Nye smitterekorder:

Mener jula har skylda

Det siste døgnet er det satt ny smitterekord i Norge. Flere norske byer har også satt nye dystre døgnrekorder. I Stavanger er man urolig for smitteutviklingen, og kriseledelsen i Trondheim har holdt krisemøte.

TANGERER REKORDEN: Smittevernoverlegen i Stavanger mener at selskapene i jula har skylda for de høye smittetallene i byen. Også i flere andre norske byer er det i dag satt ny smitterekord. Foto: Hemis/NTB.
TANGERER REKORDEN: Smittevernoverlegen i Stavanger mener at selskapene i jula har skylda for de høye smittetallene i byen. Også i flere andre norske byer er det i dag satt ny smitterekord. Foto: Hemis/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 930 coronasmittede i Norge, som er ny smitterekord. Også en rekke norske byer har det siste døgnet satt ny døgnrekord.

Stavanger er en av byene med høye smittetall. De tangerer i dag døgnrekorden på 50 smittetilfeller.

42 av de smittede er kjente nærkontakter til andre smittede. Fem personer har usikker eller helt ukjent smittevei. Det er en økning fra 16 tilfeller på mandag, og 31 på søndag.

Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, sier at smitteøkningen er forventet, og at det hovedsakelig er unge voksne som er smittet.

- Folk har kommet til og fra Stavanger i jula, og mange har samlet seg. Da seiler tallene opp, og vi ser at det er veldig mange unge med mange nærkontakter som er smittet, forteller Johannessen til Dagbladet.

- Har ikke holdt avstand

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Han mener smitten hovedsakelig skyldes de mange selskapene i jula.

- Det er i all hovedsak nærkontakter som er de nye smittetilfellene, og det er tydelig at mange ikke har holdt den avstanden som er anbefalt da vi ser at det er mange som har blitt syke i de samme selskapene, forteller smittevernoverlegen.

Samtidig understreker han at de ikke kan slå fast at folk har oppholdt seg for tett.

- Det gjøres hele tida vurderinger på om det finnes varianter av viruset som er mer smittsomt. Det kan derfor være at folk har holdt en meters avstand, men fortsatt blitt smittet, sier Johannessen.

- Bekymrende

Han synes tendensen er bekymrende, og skulle ønske færre hadde samlet seg i jula.

- Det er bekymrende fordi man med så mange positive før eller siden vil spre seg, og fordi mange blir smittet uten å vite hvor de ble smittet.

Kommunen har planlagt et møte i dag for å se på eventuelle nye tiltak, men smittevernoverlegen understreker at det ikke er sikkert noen nye tiltak vil bli satt inn.

- Veldig urolig

Også i Sandnes øker smitten. De har i dag satt ny smitterekord etter at det er registrert 17 nye coronasmittede det siste døgnet. Det er én mer enn den forrige smittetoppen i kommunen, ifølge Sandnesposten.

Harstad opplever også høye smittetall, ifølge NRK. Der er det 17 nye smittede siste døgn.

- Vi står mest sannsylig i starten av et nytt smitteutbrudd, sier smittevernoverlegen i kommunen til kanalen.

Oslo er også en av byene som nå opplever et høyt smittetrykk. I hovedstaden er det registrert 204 coronatilfeller det siste døgnet. Det er 49 flere enn i går og 95 over ukegjennomsnittet. Samme dag forrige uke var tilsvarende tall 133.

STRENGE TILTAK: På en pressekonferanse søndag 3. januar, valgte regjeringen å stramme ytterligere inn på coronatiltakene i Norge. Video: NTB Vis mer

Smitteutviklingen bekymrer helsebyråd i Oslo kommune, Robert Steen (Ap).

- Jeg blir veldig urolig når smittetallene øker så fort som vi ser nå. Samtidig er dette dessverre litt som forventet. Det har vært stor mobilitet i jula og noen har nok sluppet ned skuldrene litt i forhold til smittevernet gjennom jule- og nyttårshelga, skriver Steen i en uttalelse til Dagbladet.

Krisemøte

I Trondheim har det blitt holdt møte i kriseledelsen onsdag morgen for å diskutere tiltakene i kommunen og smittesituasjonen, ifølge Adressa.

Det siste døgnet er det registrert 35 nye smittetilfeller i Trondheim.

CORONATEST: Gjennom jul og nyttår har folk endret atferden sin. Flere har ventet lenge med å teste seg for coronaviruset, noe som får følger, mener Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

- Alle de smittede har så langt et mildt sykdomsforløp. Av de smittede er 21 kvinner og 14 menn. 29 har kjent smittekilde og to er blitt smittet i utlandet. Seks av de smittede ble meldt seint på kvelden, og to av dem er ikke ferdig sporet, skriver kommunen i en pressemelding.

I Drammen er det på sin side registrert 19 nye smittetilfeller det siste døgnet. Fire av de smittede er ansatte og beboere på Fjell bo- og servicesenter, opplyser kommunen. Totalt har elleve beboere på Fjell dødd med coronasmitte siden pandemien startet.

- Dette vi var bekymret for

Den nasjonale smitteuviklingen bekymrer helseminister Bent Høie.

- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skrev Høie i en e-post til Dagbladet onsdag morgen.

- Vi ser høyere smittetall nå, men vi venter i spenning på hvordan effekten av jula vil slå ut. Det ser vi mot slutten av uka, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet onsdag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer