Mener IS bruker kjemiske våpen, og lager dem selv

Forkaster gamle teorier.

KJEMISKE VÅPEN: En amerikansk tjenestemann hevder overfor den britiske rikskringkasteren BBC at USA nå har påvist at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) har brukt sennepsgass ved i alle fall fire tilfeller. BIldet er fra den syriske byen Daraya i februar 2014 som da ble bombet av det syriske regimet. Foto: AFP PHOTO / FADI DIRANI / NTB SCANPIX
KJEMISKE VÅPEN: En amerikansk tjenestemann hevder overfor den britiske rikskringkasteren BBC at USA nå har påvist at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) har brukt sennepsgass ved i alle fall fire tilfeller. BIldet er fra den syriske byen Daraya i februar 2014 som da ble bombet av det syriske regimet. Foto: AFP PHOTO / FADI DIRANI / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En amerikansk tjenestemann hevder overfor den britiske rikskringkasteren BBC at USA nå har påvist at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) har brukt sennepsgass ved i alle fall fire tilfeller.

Tjenestemannen, hvis navn blir hemmeligholdt da han ikke har lov til å dele slik informasjon, sier også at USA tror IS har en egen gruppe som framstiller våpnene som brukes i kjemisk krigføring.

- Vi vet at de bruker sennepsgass, sier kilden.

Ulike teorier BBCs eget team i området bekrefter også at de har gjort funn og hørt beretninger som støtter opp om påstandene fra amerikaneren. 

Det er foreløpig noe uklart nøyaktig hvordan terrororganisasjonen har fått fingrene i de kjemiske våpnene, og etterretningstjenesten arbeider ut fra flere ulike teorier.

De mener likevel at det mest sannsynlige er at de framstiller våpnene på egenhånd, da dette ikke er en veldig komplisert prosess alt tatt i betraktning.

Andre teorier er at IS skal ha fått tak i våpnene enten i Irak eller Syria.

Benyttet kjemiske våpen For et snaut år siden var det en rapport som tilsa at det var nettopp i Saddam Husseins gamle anlegg at terroristene hadde fått tak i de grusomme våpnene som er totalforbudt i henhold til konvensjonen om kjempiske våpen av 1997.

Øyenvitneskildringer gikk ut på at flere transporter med kjemiske våpen ble sett på vei fra Muthanna nordvest for Bagdad, til Raqqa-provinsen nord i Syria.

Dette ble sett på som sterke indisier på at IS var i besittelse av et stort arsenal av fryktede våpen, deriblant nevnte sennepsgass samt nervegassene sarin og VX.

I fjor sommer bekreftet irakiske myndigheter at IS erobret Muthanna. Amerikanske myndigheter tilla imidlertid ikke opplysningen stor vekt, siden de ikke trodde anlegget «inneholdt kjemiske våpen av militær verdi».

Ifølge rapportene fra tjenestemannen har de amerikanske myndighetene nå konkludert med at denne teorien er mindre sannsynlig.

Klor Det har også kommet rapportert om bruk av disse våpnene, blant annet i mars i år da den irakiske selvstyreregjeringa hevdet å ha bevis på at IS brukte klor i krigen mot peshmarga-hæren.

De kurdiske soldatene tok prøver av klær og jordsmonn i området, og analyser skal ha vist at «prøvene inneholdt klornivåer som tyder på at stoffet ble brukt som våpen».

Det har også blitt hevdet at Syrias regime ved flere anledninger har brukt kjemiske våpen i kampen mot opprørerne i landet. Dette skjedde blant annet i desember i fjor da kraftige bombeangrep og bruk av klorgass skal ha ført til at opprørere fra Den islamske stat (IS) trakk seg tilbake fra den militære flybasen i den østlige provinsen Deir Ezzor

Ifølge gruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble flere av ekstremistene ble kvalt som følge av den kjemiske gassen.