TALER FOR FETTET:Lege og forfatter Annicka Dahlqvist signerte bøker og fortalte om sin lavkarbo-diett hos Norli på Sandvika storsenter torsdag. Til venstre ernæringsterapeut Siv Hauge. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TALER FOR FETTET:Lege og forfatter Annicka Dahlqvist signerte bøker og fortalte om sin lavkarbo-diett hos Norli på Sandvika storsenter torsdag. Til venstre ernæringsterapeut Siv Hauge. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Mener juleribba er medisin

Møt legen Annika Dahlqvist i nettmøte om kosthold.

(Dagbladet): Den kontroversielle svenske legen Annika Dahlqvist Hun er frontfigur for «Low Carb High Fat»-bevegelsen, som går mot myndighetenes kostråd og råder til å spise mer mettet fett.

I helga skal Dahlqvist og flere andre lavkarbo-tilhengere delta på et kostholdsseminar i Oslo.

— Ribbe og annen fet julemat er medisin, og jeg kommer til Norge til helgen for å spre budskapet om at animalsk fett bidrar med nødvendige byggestener som kroppene våre sårt trenger, sier hun.

Dagbladet har tidligere skrevet om at Dahlqvist vil tilbake til det gamle norske kostholdet med smør og fløte. 

Legen har skrevet flere kokebøker og en guide til LCHF-kosthold.

Norske myndigheter og forskere er kritiske til helsepåstandene til Dahlqvist.

— En fornuftig lavkarbodiett kan være et alternativ for enkeltpersoner i en begrenset periode når man skal ned i vekt. Da må det imidlertid være umettet og ikke mettet fett som erstatter karbohydratene, uttalte avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet i forbindelse med den tidlgere saken.

Finnes det bevis for at fett er sunt? Hva slags mat anbefaler Dahlqvist? Møt legen sammen med ernæringsterapeut og naturopat Siv Hauge i nettmøte fredag.

Nettmøte:

Middag

Hva skal man da ha ved siden av kjøttmiddagen om man ikke skal ha potet,ris eller pasta? Er det greit med alle salgs grønnsaker eller det noen man bør spise mer/ mindre av?
– Ellen

Du finner masse forslag til tilbehør i kokebøkene Matglede med lavkarbo og Skaldemans kokebok. Besøk bokhandelen din, så kan du titte litt i bøkene. Eller se på www.lillemaane.no/katalog/ - godt tilbehør med lite karbohydrater er spinat, kål, alt av grønnsaker som vokser over jorden ... gode sauser med fløte og ost! Salater i alle varianter. Lykke til :-)

forskning

Kan de underbryggja påstandane med forskning? God forskning?
– Hans-Ragnar

Les den utmerkede boken BEDRE UTEN BRØD av Wolfgang Lutz, der finner du alt du trenger!

Kokos

Hva mener du om kokosfettet som selges i helsekostbutikker? De påstår der at det er ekstremt bra for helsa. Hva med kokos fra bakehylla i supermarkedet? Det er billig og godt, men er det sunt? Er disse to produktene slankende?
– Elsa

Hei! Kokos fra helsekosten kan du spise med god samvittighet. Det sunne naturlige mettede fettet er fine byggestener for kroppen din. I østen hvor de har spist mye kokosfett hadde utmerket helse før de også innførte de billige dårlige matoljene i sitt kosthold. Det som du finner i dagligvarebutikken som delfiafett vil jeg ikke anbefale da det er raffinert. Kokosfett virker slankende på samme linje som annet naturlig fett så lenge du ikke spiser mye karbohydrater samtidig. Med vennlig hilsen Siv

Det virker!

For fem år siden gikk jeg ned fra 75 til 58 kilo ved å følge en streng lavkarbodiett (maks 20 gram karbohydrat pr dag). Fettet kom fra ribbe, koteletter, kjøttdeig, egg, mandler, hasselnøtter, laks, ørret, meierismør, fløte og ost. I tillegg spiste jeg selvsagt masse grønnsaker og bær. Fettet utgjorde ca 80% av kaloriinntaket mitt, som ofte lå på 2500-3200 pr dag. I dag spiser jeg ca 50-100 gram karbo om dagen og holder vekten uten å tenke på det. Jeg er frisk som en fisk, med lavt kolesterol, normalt blodsukker, normalt blodtrykk og er i god form (løper halvmaraton). Ingen norsk lege eller ernæringsekspert skal få meg tilbake på såkalt sunn mat!
– Josefine

Fortsätt på den goda vägen, med bästa hälsa! Jag avslutar nu min chatt idag, och önskar er en god fortsättning på dagen, med god LCHF-mat. Annika

hei

lurer på for å gå ned i vekt..hvor mange karbo bør man inta pr dag?? mvh Tove
– tove hjønnevåg

Om du vill gå ner i vikt, börja med att minimera kolhydraterna. Stanna helst där tills du har kommit dit du vill. Sen kan du, om du vill, prova om du kan återinföra en aning mera kolhydrater, utan att gå upp igen.

"kur" i 2.400.000 år ?

Hei. Mennesket og våre forfedre har ikke spist noe særlig karbohydrater i 2,4millioner år. Likevel ønsker ernæringsmyndighetene at vi skal spise mest mulig karbohydrater. Det er jo en logisk brist her ? Hva mener du ?
– Per Schjerven. Konnerud

Ja det är helt ologiskt. Deras kolhyhdratrekommendations baseras på att de har fått för sig att naturligt fett är faligt för hälsan. Detta har de inget underlag för att säga.

Lavkarbo minus melk og gluten i behandlling av bipolar lidelse?

Jeg har skrevet en oppgave i forbindelse med utdannelse nå, som omhandler lavkarbokosthold, uten melk og gluten. Funnet mye informasjon om dette og stort sett alt støtter disse kostholdsomleggingene, med noe kosttilskudd. Jeg lurer på hvor man kan få god rådgivning i kostholdsendringene som omfatter dette, samtidig som det fokuseres på både fysisk og psykisk helse. Veldig mange oppskrifter inneholder f.eks mye melkeprodukter. Finnes det gode bøker på dette ?
– Aina N. Rugelsjøen

Hei Aina! Det er en spennende tema du tar opp der. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med en naturopat som har en grundig utdannelse innen ernæring, og har en helhetlig forståelse av mennesket. En ting som er viktig er at mange som ikke skal ha melkeproteiner, ofte tåler godt de fete melkeproduktene som smør og rømme. Med vennlig hilsen Siv

Etiske sider

Hvordans tenker du på de etiske sidene vet et slikt kosthold? Eller tenker du først og fremst på hva som er sunnest? Er det bærekraftig at hele verdens befolkning skal spise juleribbe hele året f.eks? Har du tenkt over det? Og jeg vet ikke hvor klar du er på dette, men jeg synes det er viktig at du presiserer at når man spiser animalsk fett, så bør det være økologisk, ellers får man igjen i seg altfor mye omega 6.
– Martin

Först och främst tänker jag på hälsan. Men vegetabilieodling är inte säkert bättre än djurhållning. Det går åt mycket vatten, konstgödsel och besprutningsgifter till veg odlingen. Djur som betar gräs och äter hö innebär ingen belastning på miljön. Gräsbetande djur har funnits i massor under människans hela historia. Både djur och vegetabilier bör vara ekologiska, det brukar jag säga så fort jag har möjlighet. Djuren ska inte heller äta kraftfoder, utan gräs och hö. Det blir bättre både för djurens hälsa och för vårt behov av omega-3.

Statiner

Siv: Du skriver følgende: "Kolesterolsenkende medisiner, statiner, har bivirkninger. Det er bedre å spise LCHF - da synker ofte nivåene på triglyserier, altså de skadelige fettstoffene i blodet, som er veldig viktig å passe på." Tror du på dette selv? De aller fleste som blir satt på statiner, blir det fordi de har en genetisk mutasjon som fører til mangelfullt opptak av kolesterol, og kostholdsendring vil ha kun svært marginal påvirkning. Jeg ville vært mer forsiktig med å spre slik "kunnskap".
– med.

Hei! Dette handler ikke om tro, men om dokumentert forskning. Jeg vil påstå at ikke alle av de over 400.000 nordmenn som står på statiner har en genetisk mutasjon som gjør de avhengi av medisiner. Kolestrol danner vi selv i leveren, og den kolestrolen vi får via maten har ingen betydning. Det er den avlivede myten om at egg gav oss høyt kolestrol et bevis på. At kostholdet har STOR betydning for kolestrolbalansen er jeg ikke i tvil om. Med vennlig hilsen Siv

bok som Annika har skrevet

Jeg har hørt at du har gitt ut en koke bok Hva heter den er den på norsk eller bare svensk.hvor kan jeg få tak i den
– Elise Fantoft

Mina böcker på norska heter doktor "Dahlqvists guide til LCHF", "Doktor Dahlqvists kokebok" och "Matglede med LCHF". Matglede innehåller flest oppskrifter, medan de andra mera teori.

kosthold LCHF

Hei. Jeg lyst forandret kosthold. I følge LCHF. Kan man spise knekkebrød?? Hvit ost. Laks. Er bok som jeg kan lese om den kosthold?? Ellers spiser jeg my kylling og laks. Hvilken smør kan man spise. Man kan vil spise grønnsaker og litt frukt.??
– Anne Tone Storkås Gausdal

Noen få knekkebrød inneholder rundt 5 gram karbo per skive. Andre 10! Frukt bør man være forsiktig med, det hindrer fettforbrenningen. Ekte meierismør er helt klart best, det er et naturlig produkt. Å spise LCHF går ut på å spise slik som mennesker er skapt for å spise, mest mulig naturlig. Les mer om kostholdet i bøkene, der finner du oppskrifter for sunne middager, lunsjer, frokoster og alt annet du trenger. Oppskrifter som ikke gir blodsukkerstigning, som gir deg hormonell balanse. Lykke til ....

Vil bare takke deg

Livet mitt har endret seg totalt vektmessig og helsemessig etter at jeg gikk over til å spise lavkarbo. Har holdt på over et år nå, og jeg har aldri følt meg så frisk og sterk med overskudd. Chronssymptomene er så godt som vekke, energien er på topp, ledd- og muskelsmerter borte vekk og jeg spiser deilig mat hver dag; kjøtt, fisk, kylling, hjemmelagede kjøttkaker, masse gode grønnsaker, smør, fløtesauser... endelig mangler jeg ikke lengre B12 og folat, forbrenningen min har økt kraftig (fritt tyroksinmålinger), jeg kan trene hardt og lenge uten å få smerter, jeg er aldri sulten lengre og livet kan nå faktisk slutte å dreie seg så mye om MAT - men mer om å nyte alt det andre som gir en glede :) Takk for den jobben du gjør med å fremme lavkarbo i samfunnet!!! Vi er mange som støtter deg Annika!
– Nerthus

Tack för uppmuntran, och lycka till i fortsättningen själv!

Hvilke oljer?

Hvis mais og solsikkeoljer er skadelige, hvilke anbefaler du?
– Liv Anna

Alla oljor anser jag vara sämre än smör och kokosfett. När man måste ha oljor så tycker jag att olivolja och rapsolja är bäst, de innehåller inte så mycket av omega-6. Men de ska vara ekologiska och kallpressade.

Vekttap på lavkarbo

Heisann. Jeg og samboeren har gått på lavkarbo i 2 måneder nå. Jeg har gått ned 13 kilo og hun, 10 kilo. Dette virker helt klart. Disiplin til å unngå sukker og karbo er vel nøkkelord her? Har forresten aldri laget så mye mat selv, som vi gjør nå, før. Lykke til! :-)
– Thorvald

Disciplin att låta bli kolhydrater är nyckelord för att undgå att gå upp i vikt igen. Lycka till själv!

Ernæringsterapeut

Siv Hauge: Du titulerer deg ernæringsterapeut. Hva skal til for å kunne kalle seg det?
– nysgjerrig

Hei! Jeg er utdannet naturopat ved Norsk Akademi for Naturmedisin (nan.no). Ernæring er det største faget i denne utdannelsen og den er det CET (cet.dk) som står for. Ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel i Norge, men det er den i Danmark. Jeg bruker ernæringsterapeut-tittelen i tillegg til naturopat-tittelen fordi da er det lettere for folk å forstå hva jeg jobber med da naturopat faget ikke er så kjent ennå. Med vennlig hilsen Siv

LDL

Hvor har du det fra at høyt LDL ikke fører til arteriosklerose? Hvilke studier baserer du dette på?
– Turnuslege

Läs Uffe Ravnskovs bok "Varför kolesterolmyten hålls vid liv" En intressant studie är den som visar att hjärtinfarktpatienter inte har högre LDL är än friska. Jag har en länk om den i min bloggmarginal.

Andre

Kvifor er det slik at det me har høyrd sidan me var små, er at raske karbohydrater etter trening er viktig, at brødskivene skal være mange og tjukke, med lite pålegg og at mjølka skal vere mager? Kvifor er råda til Statens Ernæringsråd nesten motsett av LCHF - har dei bomma kraftig eller vil dei oss vondt? Og eit tilleggspørsmål, når det gjeld maten me kjøper og et, kva meiner du er den største omskiftinga som må til, i forhold til utval, pris, ingredienser i produkt, vanlege kostholdsvaner?
– Karina Hafnor

De vill väl, men de har fel. De magra kostråden har kommit sedan 1950-talet, och de baseras på fantasier och lögner. Vi ska äta mat som innehåller rikligt av naturligt fett. Dessa brukar inte vara dyrare än magra.

Fet mat

Blir en ikke tykk og feit av å spise fet mat. og vil ikke Kolesterolet øke?
– Arnt

Hei Arnt! Det er ikke slik at vi blir feite av fett eller grønne av grønnsaker. Grunnen til at du ikke blir tykk av fett er at det ikke gir et økt blodsukker, som igjen øker insulininholdet i blodet. Insulin er et hormon som lagrer sukker i blodet som fett. Kolestrolverdiene bedrer seg når man kutter ut å spise mye karbohydrater og spiser mer naturlig fett. På samme måte som kroppen setter opp tempraturen for å beskytte seg mot mikrober danner den mer kolestrol for å beskytte seg. Kroppen blir stresset av dårlig kosthold og dette kan føre til økt kolestrol. Med vennlig hilsen Siv

Etikk

Mener du det er etisk forsvarlig å som lege gå ut med et helseråd som går nokså brutalt mot dagens medisinske kunnskap?
– mikael

Någon måste någon gång våga protestera mot de felaktiga kostråd som ges från världens kostrådsetablissemang.

Svimmel

Hei, Jeg har fulgt lavkarbo siden i sommer. Jeg har sluttet å røyke, og med lavkarbo diett har jeg tatt av ca. 5 kilo siden sommeren. Veldig fornøyd. Lavkarbo fungerer fint for meg. Men det jeg lurer på er at jeg i perioder blir svimmel? Kan det komme av dietten? (Tror jeg får i meg ca. 70 gram karbohydrater hver dag). Trener en del, ca. 3 dager i uken).
– Trine

Svimmel är ett ospecifikt symtom. Du kan ju kolla blodsockret. Om det ligger lågt är det bara att vänta att det stabiliserar sig med högre ålder. Svimmel pga lågt blodtryck är ett ungdomsproblem.

Poteter

Hei! LCHF er spennende og jeg ser fram til nye forsknningsresultater. Er det slik at poteter får lavere GI når de først kokes og deretter varmes opp igjen? Hva er i så fall forklaringen på dette? (Hørt på LCHF-foredrag) Mvh.
– M. Syverhuset

Stivelsen i potatisen binder sig hårdare när den svalnar efter att ha kokts. Därför sjunker GI-värdet, men de innehåller fortfarande mycket stärkelse = karbohydrater.

fornøyd

Jeg har gått på LCHF i ett år. Er bl.a. blitt kvitt mitt plagsomme eksem og tannkjøttproblemene. Blodsukkeret er under kontroll uten medisiner. Jeg vet at dette kostholdet er som skapt for meg og jeg er meget fornøyd selv om jeg ikke har gått ned i vekt.
– um

Underbart! Lycka till i fortsättningen också! Annika

høyt kolestrol

jeg har et kolestrol på 6,5 og er satt på kolestrolsenkende medisin. Er det da tilrådelig for meg å spise mye fett og lite karbohydrater? Trenger å gå ned noen kilo.
– ingrid olsen

Det er ikke høyt! Det er et helt normalt kolesterolnivå, tidligere var grensen for høyt kolesterol 8. Du bør absolutt forsøke LCHF, for da pleier kolesterolnivåene å bedre seg - altså forholdstallene LDL/HDL. Det omsettes kolesterolmedisiner for 1,5 mrd i Norge hvert år. Mye fett i maten og lite karbohydrater setter fart på fettforbrenningen. Spiser du kolesterolholdig mat, senker kroppen sin egen produksjon. Kolesterol er ikke farlig, men et livsviktig fettstoff som inngår i alle cellemembraner i kroppen. Les mer om kolesterol i bøkene til Malcolm Kendrick eller Uffe Ravnskov. Kolesterolsenkende medisiner, statiner, har bivirkninger. Det er bedre å spise LCHF - da synker ofte nivåene på triglyserier, altså de skadelige fettstoffene i blodet, som er veldig viktig å passe på. /Siv

elektrolytt-behov

hva kan man spise når man føler økt behov for elektrolytter når man går på LCHF? Det er vanskelig å finne dette annet en i sportsdrikker og de har alltid nesten bare sukker
– Våge

Man får väl salta på maten?

Hjertesykdom og LCHF

Hei Annika! Jeg har gått på LCHF siden januar, og gått ned 23 kg! I tillegg til å se bedre ut, føler jeg meg friskere og har mer overskudd enn på mange år! Min far på 68 år har hatt flere hjerteinfarkt, og er veldig skeptisk til denne dietten, pga kolesterol etc. Tror du det er farlig for en person med hjertesykdom å følge en LCHF diett med så mye fett?
– Kristin

Jag vet flera personer som haft flera hjärtinfarkter och som inte fått flera infarkter sedan de övergått till LCHF. I Karlshamnsstudien såg man att de som åt lavkarbo inte fick hjärtinfarkt medan de som åt lågfett fick infarkter. Man ska förstås inte ät mer fett än man behöver för näring och energi.

Nøttebrød

Hva synes du om nøttebrød? Jeg konsumerer flere nøttebrødskiver om dagen (laget av paranøtter, hasselnøtter). Er dette bra? Hva synes du om bacon, er det ikke mye salt og konserveringsmidler som er dårlig for oss?
– Helle

Hei Helle! Nøttebrød er et veldig bra alternativ til vanlig kornbrød. Det er proppfullt av gode fettstoffer, proteiner, mineraler og vitaminer. Spis med god samvittighet :) Nøtter inneholder også en del karbohydrater så ikke overdriv inntaket, men et par håndfull nøtter om dagen er supermat for kroppen. I boken Bakeglede uten sukker og mel av Annika Rogneby finner du en masse deilige oppskrifter på sunne kaker med nøtter istedenfor mel. Jeg er litt skeptisk til å spise for mye bacon, nettopp pga. tilsetingstoffene og saltet. Ved å legge baconet i vann en stund før du steker det vil endel av nitrittet og saltet forsvinne, og økologisk grisekjøtt er å foretrekke. Med vennlig hilsen Siv

elektrolytter +

Dette er et problem min kone har fått, ved at hun følte seg svært tung i beina, trøtt og sliten. Det hjalp når hun drakk imsdals sportsvann, og salter får vi godt med gjennom det vanlige LCHF kostholdet vi har med oppskriftene fra deres bøker. Med det samme, er det også noen forskjell på det å spise bacon, og lettsaltet sideflesk?
– Våge

Nackdelen med bacon är att det innehåller nitrit, så man bör kanske inte äta för mycket av det.

Egnet for barn?

Er et slikt kosthold egnet for barn nedi 3 årsalderen?
– Mamma til to

Friska slanka barn behöver inte äta strikt lågkolhydrat, men det är viktigt att de får i sig tillräckligt av naturligt fett. Överviktiga barn kan bara bli slankare med LCHF. Man ska inte tvinga barn att vara hungriga vilket de måste vara för att gå ner i vikt med lågfettkost.

Endelig!

Både jeg og min kjære holder på med denne matstilen nå, kun kjøtt/fisk og grønnsaker, med nøtter som "snack". Har aldri følt meg friskere, og damen har rast ned i vekt etter graviditeten og føler seg mer opplagt nå enn noen gang. Jeg skjønner ikke hvorfor anbefalingen ikke er høyt fettinntak og lavt karboinntak. Alle jeg kjenner som gjør det føler seg mer opplagt, og holder stabil vekt om de er normal vektig eller går ned om de veier for mye. Spørsmålet mitt er, hvorfor skriker alle om at karbohydrater er godt for deg, mens mettet fett er djevelen selv? Det holder jo ikke vann i virkeligheten, til og med legen min sier at blodverdiene mine er mye bedre etter jeg endret kosthold (han sa de er perfekte nå).
– Thor

Hei Thor! Så flott at du og din kjære har fått en bedre helse. Jeg har fortsatt tilgode å møte noen som har lagt om til mer fett og mindre karbohydratyer som går tilbake til høy karbo og lavfett når de har kjent på kroppen alle helsefordelene. Hvorfor "alle" skriker om mer karbohydrater og mindre fett er for meg totalt uforstående. Dette er gamle myter. Historien har vist gjentatte ganger at nye "sannheter" ikke alltid blitt akseptert med letthet. Hvis det etablerte ernæringsrådet nå skulle gått tilbake på det de har anbefalt i de siste 10 årene ville de samtidig innrømme at de har gitt ernæringsråd som har vært helseskadelige. Med vennlig hilsen Siv

lchf vs ketose

Hei, Jeg er for tiden i ketose med max 15g carb pr dag. Dette fungerer utmerket og jeg raser ned i vekt!! Du skriver at man kan ha under 100g carb pr dag? Vil det si at jeg kan øke opp til 100 pr dag og fremdeles gå ned i vekt?? Jeg vil vel da gå ut av ketose??
– Ketose

Var och en får prova sig fram till hur mycket kolhyderater den tolererar utan att gå upp i vikt igen. Det är alltid bättre att hålla sig åt det låga hållet i kolhydratintag. Ketos eller ej tycker jag inte spelar någon roll.

for lenge?

hei! Jeg har drevet med lavkarbo i et år sammenhengende, og gikk ned vel 30 kg. Nå har jeg gjenninnført karbohydrater i kosten min igjen, men det virker nesten som jeg har utviklet en slags allergi mot det. Kroppen reagerer med å måtte på do veldig fort, magen blir oppblåst og jeg har mye magesmerter. Hva kan dette komme av? Kan det være skadelig å holde på forlenge med et lavkarbokosthold? og hvordan er det å spise slik mat når man er glykoseintolerant? Med vennlig hilsen Nanna
– nanna

Man bör fortsätta med LCHF för resten av livet. Man lär sig inte att tåla kolhydrater när man har förlorat den förmågan en gång. Annika

Elektrolytt-behov

hva kan man spise når man føler økt behov for elektrolytter når man går på LCHF? Det er vanskelig å finne dette annet en i sportsdrikker og de har alltid nesten bare sukker
– Våge

Menar du salter? De kan man få i LCHF-maten så mycket man vill och behöver. Sportdrycker innehåller för mycket socker för att drickas.

Spiserørsbrokk

Har du et godt mat råd for spiserørsbrokk (hiatus hernia)?
– Eva

Om man får problem med att mat och saltsyra kommer upp i matstrupen så får man prova om det går bättre med flera mindre måltider.

Hva er forskjellen

Hva er forskjellen på de tre bøkene som er tilgjengelig på norsk, det blir mye penger å kjøpe alle tre ...
– B.A., Oslo

Du trenger ikke det :-) Doktor Dahlqvists kokebok presenterer prinsippene bak LCHF, med en oppskriftsdel bak. Matglede med lavkarbo er en ren, stor kokebok - en av de største suksessene noen gang i Sverige med 170 000 solgte. Doktor Dahlqvists guide til LCHF - får du essensen av i Doktor Dahlqvists kokebok. Mye informasjon finner du også på Annikas blogg - og du kan se utdrag av bøkene på www.lillemaane.no Flott med så stor interesse for LCHF, i Sverige er det blitt en ny folkebevegelse ...

Videre plan på LCHF

Takk for svar Annika, men jeg lurer fortsatt litt på hva som er det beste for min videre utvikling. Jeg ligger nå jevnt med et blodsukker mellom 4-6 (hba1c 5,2). Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med dette, men ønsker som sagt å kvitte meg noen noen kilo til. Jeg trener også 2-3 ganger i uka og har et temmelig strikt kosthold med egg og bacon til frokost, lavkarbo brød (etter lavkarbooppskrift fra dere) med rent kjøttpålegg og rent kjøtt/fisk og de riktige grønnsaker til middag. Jeg lurer på om det er noe som kan gjøres for å stabilisere et resultat, både med tanke på vekt, og blodsukker når man er fornøyd. Jeg vet at man da selvfølgelig ikke skal gå tilbake til masse poteter, brød og lignende, men flere steder sies det at man bør gjenninnføre noe mer karbohydrater. Dette høres litt rart ut for min del da dette jo er årsaken til problemene i utgangspunktet. Så derfor: Hva er det beste man kan gjøre for å holde på, eventuellt forbedre effekten av LCHF, annet en å beholde kostholdet
– Øyvind

En diabetiker ska aldrig återinföra mera kolhydrater! Klhydraterna är alltid till skada vid diabetes. Behåll bara strikt LCHF.

Moderat LCHF - hverdagskost

Jeg levde så nær ketogent kosthold som jeg trodde jeg kunne for et snaut år siden. Jeg gikk nok på en smell med FOR mye fett. Ihvert fall i sammenheng med røykeslutt i tillegg. Har senere moderert kostholdet, men legger bare på meg. Er veldig inaktiv, det skal sies. Og tror at noe har med det å gjøre. Men hva er ideell sammensetning av fett, karbo og proteiner ved en livsstil som inneholder en til to golfrunder med fem timers gange oppover og nedover i uka?
– Spaniasol

Hei! Jeg skulle gjerne likt å vite mer om hva du mener med "en smell" med FOR mye fett. Det mange gjør når de skal legge om til lavkarbo/LCHF er at de spiser for mye proteiner eller fortsetter å spise karbohydrater samtidig som de øker fettinntaket. Det er ikke gunstig. Hvis du nå fortsetter å legge på deg vil jeg tro at du spiser for mye karbohydrater som gir deg et høyt blodsukker som gjør at du skiller ut for mye insulin, som er det hormonet som legger blodsukkeret på lager som fett. Jo mer inaktiv du er, jo mindre karbohydrater må du spise. Jeg vil anbefale deg å oppsøke en naturopat eller enæringsterapeut som kan hjelpe deg å få kartlagt kosthodet ditt, og gi den en tilpasset veiledning. Bøker du kan lese for å lære mer om dette emnet er: Annika Dahlqvists kokebok, Bedre uten brød av W. Lutz. Med vennlig hilsen Siv

Stoffskifte og blodtrykk

Hei Jeg har spist LCHF i 10 dager. Spiser levaxin (har ikke skjolbruskkjertel) , og triatec for høgt blodrykk. Har irritabel tarm som nå er blitt MYE bedre. Men er noe trett og har lite energi. Vekta står stille... Kan medisinene jeg bruker være en årsak til dette?
– Ella

Man får först och främst ha lite tålamod och se hur man mår när kroppen har vant in sig på LCHF. Medicinerna ifråga har jag ingen särskild synpunkt på. De får man dosera efter blodprov och blodtryck.

Trening

Hei, vil du anbefale denne dietten til folk som trener mye?
– realist

Folk som tränar mycket behöver också mera fett. Fettet är den bästa energikällan. Men vissa tycker att de också behöver en viss mängd av kolhydrater. Man får prova sig fram till vad som fungerar bäst för en själv.

Dårlig vektnedgang

Hei, eg har blitt overbevist om at LCHF er sunt og helsefremjande. Men i løpet av dei 5 månadene eg no har halde meg til dette kosthaldet (<20g/kh/dag), har eg gått svært lite ned i vekt, kun 5 kilo. Eg gikk ned ein del på GI-mat (25 kg/6 mnd), og også på kalorirekning (6 kg/4 veker) før eg begynte med lchf. Eg har framleis ca 35 kilo for mykje på kroppen, men det stoppa heilt opp, gitt! Eg har nettopp lest Lutz' Bedre Uten Brød, og han seier at enkelte rett og slett ikkje kan gå ned med lavkarbo. Kan dette stemme, at min kropp må ha meire karbohydratar? Eg trivst svært godt med LCHF, og har andre helsegevinstar som eg ikkje gjerne bytter bort, men vekta har eg ikkje lyst å slite med lenger! Gode råd?
– Stinemor

Jag brukar säga strikt LCHF, och om det inte hjälper så får man minska matmängden. Det är aldrig bättre att öka kolhydratintaget, enligt min erfarenhet, men andra tycker annorlunda. VH Annika

Nettsider

Hei! Har du noen bra tips til nettsider som har LCHF oppskrifter? Prøvde dietten tidligere, og gikk ned 5kg på 5 uker. Vet du forresten om det finnes forskning som går på mennesker som kun kutter ut masse sukker (brus, godteri o.l.) kontra holde LCHF diett.. For flere jeg har møtt mener på at sukkerinntaket mitt var for høyt, og at det var kun det som førte til vekttapet. Vil gjerne vise til forskning på dette.. ;)
– Arne

Hei - lavkarbo.no har mange gode oppskrifter, det er et glimrende forum. Også www.lchfnorge.no har mye bra stoff. På svensk finnes det dusinvis med forum, bar google LCHF. På www.lillemaane.no/lchf/ finner du linker til intervjuer og artikler som er relevante. En annen side er www.mercola.com - (Ellers er det nye magasinet Vitenskap og fornuft (VOF) veldig bra.)

LCHF og FH

Jeg har familiær hyperkolesterolomi, og mot alle råd fra Lipidklinikken ved Rikshospitalet har jeg valgt å forsøke LCHF. De kostholdsråd jeg har fått tidligere har ikke tilfredsstilt noen av mine behov (vekt, utseende, sult, humør osv), og jeg opplevde at jeg MÅTTE prøve noe annet. Men mitt spørsmål er: Er det forsket noe spesifikt på FH-pasienter som forsøker LCHF? Kan du eventuelt linke til noe av dette? Og så det er sagt: Jeg har gått ned i vekt, humøret er bedre og mer stabilt, jeg er ikke sulten eller sur (ingen blodsukkersvingninger), huden er bedre og jeg sover bedre, og mine kolesterolresultater har aldri vært bedre! (på 60 mg. Lipitor og 10 mg. Ezetrol)
– <3 Lavkarbo

Jag vet inte av att det är forskat på LCHF för FH. Så du måste prova dig fram. Om du testar LCHF och mår dåligt och kolesterolet rusar i höjden, så får du testa om det går bättre med andra andelar av makronutrienter. Ezetrol är en helt värdelös medicin. Det finns inte visat några positiva hälsoeffekter av den, tvärtom.

amming

Hva mener du om en slik diett mens man ammer?
– Stina

Hei Stina! Når du ammer er det viktig å spise næringsrik mat. Det du spiser avgjør i stor grad kvaliteten på melken din. Ved å spise godt med naturlig fett fra både dyr og planter (kjøtt, fisk, nøtter, frø, avokado etc) vil barnet bli mer mett. Ved å utelate korn (og for mange også melkeproteiner) vil mange oppleve at spebarna får mindre mageproblemer, mindre eksem og sove bedre. Med vennlig hilsen Siv

Kosthold for barn

Kjære doktor Annika, jeg syns du har gjort en formidabel innsats for folkehelsa og kostholdsopplysningen. Tusen takk! Jeg har fulgt bloggen din innimellom, spesielt for å se hvilke råd du kan gi til meg som forelder opptatt av barnas helse, men det har du ikke gått så nærme inn på. Skulle gjerne sett mere dyptgående råd for barns ernæring! Jeg er en svært overvektig dame og har vært overvektig siden førskolealderen. Barnas far likeså, og han fikk Diabetes2 før han var 40. Jeg vil gjerne gi barna mine en bedre start i livet så de slipper å plages med sykdom, overvekt og hormonforstyrrelser som oss. Når du sier at LCHF er en diett for sjuke, så tenker jeg at det må da være en sunn livsstil også med tanke på å *forebygge* sykdom og overvekt - barna har jo arvet våre gener. På hvilket nivå av karbohydratinntak bør barnas kost ligge?
– Elani

LCHF är också en bra kosthåll för att förebygga sjukdom. Vi vet inte var gränsen för kolhydratandel som förebygger sjukdom går, men det är alltid bättre att ligga åt det låga hållet vad gäller kolhydratintag. Framför allt bör barna inte äta godis, chips och annan skräpmat. Bröd, potatis och pasta kan de äta lite - måttligt utav, beroende på hur mycket de rör på sig.

poteeter

Hei har du navet på 1 eller flere rotfrukter som kan erstatte poteter ?liker nemelig poteter svært godt. med hilsen Valdemar
– valdemar sylte

Du kan spise poteter om du klarer å spise bare litt. Problemet med alle grønnsaker som vokser under jorden, er at de inneholder mye stivelse. Her finner du en god oversikt http://www.lavkarbo.no/matvaretabell/frukt-og-gronnt I Matglede med lavkarbo finner du oppskrifter med lite karbohydrater, også grønnsaker, tilbehør og annet - lykke til på kjøkkenet!

LCHF og Diabetes 1

Hei, jeg har gått spist LCHF nå siden mai, jeg har diabetes type 1 og er overmåte fornøyd med resultatene så langt, kvittet meg med 15 unødige kilo og har redusert insulinintaket til 1/5 av hva det var. Et spørsmål jeg har, hva er egentlig det beste for meg som diabetiker med tanke på blodsukkerent. Jeg merker at om jeg generelt ligger lavt (4 - 6 mmol/l) så viker LCHF å ha større virkning en om jeg ligger mellom 6-8. Det føles som om dette også gir utslag i vektreduksjon. Jeg er 180 cm og veier nå ca 95, men har stagnert der og ønsker å kvitte meg med 5-10 kg til og så stabilisere meg der. Har du noen gode råd for min videre reduksjon og senere stabilisering?
– Øyvind

4-6 är förstås bättre än ett högre blodsocker. Blodsockret är viktigare än vikten. Annika

Lav KH, høyt fett ,for alle`?

Jeg synes dere tar alt for lite hensyn til at folk ikke er like. Det er ikke alle som har nytte av et slikt kosthold. Mange tåler det dårlig. Fordøyelsesplager og uvelbefinnende beskrives. Jeg har også flere eksempler på at Triglycerider og kolesterolverdier går rett i taket. Her må dere diffrensiere mer og ta høyde for individuell forskjeller. Synes påstandene er alt for kategoriskeog universelle.
– Roald Strand

Jag anser att alla som upplever hälsoproblem bör testa om de mår bättre på LCHF än på lågfettkosthåll. Sen kan det finnas de som inte mår så bra, och de fortsätter förstås inte med en kost som de inte mår bra på. Triglyceriderna brukar gå ner på lavkarbo. Kolesterolvärdena går upp eller ner eller blir oförändrade.

Sprekk

Heisann, etter å ha levd et lavkarboliv i ett og et halvt år, og gått ned ca 25 kilo og kvittet meg med diverse plager i ledd og kropp så gikk jeg på en "sprekk" i sommer. (skulle ta hensyn til familie i én uke) Jeg har ikke klart komme tilbake til mitt gode kosthold som jeg VET er bra for meg. Nå hører jeg "rykter" om at det er vanskelig å oppnå samme gode resultater etter en sånn sprekk. Stemmer det? Eller er det bare å gå på med friskt mot igjen?
– skuffet over meg selv

Det är bara att gå upp på LCHF-spåret igen. En del har svårt att gå ner i vikt lika bra nästa gång, men man kan bara göra så gott det går. Det finns inget annat sätt att gå ner i vikt som är lika bra för hälsan som LCHF.

Antioksidanter og andre vitaminer og mineraler

Med minimalt med karbohydrater, og da også gode kilder til vitaminer, antioksidanter og fytokjemikalier, hvordan skal man få dekket behovet for disse stoffene? Bare i grovt brød finnes jo en masse av disse gode stoffene, og det finnes mye forskning som har vist positive helseeffekter ved høyt inntak av f.eks. korn og kornprodukter.
– Ann

Det finns inget nyttigt i kornprodukter som inte också finns i grönsaker, som innehåller bara bråkdelen så mycket kolhydrater.

Prøvde

Jeg prøvde lav-karbo og spiste mer fett, for hørte så mye positivt om det. Gikk opp i vekt og har aldri følt meg så elendig. Hjernen stoppet helt å fungere, og jeg greide ikke å konsentrere meg på jobb. Trodde noe var galt. Da bestemte jeg meg for ikke å følge "moten", men faktisk prøve det helsemyndighetene anbefaler. Jeg ble kvikkere igjen, og har begynt å gå ned. Er noe galt da? Hvorfor?
– Frode

Jag tycker att var och en måste prova sig fram till vilken kost den mår bättre på. Det kan finnas andra som har samma erfarenhet som du.

Høyt kolesterolnivå

Hei! Jeg har fulgt LCHF-diett siden januar. Kolesterolet mitt var bra første halvår, men nå har det økt kraftig. Kan dette være fordi jeg spiser for mye fett?
– Ingvild Lippestad

Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol, men jag vet inte om man ändå ska sätta en gräns någonstans. Det finns nog ingen objektiv forskning som klargör detta detta. Hur högt kolesterol har du? Annika

Linser, bønner og ulike belgfrukter

Er veldig fascinert av LCHF-filosofien. Har holdt på i et par år. Merker på min egen kropp at jeg har godt av det, jeg føler meg piggere og magen fungerer mye bedre, men jeg ikke går noe særlig ned i vekt. Burde gå ned ca 10 kg. Kan dette komme etter hvert? Jeg er veldig glad i bønner, linser osv. Fedon Lindberg er jo veldig tilhenger av dette. Hvordan passer dette i forhold til LCHF?
– T.

Bönor och linser innehåller mer karbohydrater än animaliska proteinkällor, så har man problem med viktnedgången är det bättre med animalisk mat.

Bare en ting

Tusen takk for aa endelig spre dette budskapet.. paa tide at folk laerer at staten ikke alltid har rett.. 50+% karb er bare helt latterlig for en normal stillesittende person..!
– Svein

Helt enig! Karbohydratinntaket bør holdes under 100 gram per dag. Lykke til.

kolesterol

Legene maser masse om for høyt kolesterol, har lest at det er leger som mener at dette er veldig overdrevet. Hva mener du om det ? Hvis man spiser mat med mye fett, vil ikke det ikke være farlig for oss med høyere kolesterol enn det legene påstår er bra ?
– Trine

Mättat fett höjer inte kolesterolet, och högt kolesterol ökar inte risken för hjärtsjukdom. Om detta står det att läsa i Uffe Ravnskovs bok "Hur kolesterolmyten hålls vi liv" Läkarna är felinformerade om detta. Deras påverkan kommer från läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin som lobbar kraftfullt mot professorer, nutritionister och läkare. Vi får inte lita på dessa utan använda vårt eget förnuft och vår erfarenhet. Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.

Hvem skal man tro på???

Hvordan skal den vanlig mann og kvinne kunne velge når de lærde strides om hva som er bra for oss? Jeg har tatt et valg. Jeg er en kvinne på snart 50 år som absolutt har det best med lavkarbomat. Har gått ned i vekt og mine plager med PCOS er blitt borte. Hva er egentlig vitenskapelig bevist i forhold til kosthold og hva sier nyere forskning om dette temaet?
– Kvinne som lever etter lavkarbo

I dagens läge kan vi inte lita blint på froskningen. Den är så influerad av kommersiella krafter. Vi måste därför lita till vår egen erfarenhet, och där brukar LCHF vinna terräng. Det finns också rikligt av forskning som stöder lavkarbo-kosten, men den forskningen ignoreras av nutritionisterna.

Utdannelse

Er selv veldig interessert i lav-karbo kosthold og har lyst til aa tilegne meg mere kunnskap om emnet. Hvilken utdannelse vil dere anbefale innen ernaering? Har vurdert Atlantis Medisinske Hogskole, har dere noen erfaring med denne skolen? Paa forhand takk for svar :)
– Emilie

Hei Emilie! Av bøker vil jeg anbefale deg bl.a. Bedre uten brød, av Wolgang Lutz. Den går i dybden og gir en grunndig innføring i lavkrboprinsippene, eller Annika Dahlqvist kokebok som gir en lettere innføring og har oppskrifter som viser hvor enkelt dette kan gjøres i praksis. Jeg har tatt min utdannelse som Naturopat og ernæringsterapeut ved Norsk Akademi for Naturmedisin, et studie jeg kan anbefale på det varmeste. Ellers har du Madisinfagskolen i Tønsberg som utdanner ernæringsterapeuter. Lykke til! Med vennlig hilsen Siv

Animalsk fett vs annet/plantebasert fett

Mener du at animalsk fett er bedre enn annet fett som f. eks extra virgin kokos fett, olivenolje, kakaosmør, avocado, nøtter, oljer som udo´s choice o.l? Jeg spiser masse av disse nevnte fetttypene, og minimalt med animalsk fett. Mener du det er bedre for meg å bytte dette ut med bacon, ribbe, smør og fløte og i så tilfelle hvorfor?
– Agnes

Jag anser att animaliskt fett är bra, men kokosfett är också utmärkt. Olivolja är bra, men sämre än smör. Avocado och nötterär också bra. Huvudsaken att de inte har passerat en matfabrik. Udos choice är jag inte insatt i.

diabetes

Har diabetes 2. har nå startet å lage lavkaloribrød da det går mye brødmat i løpet av dagen.bruker makrell,"fet kjøttpålegg"egg,tomat etc etc.Middag er utfordrigen da vi har 2 små barn.Tips om middagsretter som alle kan vÆre fornøyd med?
– sigurd

Du får titta i våra kokeböcker för förslag till middagsmat. VH Annika

psykisk helse

Mener du at animalsk fett også er viktig for psykisk helse? (angst, depresjon, osv)
– Jon

MÅnga av oss som har övergått från lågfett till LCHF mår mycket bättre psykiskt. Det är som att våra hjärnor trenger fett för att må bra.

Fett er bra

Til Annika.: Jeg har ikke noe spørsmål, men jeg vil bare takke LCHF-kostholdet for en vesentlig bedre helse. Jeg la om til ren LCHF for 2 år siden, da jeg var 60 år, og etter mer enn 20 år med diabetesmedisin (type 2) er jeg nå medisinfri med stabilt lavt HBA1C, har redusert vekten med ca 35 kg, og har fint blodtrykk og min fastlege er meget fornøyd. Tusen takk til deg og de andre i VOF, Mat og Helse, og alle de andre som retter søkelyset mot de åpenbare feilaktige råd helsemyndighetene gir oss.
– Jens Kallanger

Grattis till din förbättrade hälsa! Alla diabetiker får bättre blodsocker om de kutter ut karbohydraterna och ersätter dem med naturligt fett.

Bra.

Hvorfor tror du at "vitenskapen" har forført oss, da det har vært kjent at eskimoenes diett var perfekt? Også tradisjonell norsk kost. Min mor kom fra Vestlandet, et lite gårdsbruk ute ved havet, og når vi kom til bestemor, fikk vi ofte tørrfisk, med gullerøtter og bacon, og potet, men ikke mye poteter. Min mor og far er født i 1919 og 1915, og har levd hjemme til denne dag, klart seg selv. Vi vokste opp med den kosten hun hadde i hjemmet. Jeg hørte på mye råd, men gikk tilbake til kosten jeg vokste opp med. Jeg steker fisk, alltid med litt bacon, og blanding av grønnsker, med smør på. Tror du vegiterianere underernæres, jeg hadde noen venner som er vegiterianere (som jeg prøvde), jeg jeg husker ungene deres virkes grinete, puslete, sykelige og ikke full av energi, som vi var som unger.
– Harald H

Vegetarianer har svårt att få tillräckligt av näring, särskilt de som är veganer. Mindre kolhydrater, mera naturligt fett, och minimalt av tillsättningsstoffer är det bästa för vår hälsa

Forskjellen på bøkene?

Hva er forskjellen på Doktor Dahlqvists kokebok og ;Matglede med lavkarbo boka?
– Berit

Doktor Dahlqvists kokebok innehåller till hälften teori, hela mitt budskap, och andra hälften är oppskrifter. Matglede med lavkarbo är nästan bara oppskrifter, bara en liten del teori.

Hva er forskjellen på smør og margarin?

Er Vita hjerte smør ekte smør?
– Ca

Smör är en äkta produkt som inte har gått genom kemiska processer. Det ska vi äta. Margarin har genomgått olika kemiska processer som har förvridit fettmolekylerna. Dessa ska vi inte äta. Vita hjertego är ett margarin som är konstgjort, och det ska vi inte äta.

Kolesterol

Hei. Hvordan kan noen forsvare LCHF dietter i forhold til de som har høyt kolesterol? Vet om flere som har hatt litt høyt kolesterol i utg. punktet og fått målt mye høyere verdier av det farlige kolesterolet etter noen mndr med LCHF diett. Vil presisere at de dette gjelder bare trengte å gå ned litt i vekt og ikke var "farlig" overvektige.
– blubba

Jag tror inte att det finns någon forskning om LCHF-kost till de som har högt kolesterol. Jag tror att även de får en bättre hälsa på LCHF. Men forskning måste till för dessa. Normalt får man inte höjt kolesterol av LCHF-kost.

Hvor mye?

Jeg sliter med noen få kilo for mye (5?) og er ivrig tilhenger av LCHF. Men jeg synes det er vanskelig med de siste kiloene. Har du noen tips. Skal jeg spise mindre?Kostholdet har hjulpet meg med mange småplager som jeg har hatt. Sover nå som en engel om natten og er ikke mye irritert og småsur. Dette er noe alle burde forsøke.
– maria

Många har problem med viktnedgången även med LCHF. Jag råder till strikt LCHF, dvs minalt av karbohydrater, och hjälper inte det så får man gå ner i kaloriintag. Hjälper inte det heller så får man acceptera sin kvarvarande övervikt. Sten Sture Skaldeman har skrivt en hel bok: "Varför går jag inte ner i vikt?"

Takk

Jeg vil bare takke deg for boka di :) Etter å ha blitt større og større og i dårligere og dårligere form på "sunn", anbefalt kost, fant jeg bl.a. boka di og la om kosten. Jeg har gått ned flere kilo, og føler meg friskere enn jeg kan huske! Det er en kjempegod følelse, etter nesten å ha gitt opp håpet. Jeg gikk opp igjen to kilo på fem dager med vegetarmat (kurs), så jeg skjønner jo at jeg bare ikke skal ha karbohydrater. Takk for at du har stått på og står på!
– Hanna

Precis så är det! Vi blir friskare och slankare med LCHF.

Kostholdskonferansen

Hvem er konferansen beregnet på? Vanlige folk eller fagfolk?
– Anonym

Begge deler, les mer på lillemaane.no/lchf/