Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rådgivere i Det hvite hus advarer mot Kims atomløfte:

Mener Kim vil skape en «illusjon» om at han er «rimelig» og villig til å inngå kompromiss

Både rådgivere i Det hvite hus og eksperter peker på at Kim Jong-un ikke har sagt noe om atomnedrustning.

ADVARSLER: Kim Jong-un sa lørdag at Nord-Korea vil stane atomprøvesprengninger og missiltester. Men nå rettes fokus mot ned Kim sa noe om. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
ADVARSLER: Kim Jong-un sa lørdag at Nord-Korea vil stane atomprøvesprengninger og missiltester. Men nå rettes fokus mot ned Kim sa noe om. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag kom beskjeden fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un om at landet vil stanse atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester.

Fredstonene fra Kim var vakker musikk i president Trumps ører.

- Dette er veldig gode nyheter for Nord-Korea og for verden - stor framgang. Ser fram til vårt møte, skrev Trump på Twitter.

Skeptiske rådgivere

Men selv om presidenten offentlig ga uttrykk for at han er begeistret, skal man internt i Det hvite hus være noe mer skeptisk.

Presidentens rådgivere er nemlig redd for at Kim setter en felle, og advarer på det sterkeste mot å vike bort fra den tøffe linjen man har ført overfor pariastaten fram til nå.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

For der Kim lørdag sa at Nord-Korea vil stenge ned atomtestanlegget nord i landet «for å bevise at de står bak løfte om å stanse atomprøvesprengninger», er Trumps rådgivere mer opptatt av det Kim utelot, som kan oppsummeres med ett ord:

Atomnedrustning.

Trumps rådgivere mener Kim nå har tilbudt relativt beskjedne løfter, løfter som raskt kan reverseres, for å skape en «illusjon» om at han er «rimelig» og villig til å inngå kompromiss.

Noe som i sin tur ville gjøre det politisk mer krevende for USA å avslå Nord-Koreas krav under møtet som etter planen skal finne sted i mai eller juni.

Økonomien har blitt kraftig forverret

Internt i Det hvite hus mener man at Kim har et konkret mål med sin uttalelse. Nemlig å få USA og landets allierte til å lette på de økonomiske sanksjonene som landet har blitt ilagt siden Trump ble president.

En tolkning som ikke er helt urimelig, all den tid Kim i sin uttalelse lørdag også sa at Nord-Korea nå heller vil fokusere på å vokse økonomisk og å arbeide for fred på den koreanske halvøya.

For mens Nord-Korea har jobbet iherdig med sine atom- og missilprogram, har økonomien blitt stadig forverret. Spesielt fordi Kina, som står for rundt 90 prosent av handelen med Nord-Korea, aktivt har håndhevet sanksjonene som har blitt vedtatt i FNs sikkerhetsråd, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Sanksjonene har også ført til at Nord-Korea ikke får inntekter fra angivelig ulovlige forretninger i utlandet, ei heller får de overføringer fra nordkoreanske arbeidere, som ikke lenger får lov til å jobbe utenlands.

Noe som også går ut over pengebingen Kim selv rår over. Noen som kan gi Kim problemer. Han, og hans forgjengere, har nemlig kjøpt elitens lojalitet med en rekke gaver som er helt utenkelige for vanlige borgere. Som for eksempel luksusklokker og biler.

- På grunn av sanksjonene kan man begynne å gå tom for hard valuta, og denne situasjonen kan ha påvirket lojaliteten til eliten i Pyongyang. Kim må kanskje skrape kistebunnen for å sikre seg styringsmidler, og dette kan ha innvirket på hans trusseloppfatning, sier Park Won-gon, sikkerhetsekspert ved Universitetet i Handong.

- Bare prat, lite handling

Kim har forsøkt å gjennomføre flere økonomiske reformer, men de har ikke hatt noen effekt, mye på grunn av de globale sanksjonene.

- Ja, Kim gjorde reformforsøk, men det var bare prat og lite handling. Når en sto del av de statlige foretakene ikke fungerer ordentlig, må mange borgere stole på uoffisielle markeder for å tjene til livets opphold. For å si det enkelt så har Nord-Koreas statsøkonomiske systemet nesten blitt lammet. Kim forsøker å gjenopplive det nå, sier Ahn Chan-il, leder av World Institute for Nort Korea Studies.

Internasjonale eksperter er heller ikke helt samstemte i hva man skal tenke om Kims utspill.

Nord-Korea-ekspert Hartmut Koschyk mener Kim har nådd sitt mål, skriver NTB.

- På grunn av sitt suksessfulle atomprogram har Kim nådd sitt mål om å forhandlet om en fredsavtale med USA på like vilkår. Nå kan han framstå som forsonende og fryse sitt atomprogram, sier Koschyk.

Kim Dong-gil, en ekspert på Nord-Korea ved universitetet i Beijing, sier han tror landet vil bruke atomvåpen som et forhandlingskort for offisielt å avslutte Korea-krigen, garantere for Nord-Koreas sikkerhet og muliggjøre at landet får åpnet opp økonomien sin til resten av verden.

Men også ekspertene deler Det hvit hus' bekymring om atomløftene.

- Selv om det i stor grad formaliserer tidligere løfter om den midlertidige stansen i november og mars, gir det fortsatt en del handlingsrom for å omgå løftene i framtida, og ingen der er irreversible. Ingenting i løftet nevner atomnedrustning, sier Vipin Narang ved Massachusetts Institute of Technology.

Kim Jong-un skal møte Sør-Koreas president Moon Jae-in kommende fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media