- Mener ikke at Moland og French skulle smugle diamanter

Forfatter Morten A. Strøksnes forsvarer seg etter at boka «Et Mord i Kongo» skapte mediestorm.

«ET MORD I KONGO»: Forfatter Morten A. Strøksnes har skrevet bok om de to dødsdømte nordmennene i Kongo. Foto: Espen Røst/Dagbladet
«ET MORD I KONGO»: Forfatter Morten A. Strøksnes har skrevet bok om de to dødsdømte nordmennene i Kongo. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tjostolv Moland og Joshua French tok inn på hotel Riviera da de ankom Kisangani i månedskiftet april/mai ifjor.

Det koloniinspirerte bygget eies av den libanesiske Guy Lusangi (57) som skal ha vært innvolvert i en rekke lysskye virksomheter.
Blant familiens aktiviteter var handel i, og smugling av diamanter i øst-kongo - lovlig og ulovlig.

Diamanter I boka Et «Mord i Kongo» hevder forfatter Morten A. Strøksnes at Lusangis sønn, Dedosh - populært kalt «Sarkozy» - var Kongo-fangenes kontakt i diamantbyen.

- Det er den mest sannsynlige kandidaten sett med mine øyne, forteller han til Dagbladet.

- Men jeg vil understreke at jeg ikke beskylder nordmennene for smugling av diamanter, de kan like gjerne ha diskutert helt legale virksomheter med Lusangi-familien, sier forfatteren.

Annen tilnærming - Det meste i boka er helt tydelig filtrert gjennom mitt syn som forfatter. Jeg har en annen tilnærming enn det journalister har. Det betyr ikke at jeg ikke har gode kilder på det jeg skriver i boka.

- La oss ta et eksempel, de kan ha vært venner av Lusangi familien. Det er ikke forbudt å være venner. Det jeg har skrevet er ingen direkte anklage om noe kriminelt. Moland og French er dømt tre ganger for et mord i kongo, ikke for hvem de eventuellt kjente, sier han.

- Disse påstandene kan se negative ut for Moland og French, men i boka mi står det mye som taler i deres favør.

- Du skriver om Moland og French i boka: «... Én ting visste jeg: Sarkozy var deres kontakt i Kisangani.»

- Jeg vet ikke konkret hva relasjonen handlet om. Jeg kan ikke bevise påstanden. Men la meg si det sånn, at noen jeg anser som gode kilder visket meg i øret at Lusangi var deres kontakt i Kisangani.

- Moland og French bekreftet jo også for meg at de kjente ham, men ville ikke snakke om det, sier han.

Høytstående kontakter Ifølge boka skal Lusangi-familien ha benyttet FN-styrken MONUC til å smugle diamanter til Uganda, og hadde kontakter høyt opp i det kongolesiske byråkratiet.

- En forfatter kan være mer subjektiv, og kan filtrere opplysningene man får gjennom seg selv og sin egen bevissthet om saken. Som forfatter kan jeg beskrive omstendigheter som nyhetsjournalistikken ikke har plass til, eller interesse av, sier han.

Hva skjedde egentlig i Kongo Morten A. Strøksnes har tatt mål av seg til å finne ut mest mulig om hva som egentlig skjedde før den merkverdige rettssaken i Kisangani, skriver Dagbladets John Olav Egeland i anmeldelsen av boka .

Egeland skriver at Strøksnes følger de to nordmennenes reiserute og oppsøker vitner til hva som skjedde på de ulike etappene på veien til militærfengslet i Kisangani.

Forfatteren leverer en levende, ofte intens, beskrivelse av sin reise gjennom virkeligheten i Afrikas indre, skriver Egeland

Strøksnes forsøk på å belyse eller oppklare selve kriminalsaken er mindre vellykket. Vi får ingen ny eller alternativ forklaring på hva som skjedde da sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept, skriver han i anmeldelsen av boka.

Nettmøtet med Forfatter Morten A. Strøksnes er nå avsluttet.

I NETTMØTE MED DAGBLADETS LESERE: Forfatter Morten A. Strøksnes har skrevet bok om de to dødsdømte nordmennene i Kongo. Foto: Espen Røst/Dagbladet
I NETTMØTE MED DAGBLADETS LESERE: Forfatter Morten A. Strøksnes har skrevet bok om de to dødsdømte nordmennene i Kongo. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer