GROTESKHETER: Dette er et utvalg av vitsene som ble postet i Mannegruppa Ottar, med groteskheter knyttet til barn og babyer. Mange tar utgangspunkt i pedofili og incest. Skjermdump: Mannegruppa Ottar
GROTESKHETER: Dette er et utvalg av vitsene som ble postet i Mannegruppa Ottar, med groteskheter knyttet til barn og babyer. Mange tar utgangspunkt i pedofili og incest. Skjermdump: Mannegruppa OttarVis mer

Mener Kripos godkjenner groteske babyvitser

Mannegruppa Ottar i hardt vær etter Facebook-innlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvor mange babyer trengs for å male en vegg rød? Spørs hvor hardt du kaster.»

Et knippe vitser som spiller på groteskheter med barn og babyer, mange med utgangspunkt i pedofili og incest, ble for noen dager siden postet i den hemmelige Facebook-gruppa Mannegruppa Ottar. Siden har skjermdumper av innleggene blitt spredt viralt, og flere krever at de aktuelle brukerne straffes.

«Jeg håper dere blir straffet HARDT og blir fjernet fra samfunnet. Jeg håper dere blir fratatt muligheten til å omgåes barn for alltid. Dere hører hjemme inne på cella til ABB», skriver bloggeren Lotte Hoel (29).

- Ikke straffbart Etter en strøm av henvendelser meddeler imidlertid Politiets nettpatrulje - en nystartet avdeling hvis oppgave er å slå ned på ulovligheter på nettet - at de ikke kommer til å foreta seg noe mot gruppa eller enkeltmedlemmer.

- Vår vurdering av er at de ikke er straffbare ytringer, og at de er innenfor ytringsfriheten, skriver Kripos' pressevakt Axel Wilhelm Due i en e-post til Dagbladet.

Han skriver videre at vurderingen av hvorvidt Facebook-ytringer bryter loven, er vanskelig.

- For at en ytring skal bli straffbar, må den true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen. Her kommer straffelovens §185 til bruk. Det er et krav at ytringen må være framsatt offentlig. I forarbeidene til loven er det definert til å være mer enn 20-30 personer, skriver kommunikasjonsrådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at norsk politi ikke har anledning til å stenge grupper på Facebook, som har base i USA.

- Det er bare Facebook som kan stenge grupper, og alle brukere har mulighet til å rapportere innhold som man mener er krenkende eller upassende, skriver han.

- Trusler og anmeldelser Blogger Hoel er ikke imponert over Kripos' uttalelse.

- Kripos gjør seg useriøse. De må komme med flere uttalelser, om hvorfor de synes det er OK å poste slikt, sier hun til Dagbladet.

I går postet hun et flammende blogginnlegg med skjermdumper av vitsene. Det ble avsluttet med ovennevnte passasje der hun ønsker at avsenderne blir hardt straffet.

Dette har brakt henne i svært opphetet diskusjon i kommentarfeltet, for en stor del med menn som forsvarer Mannegruppa Ottar og mener hun overreagerer.

- Hva de forsvarer seg med, er helt likegyldig for meg. Det er som å diskutere med en treåring, sier Hoel - som sier hun har mottatt flere drapstrusler og anmeldelser.

RASENDE: Blogger Lotte Hoel (29) er i harnisk over Facebook-vitsene, og mener avsenderne bør straffes hardt. Foto: Privat
RASENDE: Blogger Lotte Hoel (29) er i harnisk over Facebook-vitsene, og mener avsenderne bør straffes hardt. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kommer ikke til å gi meg. Det er ulovlig å sitte og fronte pedofili, sier 29-åringen.

- Alles ansvar Hoel har tidligere selv stått fram og fortalt at hun ble misbrukt som barn. Derfor treffer vitsene henne ekstra hardt.

- Jeg er klar over at vi har ytringsfrihet, men her har de tråkket langt over streken, sier Hoel.

Hun mener alle medlemmene i Mannegruppa Ottar må ta ansvar for vitsene.

- Selv om det bare er fem stykker som poster innleggene, støtter de 5000 andre dem hvis de ikke protesterer.

- Nulltoleranse Kay Erikssen (35) er en av seks administratorer for den hemmelige Facebook-gruppa. Han sier de slår hardt ned på vitser om pedofili.

- Da vi startet opp, hadde vi én regel: Ingen vitser eller bilder av pedofili. Derfor er denne saken ekstra kjedelig, sier han til Dagbladet.

Erikssen forteller at gruppa hadde 30 000 medlemmer inntil den ble midlertidig stengt for et par-tre uker siden. Nå har de rundt 10 000 og har strammet inn regelverket.

- Alle innlegg må være innfor Facebooks retningslinjer. Det innebærer bl.a. ingen nakenhet, rasisme eller porno, sier administratoren.

- Hvordan slapp disse vitsene likevel igjennom dersom dere har så god kontroll?

- Innleggene ble slettet etter noen timer, sammen med medlemmene, svarer Erikssen.

- Viste det til kona Han karakteriserer barne- og babyvitsene som «veldig drøye», og sier Mannegruppa Ottars administratorer i kjølvannet av all oppmerksomheten nå går igjennom alle innlegg før de publiseres.

35-åringen sier videre at vitsene neppe ville utartet til en sak om det ikke var for uforsiktighet fra ett av medlemmene.

- Han viste en skjermdump til kona si, som gikk bananas, forklarer han.

Erikssen sier dette raskt utartet til en «kvinnekampanje» med hets og trusler.

LOGOEN: Dette er Mannegruppa Ottars logo. Ifølge administrator Kay Erikssen er det langt vanligere med vitser à la «kom deg tilbake til kjøkkenet» enn groteske vitser med barn og babyer. Skjermdump: Mannegruppa Ottar
LOGOEN: Dette er Mannegruppa Ottars logo. Ifølge administrator Kay Erikssen er det langt vanligere med vitser à la «kom deg tilbake til kjøkkenet» enn groteske vitser med barn og babyer. Skjermdump: Mannegruppa Ottar Vis mer

- Mange av gutta har fått drøye meldinger. Det er urettferdig - vi er for det meste familiefedre, og ingen synes dette er morsomt.

- Hva blir gruppas framtid etter dette?

- Vi fortsetter - det er ikke ulovlig å fortelle en dårlig vits. Men det er trist at gruppa nå får et dårlig rykte, at alle blir dratt over én kam.

To grupper Det fins for tida to Facebook-grupper som heter Mannegruppa Ottar. Den ene er Erikssons hemmelige gruppe, som ikke lar seg søke opp, den andre er lukket, men har medlemslista åpen. Administratoren for den åpne gruppa sier til Dagbladet at de urettmessig har blitt skyteskive for hatkampanjen.

Axel Due i Kripos formaner folk til å tenke over hva de poster på Facebook.

- Gruppa er lukket, men har over 5000 medlemmer. Dette er enda et eksempel på at innlegg i ei lukket gruppe kan spres utover det man forventer og har kontroll på. Kommentarene blir festet til et navn og dermed potensielt synlige for arbeidsgivere, familie, barn og andre. Vitsene kan også tas ut av kontekst og brukes i sammenhenger de ikke var ment for, skriver han.

På sin egen Facebook-side har Politiets nettpatrulje et velment visdomsord:

«Du skal ikke tro så inderlig vel på den lukkede gruppe du ikke administrerer selv.»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram