Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Janne Jemtland ikke kan ha blitt fraktet til Glomma før 2. januar

Statsadvokat mener Kripos-analyse slår beina under Svein Jemtlands forklaring og at Janne ikke kan ha blitt dumpet i Glomma før fire dager etter at hun ble skutt.

DUMPET: Janne Jemtland ble funnet i Glomma 13. januar i år, daget etter at ektemannen ble pågrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DUMPET: Janne Jemtland ble funnet i Glomma 13. januar i år, daget etter at ektemannen ble pågrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (47) har selv forklart at han dumpet liket av Janne Jemtland (36) fra Eid bru i Våler i Glomma natt til 30. desember mellom klokka 02.00 og 03.00.

I dag kom vitnemålet i retten som redegjorde for hvorfor påtalemyndigheten mener denne forklaringen ikke er mulig.

De mener Janne Jemtland ikke kan ha blitt fraktet til Eid bru før 2. januar - tre dager etter det han har forklart og fire dager etter at hun ble skutt. Analysen er basert på innhenting av trafikkdata fra mobiltelefoner og registrerte kjørelengder på tre aktuelle biler.

- Ikke noe alternativ

TILTALT OG DREPT: Svein og Janne Jemtland. Foto: Privat
TILTALT OG DREPT: Svein og Janne Jemtland. Foto: Privat Vis mer

- Legger dere til grunn at hun ikke kan ha blitt fraktet før 2. januar?

- Dersom man legger rapportene om kjørelengde på de aktuelle bilene til grunn, er det ikke noe alternativ før 2. januar, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.

- Hva har skjedd i mellomtida?

- Det kan vi ikke si noe om, sier hun.

Etter en pause fikk Svein Jemtland spørsmål av sin egen forsvarer Christian Flemmen Johansen om noen bodde hos ham 2. januar.

- Ja, N.N. (en nær venn, journ. anm.) var hos meg. Han sov over og var der hele tida. Han sov på sofaen i stua. Jeg sov på sofaen på kjøkkenet, sier Jemtland i retten.

Mannen har selv forklart at han sov hos Jemtland flere dager i tida da Janne Jemtland hadde status som savnet.

I går vitnet rettsmedisinere i retten. De var klare i sin sak på at Janne Jemtland må ha blitt druknet et annet sted enn i Glomma før hun ble fraktet dit.

STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Politioverbetjent Rikard Hansen i Kripos redegjorde i dag for analysen av kjøretøy og mobiltelefoner i Hedmarken tingrett.

Trafikkdata bekrefter

Det finnes ikke nøyaktige tidspunktet for når bilene er kjørt på de aktuelle dagene, og på spørsmål om noe av kjøringen kan ha skjedd før og etter midnatt, svarer politioverbetjenten avkreftende på bakgrunn av at Svein Jemtlands telefon da ble brukt hjemme hos ham.

På spørsmål om Jemtlands sønn kan ha brukt telefonen, svarte Svein Jemtland personlig i retten at sønnen ikke hadde koden til telefonen hans.

Det er tidligere kjent at Svein Jemtland på dagen 29. desember spurte en mann om å få låne en bil. Til slutt ble de enige om at Jemtland skulle bruke bilen til en felles kamerat.

Jemtland sier at han samme kveld kjørte denne bilen, en Hyundai Santa Fe til Glomma og dumpet liket i elva. Videre skal han ha kjørt inn på en skogsvei og kastet fra seg pistolen før han kjørte tilbake til Brumunddal. Dette skal ikke ha vært mulig, basert på regnestykkene.

I Thailand

2. januar var mannen som hadde fått spørsmål om å låne ut bilen, i Thailand. Det samme var eieren av Hyundaien. Bilen skal ha stått åpen med nøklene i hjemme hos den felles kameraten.

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Mens de to er i Thailand 2. januar, kjøres bilen 161 kilometer.

- Der er den eneste dagen hvor bilen har kjørt langt nok til å kjøre tur / retur Eid bru, sier politioverbetjent Rikard Hansen.

Det er likevel uvisst hvem som har benyttet bilen. Svein Jemtland sier at han kjørte liket av Janne Jemtland til Eid bru og dumpet henne der natt til 30. desember, omkring et døgn etter at Janne Jemtland ble skutt.

Regnestykke

Politioverbetjentens regnestykke viser imidlertid at ingen av bilene kan ha kjørt denne distansen tur/retur verken 29. desember eller 30. desember.

- Oppsummert er 2. januar 2018 den dagen Hyundaien har gått langt nok til å kjøre til Eid bru, sier politioverbetjenten.

Sporing av Svein Jemtlands telefon viser at han er i Brumunddal sentrum tidlig på morgenen og hjemme igjen mellom 09.04–10.35 på formiddagen. 2. januar Fra klokka 11.16 til 16.27 er han i avhør på lensmannskontoret i Brumunddal.

Den ettermiddagen blir telefonen til Svein Jemtland sikret av politiet.

La fram Snapchat-videoer i retten

Analyse av trafikkdata innebærer blant annet mobilsamtaler, mobilens posisjon og annen elektronisk informasjon.

Svein Jemtland har forklart at la igjen mobilen hjemme flere ganger etter natt til 29. desember i fjor for å ikke bli sporet. Janne Jemtlands telefon ble knust i nærheten av Brumunddal sentrum 05.50 denne natta, tre timer etter skuddet falt utenfor parets bolig.

Videre onsdag skal blant annet en revisor og den tidligere Ringsaker-lensmann Terje Krogstad, som var sentral i etterforskningen og selv pågrep Svein Jemtland, vitne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!