Mener Kina nærmer seg Norge: - En stigende makt

Kinas president drømmer om nye handelsruter mot vest. Etterretningstjenesten ser for seg kinesiske marinefartøy i Arktis.

SER NORDOVER: Etterretningstjenesten mener Norge må være forberedt på et tydeligere kinesisk nærvær også i norske nærområder. Etterretningssjef Morten Haga Lunde mener Norge ikke kan utelukke at kinesiske marinefartøy i framtida kan komme til å patruljere i Arktis. Her kinesiske paramilitære grensevakter avbildet nord-øst i Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix
SER NORDOVER: Etterretningstjenesten mener Norge må være forberedt på et tydeligere kinesisk nærvær også i norske nærområder. Etterretningssjef Morten Haga Lunde mener Norge ikke kan utelukke at kinesiske marinefartøy i framtida kan komme til å patruljere i Arktis. Her kinesiske paramilitære grensevakter avbildet nord-øst i Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det handler om penger.

Svimlende mengder faktisk. For per i dag bruker Kina 190 milliarder dollar - rundt 1600 norske milliarder kroner - på forsvar, ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

I løpet av de neste tiåra ventes kinesiske forsvarsbevilgninger å øke kraftig. Basert på veksten de siste åra, anslår den samme rapporten at Kina vil komme til å bruke 240 milliarder dollar på forsvar i 2028. Det tilsvarer rundt 2040 milliarder kroner.

En solid andel av pengene Kina har brukt på forsvar de siste åra, har imidlertid gått til den kraftige militære opprustningen i Sør-Kina-havet - langt fra Norges nærområder.

I havområdet finner man enorme energiressurser, store mengder fisk og viktige skipsruter for internasjonal handel.

Kineserne, under ledelse av president Xi Jinping, har investert enorme summer på å sikre seg tilgang og kontroll over de enorme havområder, blant annet ved å bygge ut kunstige øyer i regionen.

Et av målene er å sikre åpne handelsruter vestover.

Nå er det i ferd med å åpne seg en ny handelsrute i Norges bakgård, og norsk etterretning følger nøye med på Kinas blikk, som tilsynelatende vandrer nordover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer