Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Krekar kan sone i Norge

Eks-sjef i PST mener å ha Mulla-løsningen.

TRUSSEL: Høyesterett har avgjort at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, men han kan ikke sendes ut, siden han risikerer dødsstraff hjemme i Irak.' FOTO: SCANPIX
TRUSSEL: Høyesterett har avgjort at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, men han kan ikke sendes ut, siden han risikerer dødsstraff hjemme i Irak.' FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Avtroppende PST-sjef Jørn Holme mener han har oppskriften på hvordan norske myndigheter kan løse mulla Krekar-saken:

La den terror- og drapssiktede mannen sone i Norge.

Krekar har en dom mot seg fra Høyesterett i 2007 om at han er en fare for rikets sikkerhet. Dommen gjør det klart at utvisningsvedtaket er gyldig. Men fordi norske myndigheter mener han ikke kan returneres, bor han fortsatt i Norge.

- Det har vært, og er til stadighet en hodepine for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier Holme til Aftenposten. I morgen går han av.

Ikke til Norge
I et møte med Utenriksdepartementet nylig ga Holme et forslag til løsning, men til Aftenposten i dag ville ikke Holme konkret si hva hans forslag går ut på. Til P4 i ettermiddag sier imidlertid utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Holme skal ha rådet norske myndigheter om at mulla Krekar kan få sone en eventuell dom i Norge.

- Det er et råd ikke vi uten videre vil følge. Idet premissene ligger der for at han kan sendes ut av landet, så skal han ut av landet, ikke tilbake til Norge, sier Gahr Støre.

- Uaktuelt
Utenriksministeren understreker at det ikke er aktuell politikk å først sende Krekar ut av landet for deretter hente ham tilbake etter en eventuell dom i det irakiske rettssystemet.

GIR SEG: Jørn Holme gir seg som PST-sjef i morgen. FOTO: SCANPIX
GIR SEG: Jørn Holme gir seg som PST-sjef i morgen. FOTO: SCANPIX Vis mer

Krekars advokat, Brynjar Meling, mener Krekar er kurdisk motstandsmann og at saken mot ham mangler bevismessig dekning. Han sier at Krekar-saken vil forbli uløst, med mindre Krekar selv finner det trygt å reise hjem.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling