Mener klimaendringene kommer av kosmisk stråling

- Frp's merknader er åpenbare brudd på klimapolitikken så langt, sier SV.

 Åpenbare brudd:  Audun Lysbakken og Bård Vegard Solhjell mener Frp's merknader til klimaforliket er åpenbare brudd på klimapoltikken så langt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Åpenbare brudd: Audun Lysbakken og Bård Vegard Solhjell mener Frp's merknader til klimaforliket er åpenbare brudd på klimapoltikken så langt. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag forrige uke ble regjeringspartiene enige med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti om et nytt klimaforlik.

I Frp's merknader til innstillingen har SV funnet flere eksempler på det de mener er åpenbare brudd på klimapolitikken så langt.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell og SV-leder Audun Lysbakken syns blant annet det er problematisk at Frp er skeptiske til at klimaproblemene er menneskeskapt. I merknadene viser partiet til «vitenskapelige diskusjoner rundt vanndampens betydning, solflekker og kosmisk stråling». 

Gulv, ikke tak
- En ting er at de holder på i krokene på Stortinget, men om de kommer i regjering vil dette få; store konsekvenser for norsk klimapolitikk, sier Solhjell.

- De vil neppe få miljøvernministerposten, men det er svært mange andre ministerposter som er viktige for miljøet, som for eksempel samferdsel og finans. Her kan Frp gjøre mye negativt for miljøet, fortsetter han.

Regjeringsalternativene fra 2013 er i følge Lysbakken og Solhjell enten rødgrønt eller blåblått.
 
- Neste stortingsperiode vil avgjøre om vi når målene eller ikke. Med en blå regjering vil vi miste 4 år i miljøkampen, sier Lysbakken, før han fortsetter;

- Selv om vi er enige om et klimaforlik, betyr ikke det at klimadebatten er over. Forliket er et gulv, ikke et tak, og det er mange miljøsaker forliket ikke sier noe om. Det er lett å si ja til å bruke mer penger, men for å nå målene må også andre virkemidler til. Da må man si ja til rensing av gasskraftverk, ja til å begrense bilbruken og nei til utbygging i Lofoten og Veserålen, blant annet. 

Urimelig
Miljøpolitisk talsmann i Frp, Per Willy Amundsen bekrefter at partiets primærpolitikk som kommer frem i merknadene.

- Men det er urimelig å bruke merknadene som begrunnelse for at vi ble holdt utenfor forhandlingene. Hadde vi deltatt ville det kanskje sett annerledes ut, sier han.

- SVs miljøpolitikk er blitt så lik Høyres at de ikke lengre har egne saker igjen. Dette ser jeg på som et forsøk på å fremstille Frp som farlige. Men vi er innstilt på å gi og ta dersom vi kommer i regjering, sier Amundsen.

På kritikken mot at partiet er skeptiske til at klimaendringene er menneskeskapt har Amundsen følgende kommentar. 

- Jeg trodde vi forhandlet om tiltak, ikke hvem som trodde "nok" på menneskeskapte klimaendringer.