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UENIG: Himanshu Gulati (Frp) mener Arbeiderpartiets kritikk av regjeringens justispolitikk er feilslått. Her sammen med Abid Raja (V) i stortingssalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- I stedet for å detaljstyre og øremerke midler, gjør vi som politiet selv ber om og lar dem prioritere ressursene slik de selv føler er best for å takle utfordringene i hovedstaden.

- Men politiet har fått mer penger og flere hundre flere politistillinger, stillinger som selv ikke Arbeiderpartiet klarer å trylle bort selv om de har et inderlig ønske om å kritisere Frp's vellykkede justispolitikk, sier Gulati.

Oslo sør/øst

Lene Vågslid påpeker at Oslo Politidistrikt selv tar tak i problemene og hasteansetter 31 politifolk til en ekstra innsats i sør/øst er bra.

- Men det kommer til å føre til at handlingsrommet til politidistriktet som nærmest er borte, i alle fall blir det nå. Jeg hadde forventet at regjeringen kom med penger i revidert og er faktisk svært overrasket over at det ikke kom ei krone til dette, sier Ap-representanten.

Himanshu Gulati svarer:

- Problemene i Oslo skyldes flere tiår med mislykket innvandrings- og integreringspolitikk. Regjeringen og Frp's justisministre snudde denne trenden og tilførte Oslo-politiet over 300 stillinger de siste årene.

- I tillegg har vi strammet inn asylpolitikken slik at antall asylsøkere til Norge, noe som også påvirker Oslo, er redusert med 70-80 prosent sammenliknet med da Ap styrte landet, sier Gulati.

Fengselsplasser

Arbeiderpartiet har krevd at hver krone som var brukt på å leie fengselsplasser i Nederland nå skal brukes på norske fengsler.

- Men ikke ei krone av Nederland-pengene går til innhold og kvalitet, ikke ei krone til å sørge for styrket rehabilitering, til at programmer mot vold og sinnemestring kan starte opp igjen, eller til nye gjengangerprosjekter, sier Lene Vågslid.

- Regjeringen sier de snakker med de ansatte og tillitsvalgte i fengslene, men det er åpenbart at de ikke lytter. At regjeringen ikke tar innover seg hvor alvorlig det er å kutte i innholdet i fengslene, for samfunnssikkerheten eller for det grunnleggende arbeidet med å forhindre ny kriminalitet på innsiden av murene, er for meg komplett uforståelig. Nå er det godt dokumentert at norsk kriminalomsorg er kuttet med over 200 millioner kroner på fire år, de tillitsvalgte slår alarm og regjeringen foretar seg ingen ting, sier Lene Vågslid.

Himanshu Gulati i Frp forstår ikke kritikken:

MED SJEFEN: Himanshu Gulati inviterte Frp-leder Siv Jensen på middagsselskap med Frp-velgere med innvandrerbakgrunn hjemme på Lillestrøm under valgkampen i fjor.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MED SJEFEN: Himanshu Gulati inviterte Frp-leder Siv Jensen på middagsselskap med Frp-velgere med innvandrerbakgrunn hjemme på Lillestrøm under valgkampen i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er svært overrasket over at Arbeiderpartiet tør å kritisere oss for justispolitikken vår når vi nærmest har fjernet fengselskøen på over 1200 personer som de selv skapte. Det kan virke som at partiet lider av hukommelsestap.

- Arbeiderpartiets styre av justissektoren endte i lange fengselskøer og kriminelle som nesten automatisk ble løslatt før de hadde sonet ferdig. Det siste tallet fra 4. mai viser at 157 personer nå står i fengselskø i Norge. Dette skyldes i stor grad at Høyre/Frp-regjeringen valgte å leie et tomt fengsel i Nederland slik at kriminelle skulle være innenfor murene, istedenfor å gå frie på gata slik som var tilfelle under Arbeiderpartiet, sier Gulati.

Politihøgskolen

Regjeringen foreslår å nedjustere opptaket på Politihøgskolen fra høsten fra 720 til 550 studenter.

- Jeg er både overrasket og kritisk til forslaget. Jeg synes det er overraskende at man velger å ta dette grepet nå, basert på en ti år gammel rapport om politiet mot 2020. Regjeringen burde hatt en ny gjennomgang om framtidas behov før de eventuelt bestemte seg for å kutte, sier Lene Vågslid.

Himanshu Gulati mener fasiten er klar.

- Frp og regjeringen har på snaue fire år fått på plass 2300 flere ansatte i politiet personer, hvorav 1400 er politiutdannede. Dette er personer som hver eneste dag bidrar til å gjøre Norge tryggere. Selv Arbeiderpartiet kan ikke benekte fakta, sier Gulati.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media