Mener hun har satt på plass Røkke

Brustad mener staten har fått fullt gjennomslag i krigen som har rast i flere måneder.

FORSVARTE SEG: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad måtte møte i høring hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FORSVARTE SEG: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad måtte møte i høring hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Næringsminister Sylvia Brustad mener hun har satt på plass Aker ASA og Kjell Inge Røkke. Hun mener staten har fått fullt gjennomslag i krigen som har rast siden begynnelsen av april.

I dag forsøkte Stortingets kontroll og konstitusjonskomite å grille næringsministeren. Spesielt var det Per Kristian Foss (H) og Carl I Hagen (FRP) som kjørte aggressive spørsmål mot Brustad. Det kom fram under høringen at Brustad mener at Aker og daglig leder Øyvind Eriksen ikke gjorde jobben i forhold til de andre eierne da det omstridte internkjøpet kom for en dag.

- Uvanlig
Gang på gang under høringen i dag kom Brustad tilbake at Aker hadde oppført seg bra, og jobbet godt sammen med staten og de andre minoritetseierne i Aker Holding ASA før denne siste, store saken startet.

- Det er uvanlig det Eriksen gjorde. Det oppsto en helt ny situasjon, der vi andre eierne i Aker Holding ikke ble informert og at det ikke ble kjørt en ryddig prosess, sa Sylvia Brustad.

Ikke enig
Departementet har tolket denne nye praksisen, men Brustad hevdet at enighetene nå blir ryddet av veien og at alle parter er enige om å samarbeide for å sikre de viktige selskapene som er involvert i denne saken.

- Vi er nå enige om at vi har hatt en ulig forståelse av hvordan vi skulle oppfatte aksjonæravtalen. Aker og Eriksen har forstått avtalen dit at informasjon skulle gå gjennom styrerepresentanten, mens vi mener vi har krav på og skal ha informasjon, sa Brustad.

Sylvia Brustad hevdet også gang på gang at hun har fått fullt gjennomslag i sine krav til Aker.

- Vi var opptatt av å få aksept for at vi skulle vært involvert i prosessen på forhånd, vi krevde generalforsamling og vi krevde en uavhengig prisvuirderingt. I tillegg vil vi ha en presisering av aksjonæravtalen. Alt dette har vi oppnått, hevdet Brustad.

- Men er dette en reell generalforsamling når dere er enig om resultatet på forhånd?

- Ja, det er bare vi i Aker Holding ASA som er enig. De andre aksjonærene blir hørt på generalforsamlingen 12. juni. Dersom flertallet stemmer ned Holdings avgjørelse, så går saken til styret i Aker Solution ASA, sier Brustad.

Ikke passiv
Sylvia Brustad var klar når det gjaldt beskyldningene om at staten har vært passive veiere.

- Dette er ikke riktig. Vi har tvert imot vært aktive eiere. Det oppstår fra tid til annen situasjoner der samarbeidspartnere ikke er enige. Det gjorde det her. Jeg vil også si at vi reagerte umiddelbart da vi skjønte hva som lå i denne saken, sa Brustad.

Hennes sinne da hun først gikk ut offentlig kom også fram. Og hun sier at det var en grunn til hennes tydelige irritasjon.

- Da jeg så at denne saken handlet om store interntransaksjoner, og vi ikke hadde deltatt i prosessen, valgte jeg å gå ut. Ja, jeg var sinna, og synes ikke dette hadde vært ryddig. Og jeg valgte å ta et aksjonæransvar, sa Sylvia Brustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer