Det siste døgnet er det registrert 930 coronasmittede i Norge, som er ny smitterekord. Også en rekke norske byer har det siste døgnet satt ny døgnrekord.
Stavanger er en av byene med høye smittetall. De tangerer i dag døgnrekorden på 50 smittetilfeller.
42 av de smittede er kjente nærkontakter til andre smittede. Fem personer har usikker eller helt ukjent smittevei. Det er en økning fra 16 tilfeller på mandag, og 31 på søndag.

- Kan bli et like stort problem som i Storbritannia
Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, sier at smitteøkningen er forventet, og at det hovedsakelig er unge voksne som er smittet.
- Folk har kommet til og fra Stavanger i jula, og mange har samlet seg. Da seiler tallene opp, og vi ser at det er veldig mange unge med mange nærkontakter som er smittet, forteller Johannessen til Dagbladet.
- Har ikke holdt avstand
Han mener smitten hovedsakelig skyldes de mange selskapene i jula.
- Det er i all hovedsak nærkontakter som er de nye smittetilfellene, og det er tydelig at mange ikke har holdt den avstanden som er anbefalt da vi ser at det er mange som har blitt syke i de samme selskapene, forteller smittevernoverlegen.
Samtidig understreker han at de ikke kan slå fast at folk har oppholdt seg for tett.
- Det gjøres hele tida vurderinger på om det finnes varianter av viruset som er mer smittsomt. Det kan derfor være at folk har holdt en meters avstand, men fortsatt blitt smittet, sier Johannessen.
- Bekymrende

Nye varianter av viruset: Dette vet vi så langt
Han synes tendensen er bekymrende, og skulle ønske færre hadde samlet seg i jula.
- Det er bekymrende fordi man med så mange positive før eller siden vil spre seg, og fordi mange blir smittet uten å vite hvor de ble smittet.
Kommunen har planlagt et møte i dag for å se på eventuelle nye tiltak, men smittevernoverlegen understreker at det ikke er sikkert noen nye tiltak vil bli satt inn.
- Veldig urolig

Derfor gjør Norge det annerledes
Også i Sandnes øker smitten. De har i dag satt ny smitterekord etter at det er registrert 17 nye coronasmittede det siste døgnet. Det er én mer enn den forrige smittetoppen i kommunen, ifølge Sandnesposten.
Harstad opplever også høye smittetall, ifølge NRK. Der er det 17 nye smittede siste døgn.
- Vi står mest sannsylig i starten av et nytt smitteutbrudd, sier smittevernoverlegen i kommunen til kanalen.
Oslo er også en av byene som nå opplever et høyt smittetrykk. I hovedstaden er det registrert 204 coronatilfeller det siste døgnet. Det er 49 flere enn i går og 95 over ukegjennomsnittet. Samme dag forrige uke var tilsvarende tall 133.
Smitteutviklingen bekymrer helsebyråd i Oslo kommune, Robert Steen (Ap).
- Jeg blir veldig urolig når smittetallene øker så fort som vi ser nå. Samtidig er dette dessverre litt som forventet. Det har vært stor mobilitet i jula og noen har nok sluppet ned skuldrene litt i forhold til smittevernet gjennom jule- og nyttårshelga, skriver Steen i en uttalelse til Dagbladet.
Krisemøte
I Trondheim har det blitt holdt møte i kriseledelsen onsdag morgen for å diskutere tiltakene i kommunen og smittesituasjonen, ifølge Adressa.
Det siste døgnet er det registrert 35 nye smittetilfeller i Trondheim.
- Alle de smittede har så langt et mildt sykdomsforløp. Av de smittede er 21 kvinner og 14 menn. 29 har kjent smittekilde og to er blitt smittet i utlandet. Seks av de smittede ble meldt seint på kvelden, og to av dem er ikke ferdig sporet, skriver kommunen i en pressemelding.
I Drammen er det på sin side registrert 19 nye smittetilfeller det siste døgnet. Fire av de smittede er ansatte og beboere på Fjell bo- og servicesenter, opplyser kommunen. Totalt har elleve beboere på Fjell dødd med coronasmitte siden pandemien startet.
- Dette vi var bekymret for
Den nasjonale smitteuviklingen bekymrer helseminister Bent Høie.

FHI undersøker bingo-smitte
- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skrev Høie i en e-post til Dagbladet onsdag morgen.
- Vi ser høyere smittetall nå, men vi venter i spenning på hvordan effekten av jula vil slå ut. Det ser vi mot slutten av uka, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet onsdag morgen.