CNN avslører:

Mener Jamal Khashoggis private WhatsApp-meldinger kan gi nye ledetråder om drapet

Aktivist-venn frykter at telefonen hans er hacket og at det kan ha hatt stor betydning for drapet av Jamal Khashoggi.

NYE SPOR: Journalist Jamal Khashoggi ble drept 2. oktober i år. WhatsApp-meldinger CNN har fått ekslusivt fra aktivisten Omar Abdulaziz vekker oppsikt. Foto: Mohammed Al-Shaikh / AFP
NYE SPOR: Journalist Jamal Khashoggi ble drept 2. oktober i år. WhatsApp-meldinger CNN har fått ekslusivt fra aktivisten Omar Abdulaziz vekker oppsikt. Foto: Mohammed Al-Shaikh / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mot slutten av sitt liv var journalist Jamal Khashoggi sterkt kritisk til det sittende regimet i Saudi-Arabia, spesielt til kronprins Mohammed bin Salmans politikk. Khashoggi forlot landet i 2017.

I USA har Khashoggi fortsatt å ytre seg kritisk mot Saudi-Arabia, blant annet som skribent i The Washington Post.

2. oktober 2018 gikk han inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Den 20. oktober ble det bekreftet at han ble drept der.

I kveld avslører CNN hemmelige WhatsApp-samtaler mellom Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Avisa har fått eksklusiv tilgang til korrespondansen mellom Khashoggi og den Montreal-baserte aktivisten.

- Som et beist

Meldingene som deles av Abdulaziz, som inkluderer stemmeopptak, bilder og videoer, maler et bilde av en mann som er dypt opprørt over kronprins Mohammed bin Salman.

I en av de over 400 meldingene skal Kashoggi blant annet ha skrevet følgende om bin Salman:

- Han er som et beist. Som en «pac man». Desto flere ofre han spiser, jo mer vil han ha.

I meldingene planla Khashoggi og Abdulaziz en online motstandsbevegelse mot Saudi-Arabia, hvor Khashoggi tydeliggjør at det er kronprinsen, ofte kalt MBS, som er hovedproblemet.

- Gutten må stoppes, skrev han til Abdulaziz.

Skyldfølelse

Men i august var Khashoggi sikker på at samtalene deres kunne ha blitt fanget opp av saudiske myndigheter og fryktet forfølgelse.

- Gud, hjelp oss, skrev han da til aktivist-vennen Abdulaziz.

To måneder senere ble han drept.

Abdulaziz inngår i et søksmål mot et israelsk selskap som oppfant programvaren han mener ble brukt til å hacke telefonen hans.

- Hackingen av telefonen min spilte en viktig rolle i det som skjedde med Jamal, og det er jeg veldig lei meg for å si, sier Abdelaziz til CNN.

- Skyldfølelsen dreper meg.

Trolig hacket

Abdulaziz snakket først om sin kontakt med Khashoggi forrige måned, etter at forskere ved University of Torontos Citizen Lab rapporterte at telefonen hans hadde blitt hacket av en militært spionutstyr.

Ifølge Bill Marczak, forsker ved Citizen Lab, var programvaren funnet opp av et israelsk firma, NSO Group, distribuert på vegne av den saudiarabiske regjeringen. Marczak sa at NSO-verktøy er blitt brukt målrettet mot to andre saudi-dissidenter. En dissident har en annen oppfatning eller motarbeider den etablerte politikk (red.anm).

NSO-gruppen har ikke kommentert saken ifølge CNN, men har tidligere sagt at teknologien «tillater myndigheter å identifisere og forstyrre terrorister og tomter».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer