Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener IS forsøker å destabilisere Tyrkia

- Det å nøre opp under konflikten mellom kurderne og styresmaktene er i IS interesse, sier Tyrkia-ekspert.

SIKRER OMRÅDET: Politiet bringer folk i sikkerhet etter at bomben gikk av i Istanbul i dag formiddag. Foto: REUTERS / Osman Orsal / NTB scanpix
SIKRER OMRÅDET: Politiet bringer folk i sikkerhet etter at bomben gikk av i Istanbul i dag formiddag. Foto: REUTERS / Osman Orsal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte tyskere og en person fra Peru er blant de ti drepte etter at en antatt selvmordsbomber sprengte seg selv ved et av Istanbuls fremste turistmål Sultanahmet-moskeen i formiddag.

Minst 15 personer er skadd. Tyrkiske myndigheter har pekt ut en mann de mener er medlem av IS til å stå bak. Når det smeller i Tyrkia er det alltid mange mulige  bevegelser og motiver som kan ligge bak, minner Tyrkia-ekspert Siri Neset om.

- Tyrkia er sammensatt av mange etniske og religiøse og politiske grupper. Det er alltid en indre spenning. Hittill har den tyrkiske staten klart å holde tyrkerne samlet, og gi nasjonen hovedidentiteten, mens den religiøse og etniske tilhørigheten kommer mer i bakgrunnen. Det har vært helt nødvendig for at Tyrkia ikke skal gå opp i limingen, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset, som er tiknyttet Christian Michelsens Institutt.

- Men med konflikter på alle kanter, I Syria og Irak spesielt, blir de forskjellige utenrikspolitiske interessene som støttes av de forskjellige gruppene viktigere. Dette styrker de indre spenningene. Dette gjelder hovedsaklig kurderne, sier Neset til Dagbladet

Mange IS-sympatisører i Tyrkia Tyrkiske myndigheter har knyttet gjerningsmannen som sprengte seg til IS. Neset mener at terroraksjonene, både mot Istanbul i går og mot Ankara og Suruc i fjor, viser at IS har en interesse i å destabilisere Tyrkia.

- Det er noen som ser seg tjent med å dra Tyrkia mer inn i konflikten. Det er mange IS-sympatisører i Tyrkia. Dette er miljøer som har fått utvikle seg i fred og ro. Erdogan har blitt kritisert for ikke å ta trusselen fra IS på alvor, sier Neset.

Situasjonen kompliseres av at de kurdiske militante gruppene som blir brukt i kampen mot IS også er i konflikt med tyrkiske myndigheter.

- Erdogan-regjeringen er ikke veldig fornøyde med de kurdiske grupperingene som kjemper i Syria. Mange er en del av PKK, og blir av tyrkiske myndigheter sett på som terrorister. Med det bakteppet kan man si at IS ser seg tjent med at Tyrkia bekjemper disse gruppene. Det å nøre opp under konflikten mellom kurderne og styresmaktene er i IS interesse, sier Neset.

- Angrep på det offisielle Tyrkia EU setter Tyrkia under sterkt press for å forhindre at flyktningene som kommer til Tyrkia over grensa fra Syria tar seg videre inn i Europa.

- Det kan bli en destabiliserende faktor for Tyrkia. Tidligere tok Tyrkia imot syrerne med åpne armer. Slik er det ikke lenger, sier Neset.

- Hvis det viser seg at IS har utført et selvmordsangrep i Istanbul, er det i mye større grad et angrep mot tyrkiske myndigheter enn tidligere IS-angrep i landet, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen til NTB.

- De siste to bombene i Suruc og Ankara var rettet mot kurdiske aktivister, opposisjonspartiet HDP og venstresiden, altså ikke mot regjeringen, sier Wigen, som er postdoktor ved Universitetet i Oslos institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS). Han henviser til selvmordsangrepene som kostet totalt 133 menneskeliv sørøst i Tyrkia i juli og oktober i fjor.

- Hvis det viser seg at dette er gjort for å ramme Istanbul som et turistmål, så er det i større grad et angrep på det offisielle Tyrkia, fordi det skader Tyrkias stilling på en annen måte enn tidligere angrep, sier Wigen til NTB.

Han tror angrepet kommer til å få store konsekvenser for turistnæringen i Istanbul, som har fått en høy status som turistmagnet både for vestlige og arabiske turister. Forskeren understreker at mye av informasjonen som kommer fra tyrkiske myndigheter, må tas med en klype salt.

- Det vil alltid komme et lag av spekulasjoner. Med mindre det dreier seg om geriljaangrep på militærkolonner, så sies det umiddelbart at IS står bak. Det kan godt være, men det er veldig raskt konkludert, påpeker Wigen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media