Høyre:

Mener Kjerkol har brutt et løfte

Leder Tone W. Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har gjort seg skyldig i et gedigent løftebrudd med sin håndtering av den pågående fastlegekrisen.

ANKLAGES: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) anklages av Høyre for å ha begått et gedigent løftebrudd. Foto: Javad Parsa / NTB
ANKLAGES: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) anklages av Høyre for å ha begått et gedigent løftebrudd. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er helt klart et gedigent løftebrudd fra Ap og Sp. De var veldig tydelige på at det som må til for å stabilisere fastlegeordningen, er å bevilge mer penger slik at man øker basistilskuddet og at fastleger får færre pasienter på listene sine, sier Trøen til Dagbladet.

Basistilskuddet er den årlige summen fastleger får fra kommunen per pasient som de har på fastlegelisten.

Hun forteller at dagens regjering bevilget 100 millioner mer til fastlegeordningen i sitt tilleggsbudsjett sammenliknet med Solberg-regjeringens budsjettforslag. Men at de i forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB) ikke prioriterte ytterligere penger til fastlegeordningen. Dette ble heller ikke endret i forhandlingene med SV, som ble avsluttet tirsdag.

Trøen mener at det står i sterk kontrast til Kjerkols løfter under valget, deriblant på selve valgkvelden da Kjerkol uttalte at å redde fastlegeordningen var det som hastet aller mest.

LEDER: Tone W. Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
LEDER: Tone W. Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Andre nestleder Bård Hoksrud (Frp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener at det må være utrolig pinlig for Kjerkol.

- Vi står overfor en kjempealvorlig situasjon. Det finnes pasienter som opplever at de ikke får den hjelpen som de har behov for. Dette må være utrolig pinlig for Kjerkol siden hun før hun ble statsråd var så tydelig på at hun ville prioritere å løse fastlegekrisen, sier Hoksrud til Dagbladet.

Prislappen

Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen erkjenner at han også forventet at Støre-regjeringen snarlig ville innføre tiltak for å stabilisere fastlegeordningen etter valget. Seinere har regjeringen pekt på at ordningen vil bli styrket i statsbudsjettet for 2023.

- Krisen utvikler seg og nå haster det mer enn noen gang å innføre tiltak. De skulle helst ha vært på plass allerede, sier Klev til Dagbladet.

- Det er ikke nok med noen hundre millioner kroner for å løse denne krisen. Vi mener at det er behov for en økning på omkring tusen leger på kort sikt, noe som vil koste over to milliarder kroner.

ANDRE NESTLEDER: Bård Hoksrud (Frp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB
ANDRE NESTLEDER: Bård Hoksrud (Frp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Dagbladet har konfrontert Helse- og omsorgsdepartementet med at Kjerkol anklages for løftebrudd. Kjerkol svarer i en skriftlig uttalelse at krisen i fastlegeordningen har utviklet seg i mer enn ti år.

«Det er et sammensatt problem som ikke lar seg enkelt løse på et halvt år. Vi har allerede satt i gang flere viktige tiltak, deriblant styrket ALIS-tilskuddet, gjort denne ordningen nasjonal og etablert en ny tilskuddsordning for å styrke legevakttjenesten i distriktskom­muner. Vi vil også se på finansiering og bærekraftige legevaktordninger».

«Å sikre en bærekraftig fastlegeordning er en av regjeringens viktigste prioriteringer, og jeg kan forsikre om at vi forbereder flere kraftfulle tiltak».

Varslet om krise

Tirsdag omtalte Dagbladet at Statsforvalteren i Trøndelag på eget initiativ nylig sendte en rapport til Kjerkol og hennes departement. I rapporten advares det om økt sannsynlighet for redusert pasientsikkerhet og uforsvarlig behandling, samt at pasientrettigheter ikke ivaretas.

I rapporten ba statsforvalteren Kjerkol om å nødvendige nasjonale grep for å stabilisere ordningen.

- Når det rakner i hele landet, og til og med statsforvalteren i hjemfylket til statsråden kommer med så alvorlige tilbakemeldinger, da bør det gå opp et lys for henne. Det holder ikke å legge fram et revidert nasjonalbudsjett uten ei krone til fastlegekrisen – det er helt uakseptabelt, sier Bård Hoksrud.

Både Hoksrud og Trøen poengterer at over 160 000 personer i Norge står uten fastlege i dag – titusenvis flere enn da Kjerkol tiltrådte som statsråd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer