Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Mener Jensen og Cappelen møttes minst ni ganger i 2010 og 2011: - Du husker ikke ett av dem?

Spesialenheten presset Eirik Jensen om kontakten med hasjbaronen.

HUSKET IKKE: Eirik Jensen forklarer i retten at han ikke husker flere møter mellom han og Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUSKET IKKE: Eirik Jensen forklarer i retten at han ikke husker flere møter mellom han og Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er Spesialenheten inne i det som etter planen er deres siste dag i utspørringen av tiltalte Eirik Jensen (59).

Aktoratet har gått gjennom år for år siden 2004 og spurt ut den tidligere politilederen om kontakten med den dømte hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

Spesialenheten mener Jensen har mottatt minst 2,1 millioner kroner for å hjelpe Cappelen med å smugle inn 13,9 tonn hasj til Norge. Jensen nekter straffskyld.

Detaljer

Spesialenheten-aktor Kristine Schilling har boret i Jensens hukommelse om åra, og rettssaken er allerede to dager på etterskudd på grunn av den detaljerte utspørringen.

I dag skal Jensen redegjøre for åra 2011 til 2013 og hva slags kontakt han har hatt med Cappelen i denne perioden. I går ble han grillet om 2010.

Spesialenheten mener Jensen kan ha medvirket til 19 innførsler eller forsøk på innførsler av hasj på til sammen 3,8 tonn mellom april 2010 og november 2013.

Det er også blitt avdekket mye kontakt mellom de to i disse åra. Rettsdagen i dag startet med å gå gjennom august 2011. Der går det en rekke meldinger mellom de to. Jensen hevder Gjermund Cappelen var en kilde for politiet i denne tidsperioden, og at den tidligere politilederen ber han om informasjon.

Husker ikke møter

Spesialenheten har deretter kommet fram til at Jensen og Cappelen møtes på Ekebergsletta i Oslo klokka 13.00 15. august 2011. Jensen og Cappelen møttes ofte her, ved en vaskehall eller utenfor en Kiwi-butikk i Grønlandsleiret like ved politihuset på Grønland.

Jensen sier i retten han ikke husker det aktuelle møtet på Ekebergsletta i august 2011.

- Jensen, nå påstår påtalemyndighetene at det er ni, kanskje ti møter, fra 2010 til 2011 som du ikke husker? skyter tingrettsdommer Kim Heger inn.

SPURTE OM MØTER: Dommer Kim Heger lurte på om Eirik Jensen husket noen av møtene med Cappelen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPURTE OM MØTER: Dommer Kim Heger lurte på om Eirik Jensen husket noen av møtene med Cappelen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke fått ettergått dette med eventuell innlogginger i Indicia (politiets etterretningsdatabase, journ. anm.). Da kan verifisere det bedre. Å huske møter fra 2009 nå, det klarer jeg ikke, sier Jensen i retten.

- Ikke noe elefant

Jensen har tidligere forklart at han kunne legge inn informasjon fra kildemøtene med Cappelen i Indicia enten selv eller via politiets analytikere. Jensen sier i retten at han aldri har fått sett sine egne notater i etterretningsverktøyet.

- Men uavhengig av hva du har sett eller ikke, Jensen. Det er ni eller ti møter i 2010 og 2011 som påtalemyndigheten mener har funnet sted. Du husker ikke ett av dem?

- Det spørs hvordan man skal oppfatte svarene mine, men jeg husker ikke dette møtet, sier Jensen.

- Det trenger ikke ligge noe mer i det. Jeg bare registrerer at du har svart at du ikke husker disse møtene, sier Heger.

- Dette er historie tilbake i tid, og jeg er ikke noe elefant. Når jeg får støttedokumenter som viser at vi skal ha hatt møtet, får jeg bare bekrefte ja. Det kan være litt komplisert, svarer Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling