Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Jens snakker arrogant om gjeldskrisa

Nestleder Per Arne Olsen i Frp.

REAGERER: Frp-nestleder Per Arne Olsen kritiserer Jens Stoltenbergs utspill om gjeldskrisa. Foto: Silje Eide
REAGERER: Frp-nestleder Per Arne Olsen kritiserer Jens Stoltenbergs utspill om gjeldskrisa. Foto: Silje Eide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren minner om en rikmann som belærer en arbeidsløs nabo i nød om at han burde hatt mer penger på bok, synes Olsen.

Det var i et intervju med NTB onsdag at Jens Stoltenberg ba land i alvorlig gjeldskrise om å lære av Norge og innføre høyere skatter for å utligne sine enorme budsjettunderskudd.

Han påpekte manglende samsvar mellom skattenivået og velferdsnivået i flere av de sterkt forgjeldede kriselandene.

- Et velferdssystem på nivå med det norske er uforenlig med et skattesystem på nivå med det amerikanske, sa han.

Mangler olje Per Arne Olsen framholder at det neppe er læringsevnen det er noe galt med, men mangelen på oljeformue og løpende inntekter fra oljevirksomhet. Da regjeringen lanserte den ene krisepakken etter den andre i 2008 og 2009 var de stort sett finansiert ved økt uttak av oljepenger, påpeker han.

- Verken Hellas, Italia, Irland eller Portugal har spesielt lave skattenivåer, men likevel er de kommet i krise. Flere europeiske land med lavere eller flat skatt har klart seg relativt bra gjennom krisen. Stoltenberg kommer derfor med enkle og lettvinte politiske poenger om krisen i Europa, sier Per Arne Olsen.

- Smålig Stoltenberg Stoltenberg poengterte imidlertid at oljeinntektene alene ikke gir noen garanti for lav arbeidsledighet og økonomisk aktivitet i krisetider. Det er den særegne norske forvaltningen av oljeformuen som er hemmeligheten bak Norges suksessrike krisebekjempelse, ifølge statsministeren.

Nestlederen i Frp mener Stoltenberg forsøker å dra lettvinte politiske gevinster på at andre europeiske land er i økonomisk krise. Han minner om at flere av kriselandene har vært styrt av sosialistiske og sosialdemokratiske regjeringer.

- Vi er alle glade for at Norge i stor grad har blitt skjermet for den europeiske krisen. Det er likevel smålig av Stoltenberg å nærmest alene ta æren for at vi har olje utenfor kysten og 3.100 milliarder på bok, avslutter Olsen.

(NTB)