FÅR KRITIKK FOR Å VÆRE UKRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Her fra møtet med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman i Jerusalem i januar. Foto: Inbal Rose
FÅR KRITIKK FOR Å VÆRE UKRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Her fra møtet med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman i Jerusalem i januar. Foto: Inbal RoseVis mer

Mener Jonas Gahr Støres utspill er ukritisk

Flyktninghjelpen går i strupen på utenriksministeren etter at han roste Israel for lovnader om å lette på blokaden til Gaza-stripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flyktninghjelpen mener Jonas Gahr Støres utspill om den israelske regjeringens lovnader om at de ville lette på blokkaden av Gaza-stripen er ukritisk.

De reagerer på pressemeldingen Støre sendte ut mandag der han sier:

- Det er positivt at Israel nå vil lette blokaden av Gaza. Blokaden virker mot sin hensikt ved at den rammer sivilbefolkningen direkte, den undergraver de krefter på palestinsk side som ønsker fred og den bidrar heller ikke til økt israelsk sikkerhet.

- Deler ikke Støres optimisme - Flyktninghjelpen deler ikke Støres optimisme før man får se at den såkalte liberaliseringen vil bety noe positivt på bakken, sier organisasjonens generalsekretær Elisabeth Rasmusson til Dagbladet.

Hun etterspør hva utspillet egentlig betyr.

Rasmusson forteller at de fra Flyktninghjelpen som er på bakken i Gaza opplever det som vanskelig å få inn materiale til å bygge hus og skoler.

- Absurd Hun mener det er absurd at internasjonale diplomater nå forhandler om å ikke føre opp materiell på en liste:

- Fokuset bør være på at Israel umiddelbart må oppheve den ulovlige blokkaden. Blokaden er en kollektiv avstraffing av halvannen million sivile mennesker som har vart i over tre år.

- Pussig kritikk Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet betegner kritikken fra Flyktninghjelpen som pussig, men påpeker at de står ved uttalelsen.

- Utenriksministeren har vært soleklar på at blokaden bør heves og at den rammer sivilbefolkningen direkte og at den heller ikke bidrar til økt israelsk sikkerhet. Jeg tror vi er enige med Flyktninghjelpen, og synes kritikken de kommer med nå virker litt pussig, sier Svenungsen til Dagbladet.