Mener Hurum tar feil om Ida

Amerikanske forskere kritiserer nordmann.

BERØMT: Jørn Hurum viste frem fossilen "Ida" for første gang til norsk presse under en pressekonferanse ved Zoologisk museum i Oslo i mai.FOTO: SCANPIX
BERØMT: Jørn Hurum viste frem fossilen "Ida" for første gang til norsk presse under en pressekonferanse ved Zoologisk museum i Oslo i mai.FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Er Ida, de fossile levningene som ble finnet av den norske forskeren Jørn Hurum, virkelig et forstadie til mennesket?

Svaret får vi kanskje aldri, for fossilet skal være så ødelagt at det vanskelig lar seg tolke.

AvviserDen amerikanske fagmannen Erik Seiffert og hans kolleger har analysert de fossile levningene. De avviser teorien om at Ida kunne være med å på å knytte sammen aper og halvaper, beslektet med våre dagers lemurer, skriver vitenskapstidsskriftet New Scientist.

Ida skapte store oppslag verden over, da levningene av skjelettet hennes ble vist fram i mai i år. Levningene ble funnet i Messel nær Frankfurt i Tyskland allerede i 1983, men de som fant «Ida» valgte å sitte på hemmeligheten i mer enn 25 år.

Bare bilder - Når det gjelder viktige anatomiske trekk som forskere gjør stor bruk av, gir restene forbausende lite informasjon. Hodeskallen er knust og ankelen skadd, sier Erik Seiffert med henvisning til to kroppsdeler som er svært viktige for forskerne.

Jørn Hurum sier seg ifølge New Scientist svært overrasket over Seifferts påstander. Han mener kritikken er nokså voldsom, tatt i betraktning av at Seiffert og hans kolleger ikke har studert selve skjelettet, men bare fotografier og avstøpninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer