BILDEBEVISET: Kim Jong-ils besøk til den nordkoreanske hærens avdeling 586 skal være en av indikasjonene på at han var personlig involvert i torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet, ifølge amerikansk etterretning. Besøket fant sted i Pyongyang på 78 års dagen for grunnleggelsen av Korean People's Army.  Foto: EPA/KCNA/SCANPIX
BILDEBEVISET: Kim Jong-ils besøk til den nordkoreanske hærens avdeling 586 skal være en av indikasjonene på at han var personlig involvert i torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet, ifølge amerikansk etterretning. Besøket fant sted i Pyongyang på 78 års dagen for grunnleggelsen av Korean People's Army. Foto: EPA/KCNA/SCANPIXVis mer

Mener Kim Jong-il ga direkte ordre om å senke skipet

For å sikre arverekkefølgen. Her er bildebeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En ny amerikansk etterretningsanalyse konkluderer med at Nord-Koreas president Kim Jong-il (69) ga direkte ordre om å senke det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan.

På den måten, gjennom å vise militær slagkraft, skal den syke og aldrende diktatoren ha forsøkt å sikre at makta går i arv til hans yngste sønn, Kim Jong-un, skriver avisa The New York Times.

- Vi kan ikke si at det er et etablert faktum. Men det er veldig liten tvil, basert på det vi vet om det nordkoreanske lederskapet og militæret, sier en høytstående tjenestemann til avisa.

46 marinegaster ble drept da Cheonan 26. i mars i år ble senket ved den omstridte delelinjen i havområdet mellom nord og sør i Gulehavet. Torpederingen er betegnet som Sør-Koreas verste militære hendelse siden Koreakrigen på 1950-tallet, og har skapt frykt for at det skal bryte ut krig på den koreanske halvøya.

La fram rapportTorsdag denne uka la Sør-Korea fram en rapport som som slår fast at det ikke finnes noen annen «plausibel forklaring» enn at Nord-Korea sto bak angrepet.

Obama-administrasjonen var raskt ute med å gi sin støtte til konklusjonene i rapporten, som er utarbeidet av sivile og militære eksperter fra Sør-Korea, Australia, Sverige, Storbritannia og USA.

Selv om Sør-Korea har gjort det klart at de ønsker en runde med nye sanksjoner mot regimet i Pyongyang, har både Sør-Korea og USA så langt vært forsiktige med å knytte president Kim direkte til angrepet.

Det skal delvis skyldes mangelen fysiske bevis, noe som kan bli vanskelig å oppdrive i et av verdens mest lukkede land, samt frykten for konsekvensene dersom Kim blir direkte involvert i den pågående konflikten.

Besøkte hæravdelingEn av årsakene til at amerikansk etterretning mistenker at president Kim ga ordre om å senke skipet, var et besøk han avla 25. april i år.

I anledning 78 års dagen til den koreanske folkehæren, dukket presidenten opp hos avdeling 586. En avdeling amerikansk etterretning mener sto bak angrepet mot Cheonan.

President Kim roste avdelingen, og ga en fjerde generalstjerne til general Kim Myong-guk. General Kim skal i fjor ha blitt fratatt en generalstjerne, etter den ydmykende episoden i november i gjor, da en soldat ble drept og den nordkoreanske patruljebåten ble skutt i brann under en ildstrid.

Flere eksperter har derfor spekulert i at angrepet mot Cheonan kan ha vært en hevn fra Nord-Koreas side. Nord-Korea på sin side nekter for at de sto bak, og sier bevisene mot dem er fabrikerte.

Kjennetegn - Ingen kommer til å ta på seg ansvaret for senkingen. Men Kims besøk bar alle kjennetegnene på at han var der for å gratulere med at oppdraget var vellykket utført,  sier Jonathan Pollack, professor ved det amerikanske marineakademiet og ekspert på det nordkoreanske militæret, til New York Times.

Victor Cha, Nord-Korea-ekspert ved Center for Strategic and International Studies i Washington, bemerker at da Kim Jong-il i sin tid ble forberedt til å overta makten, «var det flere slike episoder for å bygge opp under hans troverdighet».

Kim Jong-il, med tilnavnet «den kjære leder», overtok i 1994 statsroret fra sin far Kim Il-sung, «den store leder» og «Nord-Koreas evige president».

Kim Jong-il har de siste årene hatt store helseproblemer og sjelden vist offentlig. Han lider av kronisk strupekatarr, trolig på grunn av mye røyking og alkohol, og han har vært rammet av nyresykdom og slag.

Hans yngste sønn, Kim Jong-un, er i slutten 20-årene, internasjonalt utdannet og regnet som den minst uegnede av president Kims tre sønner til å ta over styringen av landet.

TORPEDO-BEVISET: Dette som skal være del av en nordkoreansk torpedo-propell er noe av bevisene som ble lagt fram denne uken.  Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIX
TORPEDO-BEVISET: Dette som skal være del av en nordkoreansk torpedo-propell er noe av bevisene som ble lagt fram denne uken. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIX Vis mer